Aktualitātes
31.10.2018

1 miljonu dolāru lielo Bergruena balvu saņem Marta Nusbauma

Komentē
0

Filozofe Marta Nusbauma ieguvusi 2018. gada Bergruena balvu, kas ik gadu tiek piešķirta "domātājam, kura idejām ir liela nozīme indivīda pašizpratnes veidošanā un cilvēces progresā".

Balva Nusbaumai tiks pasniegta ceremonijā Ņujorkā decembrī.

Nusbauma (71) ir Čikāgas Universitātes profesore un viena no pazīstamākajām amerikāņu filozofēm. Viņa nereti paudusi aktīvu viedokli par politiskajā un sabiedriskajā sfērā asiem jautājumiem, piemēram, par viendzimuma laulībām, kā arī atzīta par goda doktori 62 pasaules universitātēs un koledžās. Nusbauma sarakstījusi vai bijusi redaktore vairāk nekā 40 grāmatām par tādām tēmām kā emociju nozīme politikā, cilvēka ievainojamība, liberālās izglītības nozīme un saikne starp klasisko literatūru un mūsdienu pasauli.

Tāpat Nusbauma ir pazīstama ar to, ka popularizē tā saukto iespēju pieeju ekonomiskajai attīstībai, kas paredz to, ka progresu vajadzētu mērīt pēc augšupejas tādos rādītājos kā paredzamais dzīves ilgums un izglītība, nevis ienākumu līmeņa pieaugums.

Balvas pamatojumā teikts, ka Nusbaumas darbi "sniedz lielāku izpratni par to, kas mēs esam, kāda ir mūsu vieta pasaulē un kā nodzīvot labu dzīvi".

Kopš 2016. gada Bergruena balvu ik gadu piešķir "domātājam, kura idejām ir liela nozīme indivīda pašizpratnes veidošanā un cilvēces progresā". Balvu sponsorē Bergruena institūts – Losandželosā bāzēta organizācija, kuru dibinājis vācu miljardieris un filantrops Nikolass Bergruens un kura par savu mērķi noteikusi savstarpējās izpratnes un pārvaldības uzlabošanu starp dažādām kultūrām, īpaši uzsverot intelektuālo apmaiņu starp Rietumiem un Āzijas valstīm. Pirmais balvas ieguvējs bija kanādiešu filozofs Čārlzs Teilors, savukārt pagājušajā gadā balvu ieguva britu filozofe Onora O'Nīla.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!