Aktualitātes
28.10.2017

Vidusskolēnus aicina piedalīties atmiņu klažu konkursā

Komentē
0

Izstādes "Tev ir pienākušas 1243 ziņas. Dzīve pirms interneta. Pēdējā paaudze" veidotāji aicina vidusskolēnus piedalīties atmiņu klažu konkursā.

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs šī gada decembrī Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā atklās starptautisku izstādi "Tev ir pienākušas 1243 ziņas. Dzīve pirms interneta. Pēdējā paaudze", kas vēstīs par neseno pagātni, kad sevis paša un citu meklējumi notika analogā, nevis digitālā vidē. Tam sagatavota izglītības programma vidusskolēniem un viņu skolotājiem.

Viena no programmas aktivitātēm ir konkurss, kurā vidusskolas klases kopīgi veido mākslas darbu "Atmiņu klade". To var veidot gan tradicionālā – klades, grāmatas vai albuma formātā, gan kā mākslas vai dokumentālo filmu, dziesmu, spēli, animāciju, objektu, plakātu, dzejoli, stāstu utt. – brīva vieta klases iztēlei. Arī pieeja var būt dažāda – sākot ar personīgiem veltījumiem, līdz socioloģiskam pētījumam par noteiktu tēmu (līdzīgi kādreiz populārajām aptauju anketām), no klasesbiedru pirmo bērnības atmiņu apkopojuma līdz izdomātam stāstam vai filmai par kādu atmiņu kladi. Iesniegtie darbi tiks vērtēti 3 kategorijās: idejas oriģinalitāte, izpildījuma kvalitāte un klases kolektīva līdzdalība projektā.

Konkursa žūrijā būs JRT aktrise Guna Zariņa, mākslinieks Kristiāns Brekte, diriģents Normunds Šnē, dzejniece Inga Gaile. Klases, kas izcīnīs uzvaru, saņems iespēju piedalīties īpašās meistardarbnīcās:

Filmu specefektu darbnīcā Holivudas analogo specefektu meistars un mūzikas festivāla "Coachella" mākslinieciskais direktors Pols Klemente iepazīstinās ar paņēmieniem, ko izmanto, lai uz ekrāna ticami parādītu neticamus notikumus. Kā nofilmēt "Titānika" grimšanu, autobusa katastrofu vai lidojošu supervaroni? Vai visu iespējams paveikt tikai ar datoru vai talkā jāņem citi viltīgi triki? Darbnīcā uzvarētāju klases būvēs modeļus, filmēs, gaismos un montēs. Pols Klemente (Paul Clemente) ir pieredzējis Holivudas specefektu meistars, kas piedalījies tādu filmu kā "Titāniks", "Matrix", "X Men" u.c. veidošanā.

Savukārt radioamatierisma darbnīcā ar orķestra "Simfonietta Rīga" diriģentu un pasaules čempionu radioamatierismā Normundu Šnē, uz muzeja jumta uzliekot antenu, būs iespēja sacensties kodētu ziņu sūtīšanā. Radioamatierisms ir viens no veidiem, kā cilvēki varēja sazināties ar visu pasauli laikā, kad interneta vēl nebija. Saziņā tika izmantota Morzes ābece, bet radio sakaru kvalitāte bija atkarīga no daudzām nejaušībām, ieskaitot laikapstākļus.

Mākslas darba oriģināls vai dokumentācija (foto, video) jāatnes uz Latvijas Laikmetīgās mākslas centru līdz 2017. gada 8. decembrim, vai nosūtot pa pastu līdz 2017. gada 4. decembrim (pasta zīmogs). Adrese: Alberta iela 13, Rīga, LV-1010. Tam jāpievieno arī īss ieceres apraksts, kurā jānorāda pieteicēju skolas nosaukums un klases numurs, visu iesaistīto autoru vārdi un katra loma projektā, kā arī kontaktpersona un kontaktinformācija (e-pasts, telefons). Digitāli darbi jāsūta uz e-pastu [email protected] ar norādi "Konkursam", pievienojot arī ieceres aprakstu.

Pārējās vidusskolēnu izglītības aktivitātes izstādes ietvaros, kā arī dalības noteikumi atrodami šeit. Pirmdien, 6. novembrī, plkst. 16:00 Latvijas Laikmetīgās mākslas centrā, Rīgā, Alberta ielā 13, izstādes kuratori aicina skolotājus uz semināru par izstādes ekspozīciju, izglītības programmas iespējām, tostarp atmiņu klažu radošo darbu konkursu vidusskolas klasēm. Obligāta iepriekšēja pieteikšanās, rakstot uz [email protected].

Izstādes galvenie atbalstītāji ir ABLV Charitable Foundation, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Eiropas Savienības programma "Radošā Eiropa", Latvijas Republikas Kultūras ministrija. Izstāde top, sadarbojoties ar Van Abes Laikmetīgās mākslas muzeju Eindhovenā un  LU Literatūras, folkloras un mākslas institūtu.

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs, starptautisku un nacionāla mēroga mākslas notikumu kurators un producents, ir lielākā Latvijas laikmetīgās mākslas institūcija. Kopš 1993. gada tas pēta un veido laikmetīgās mākslas procesus Latvijā un starptautiski, lai provocētu kritisku refleksiju par mūsdienu sabiedrības jautājumiem. Starp LLMC pazīšanās zīmēm ir vērienīgākais ikgadējais laikmetīgās mākslas notikums Latvijā "Survival Kit", laikmetīgās mākslas izstādes Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Hardija Lediņa gads un Latvijas pārstāvniecība tādos starptautiskos notikumos kā Kochi-Muziris biennāle, Venēcijas mākslas biennāle, Sanpaulu biennāle, Manifesta, Raumas laikmetīgās mākslas biennāle u.c. LLMC uztur vienīgo Latvijas laikmetīgās mākslas arhīvu.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!