Ar bērniem
18.06.2015

10 grāmatas, kas jāpaspēj izlasīt vasaras brīvlaikā

Komentē
0

Interneta žurnāls "Satori.lv" iesaka desmit grāmatas vasaras brīvlaika lietainajām dienām.

ImageMāris Rungulis, "Lapsu kalniņa mīklas". Izdevniecība "Liels un mazs", 2014

Māra Runguļa detektīvstāsts "Lapsu kalniņa mīklas" ir ievērojams notikums latviešu bērnu literatūrā – 2014. gadā tas saņēmis Starptautisko Baltijas Jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvu, bet šogad iekļuvis Latvijas Literatūras gada balvas nominēto grāmatu sarakstā starp labākajiem oriģinālliteratūras darbiem bērniem. Grāmata ir īpaša ar to, ka tā veidota reālistiskās prozas stilistikā, kas latviešu bērnu literatūrā šobrīd ir liels retums, turklāt tajā ietverti dokumentāli Latvijas vēstures materiāli, kas stāsta par nacionālo partizānu cīņām pēc Otrā pasaules kara. Stāsts būs saistošs jau patstāvīgiem lasītājiem, kas skolā sākuši apgūt Latvijas vēsturi, un grāmatā aprakstītos notikumus var pārspriest ar vecākiem vai skolotājiem.

Ievas Melgalves recenzija

 

ImageAstrida Lindgrēne, "Protams, Lota māk braukt!" (tulkojusi Mudīte Treimane). Izdevniecība "Zvaigzne ABC", 2015

Astridas Lindgrēnes stāsts "Protams, Lota māk braukt!" pasaulē jau sen guvis lasītāju atzinību, bet latviešu valodā Mudītes Treimanes tulkojumā tas izdots pirmo reizi. Šis ir viens no Astridas Lindgrēnes stāstiem sērijā par mazo Lotu, kura it visā grib līdzināties māsai un brālim. Šajā grāmatā piecgadīgā Lota par spīti māsas un brāļa ķircināšanai grib pierādīt, ka prot braukt ar divriteni, un tas izvēršas palaidnīgā piedzīvojumā. Stāsts ir piemērots pirmskolas un sākumskolas vecuma bērniem, kas vēl lasa grāmatas ar vecākiem vai tikko sākuši tās lasīt patstāvīgi. Grāmata noteikti piesaistīs arī to bērnu uzmanību, kas vēl nelasa, jo izdevums ir ilustrēts ar košiem Ilonas Vīklandes zīmējumiem.

Jolantas Pētersones recenzija

 

Image

Luīze Pastore, "Mākslas detektīvi": "Pazudušais pērtiķis" un "Neredzamais cilvēks". Izdevniecība "Neputns", 2015

Bērnu grāmatu autore Luīze Pastore, kas bērnu auditorijā labi pazīstama ar "Maskačkas stāstu", nupat pieteikusi savu jaunāko grāmatu sēriju bērniem "Mākslas detektīvi", kurā izdotas jau divas grāmatas – "Pazudušais pērtiķis" un "Neredzamais cilvēks". 

 

Katras grāmatas centrā ir kāds slavens latviešu mākslinieks un mākslas darbs, kas ievīts grāmatas galveno varoņu Pogas un Teo fantastiskajā piedzīvojumā, tāpēc šie izdevumi sniedz arī nelielu ieskatu latviešu mākslas un kultūras vēsturē. Grāmatas būs saistošas sākumskolas un pamatskolas vecuma bērniem, kas jau lasa paši.

Rūtas Briedes recenzija

 

ImageInga Gaile, "Vai otrā grupa mani dzird?". Izdevniecība "Liels un mazs", 2015

Vairākkārt godalgotās latviešu dzejnieces Ingas Gailes dzejoļu krājums "Vai otrā grupa mani dzird?" ir autores debija bērnu literatūrā, kas šogad novērtēts Latvijas Literatūras gada balvā kā labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem. Lai gan esam pieraduši, ka bērnu dzeju raksturo stingrs metrs un atskaņas, Inga Gaile pierāda, ka bērniem piemērota ir arī dzejproza un verlibrs, kam šajā krājumā atvēlēta liela vieta. Dzejoļos atainotas gan jautras bērnu ikdienas ainas, gan aplūkoti dažādi nopietni un sabiedriski aktuāli jautājumi, kas var būt iemesls sarunai ar vecākiem. Krājums būs piemērots gan patstāvīgiem lasītājiem, gan bērniem, kuriem mammas un tēti vēl lasa priekšā. Tas patiks arī bērniem, kuri vēl apgūst bilžu grāmatas, jo šajā izdevumā atrodamas spilgtas un aizraujošas Anetes Meleces ilustrācijas, kuras dažviet lasītājiem ļauts arī papildināt.

Ingas Žoludes recenzija

 

ImageJuris Zvirgzdiņš, Inguna Cepīte, "No Rīgas līdz Rīgai. Tobiass un Tama lielajā Eiropas bibliotēku ceļojumā". Izdevniecība "Pētergailis", 2014

Juris Zvirgzdiņš bērnu auditorijā ir ļoti iemīļots rakstnieks, kas radījis daudzus aizraujošus stāstus, kuru īstais autors, kā zināms, ir lācītis Tobiass. Līdzīgi kā citās autora grāmatās, arī šajā darbā liela nozīme ir reālajā pasaulē pastāvošām vietām un lietām. Stāstā bērni tiek iepazīstināti ar dažādām Eiropas valstu pilsētām un to kultūru – arhitektūru, bibliotēkām un literatūras tēliem. Galvenie varoņi ieskatās arī jaunajā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā "Gaismas pils", kas tikai pagājušajā gadā vērusi durvis maziem un lieliem lasītājiem. Grāmata piemērota bērniem, kas grāmatas lasa kopā ar vecākiem vai arī nesen sākuši lasīt paši. Jaunākajiem lasītājiem prieku sagādās Elīnas Brasliņas aizraujošās ilustrācijas, kurās iespējams sekot līdzi galveno varoņu ceļojumam pa Eiropu.

Lauras Tabūnas recenzija

 

"Garā pupa" (sastādītāja Inese Zandere). Biedrība "Ascendum", 2014

Šī gada septembrī gaidāms jau otrais dzejas gadagrāmatas "Garā pupa" atjaunotais izdevums, kura tradīcijas sākums meklējams 1983. gadā, kad to pirmo reizi izdeva dzejnieks Uldis Auseklis. Tieši tāpēc šovasar jāpaspēj izlasīt 2014. gadā izdotais, Ineses Zanderes sastādītais krājums, kurā savus jaunākos dzejas darbus un atdzejojumus bērniem publicējuši vairāk nekā 30 latviešu autori. Gadagrāmatā ietverta arī tautasdziesmu kopa, bērnu radīti dzejoļi, Ingas Ābeles īpaši krājumam veidotā pasaciņa dzejā, kā arī vēl divu ievērojamu jubilāru dzejoļi. Krājums piemērots visu vecumu cilvēkiem gan lasīšanai vienatnē, gan skaļai dzejoļu skandēšanai. Ņemot vērā, ka gadagrāmatā ir ļoti maz ilustrāciju, visticamāk, tā vairāk patiks bērniem, kas aizrautīgi lasa paši vai labprāt klausās, kā lasa priekšā vecāki.

Andas Baklānes recenzija

 

ImageAino Pervika, "Prezidents" (tulkojusi Maima Grīnberga). Izdevniecība "Liels un mazs", 2015

Aino Pervikas grāmata "Prezidents", ko no igauņu valodas tulkojusi Maima Grīnberga, tematiski sasaucas ar tikko notikušajām Latvijas prezidenta vēlēšanām. Grāmatā publicēti amizanti stāsti par kādas iedomātas valsts prezidentu, kurš savā nozīmīgajā amatā īsti nejūtas iederīgs, tāpēc nereti iekuļas dažādās neveiklās situācijās, kas gan vienmēr atrisinās labi. Grāmata būs interesanta bērniem, kas nesen sākuši lasīt paši vai vēl lasa kopā ar vecākiem. To izpētīt būs interesanti arī tiem bērniem, kas vēl nelasa, jo "Prezidenta" stāsti papildināti ar asprātīgām Piretas Raudas ilustrācijām.

Ievas Melgalves recenzija

 

ImageIeva Melgalve "Zibens, Bulta un Laī" izdevniecība, "Zvaigzne ABC"

Pasaku romāns "Zibens, Bulta un Laī" ir pazīstamās fantāzijas žanra rakstnieces Ievas Melgalves debija bērnu literatūrā, turklāt šogad tas bija iekļuvis arī Latvijas Literatūras gada balvas nominēto grāmatu sarakstā kā labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem. Romāna centrā ir trīs bērni, kas izraidīti no pirmatnējo cilvēku cilts, tāpēc viņi dodas dēkainā ceļojumā pa laumu mežu, kura laikā uzzina gan laumu, gan cilvēku glabātos noslēpumus. Grāmata piemērota visu vecumu bērniem, kas patstāvīgi lasa grāmatas, kā arī pieaugušajiem, kas joprojām tic pasakām un savā bērnībā bija iemīļojuši Astrīdas Lindgrēnes grāmatu "Ronja – Laupītāja meita".

Annas Auziņas recenzija

 

"Bikibuks". Izdevniecība "Liels un mazs"

Dzejas bilžu grāmatiņu sērijā "Bikibuks" līdz šim iznākuši jau 60 bikibuki, un katrā no tiem kāds latviešu mākslinieks ilustrējis vienu latviešu autora dzejoli; kā saka izdevēji – "no Rūdolfa Blaumaņa līdz Kārlim Vērdiņam". Izdevēji sola, ka kopumā gaidāmi 100 bikibuki, kas pa nelielam metienam atskrien katru gada ceturksni, tāpēc aizraujoša ir ne tikai šo grāmatiņu apskatīšana un lasīšana, bet arī krāšana. Grāmatiņām ir ērts, neliels formāts, līdz ar to kādu bikibuku vienmēr var paņemt līdzi kabatā un izvilkt ārā brīžos, kad gribas sagādāt prieku sev vai kādam citam. Ņemot vērā, ka grāmatiņām ir ļoti demokrātiska cena, mīļākos bikibukus var nopirkt vairākus un tāpat vien dāvināt tuvākajiem draugiem. Bikibuki ir piemēroti visiem – lieliem, maziem, gariem un īsiem cilvēkiem, gan tiem, kas prot lasīt, gan arī lasītnepratējiem.

Santas Remeres un Eižena Bikibuku dienasgrāmata: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Satori iesaka

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!