Komentē
0

Jau ceturto gadu producentu apvienība "HansaMedia" apsveic Latvijas iedzīvotājus un Latvijas valstij piederīgos visā pasaulē mūsu valsts dzimšanas dienā ar tematisku video sveicienu, atgādinot, ka ikviens no mums ir svarīgs Latvijai.

Redaktore Eva Ikstena stāsta: "Sākotnēji tā dzima kā spontāna un patriotiska ideja – apsveikt savu valsti –, bet nu jau tā kļuvusi par tradīciju. Cenšamies radīt svētku nedēļā prieku un kopības sajūtu caur cilvēkstāstiem. Katra video sagatavošana ir bijusi īpaša vairāku nedēļu ekspedīcija, kuras laikā visā Latvijas teritorijā dokumentēti cilvēki.

Pirms došanās ekspedīcijā, kopā ar režisoru Jurģi Tūbeli un pārējo radošo komandu diskutējam, ko mēs personīgi vēlamies vēstīt. Šogad mums šķita svarīgi uzrunāt jauno paaudzi, tos, kuri veidos Latviju un runās latviešu valodā vēl pēc mums. Sadarbībā ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas literatūrzinātniekiem, izvēlējāmies 97 grāmatas, kas simbolizē gadu, kad izdota grāmata. Nolēmām Latviju skaitīt caur grāmatām, kas raksturo konkrēto gadu. Grāmatas no Gaismas pils ceļoja uz 97 bibliotēkām visā Latvijā, kur tās lasīja vietējie skolēni. Ļāvām pirmklasniekiem, kuri nupat apguvuši lasītprasmi, ņemt rokā grāmatu un lasīt. Viņi atvēra 17. lapaspusi (tajā tradicionāli tiek iespiests bibliotēkas zīmogs) un nolasīja pāris rindkopas. Vēlāk, rakstnieks Pauls Bankovskis izvēlējās vārdu no lasītā un ievietoja apsveikuma tekstā. Grāmatu secīgais (1918–2015) vārdu kalambūrs ir neordinārs pirmklasnieku un mūsu sveiciens Latvijai šogad.

Sveicam Latviju dzimšanas dienā, cildinot latviešu literatūru, valodu, grāmatniecību, bibliotēkas un skolēnus, atgādinot, ka bez mums nebūtu Latvijas un latviešu valodas, bet bez latviešu valodas un Latvijas – nebūtu mūsu."

Īstenotāji: producentu apvienība “HansaMedia”
Režisors un radošais direktors: Jurģis Tūbelis
Redaktore un projekta vadītāja: Eva Ikstena
Producentes: Gundega Tabaka un Sandra Liepiņa
Operatori, fotogrāfi: Mārtiņš Sudrabs, Jānis Kešāns, Mārcis Slavinskis
Skaņu režisors: Nauris Būda
Mūzika: Jānis Strapcāns
Pēcapstrāde: Roberts Brežģis
Videografika: Guntis Krivms
Teksts: Pauls Bankovskis

 

Pulkstens nemiera sācējs

no jauna atdzimstam pret pārspēku

visās Latvijas malās garajā mūžā tauta sapņo atkal

zaļa zāle, meži, kalnāji spēji mainās

augšup un augšup dvēseles atvases, ilgas un brīnums

karogs tautai, sirdis un domas neraud, nebaidās dzīvē nekādas aukas

priecīgas domas, gudra galva, augoša dārdoņa

svinīgi līgo dziesma

krāces ūdens iedziedājās vienā balsī kā zemes stabule

jāsagatavo virpulis kā mazi ezeri

vai dzi, esi dzirksts ceļā šeit

tagad tu tikai redzēsi – rīta cēlienā guļ savā vietā prieks

visa valsts kā bites gudri augšup skatās

dižkoki laika gaitā arī kā stīga jaunai ierosmei

bailīgs pagātnes liecinieks spēkoties nevarēja

zvaigznes var saprast arī visu kas ienāca prātā

un pirmo reizi pelēkās laukakmens dzirnās dzīve kā burtnīcas lapa mazai tautai

tālāk cilvēkam bija brīnumdarbi

citu rītu stājās asins tautai

cauri gadsimtiem, kalendāriem atkal būs brīnišķigais mirklis

likteņceļi, debess, sakoptas sētas, liepas, dzelzceļi, bākas dziedāja

tikai Latvija ir!

Iepriekšējo gadu video:

Latvijai 94! Gadi

2012. gadā satikām 94 cilvēkus vecumā no 1 līdz 94 gadiem. Nobraucām trīs ar pusi tūkstošus kilometru. Šīs eksedīcijas  rezultāts ir 94 portreti, kas caur saviem gadiem skaita Latviju no 1 līdz 94, un viņu vaibstos atspoguļojas Latvijas dažādība un pieredze.

Latvijai 95! Darbs

2013. gadā dokumentējām 95 uzņēmīgus cilvēkus. "Nevis slinkojot un pūstot, Tautu labā godā ceļ”,  izpildīja koris, stāvot uz Nacionālā teātra skatuves. Deviņdesmit pieci dažādu profesiju cilvēki rāda, kā mūsu ikdienas darbi veido vietu, kopienu, kurā dzīvojam.  Mēs vairs attālināti nenoskatāmies uz skatuvi 1918. gadā, kur kāds dibina mūsu valsti, nosaka kārtību, bet  paši stāvam uz šīs skatuves. Esam Latvijas ikdienas noteicēji – caur darbiem, caur savu attieksmi.

Latvijai 96! Robežlīnija

2014. gadā apbraucām Latvijas robežlīniju un dokumentējām cilvēkus, kuri dzīvo pierobežā.

Deviņdesmit seši cilvēki sasaucās Kurzemē, Latgalē, Vidzemē un Zemgalē, lai krustu šķērsu pārdziedātu visu Latviju ar spēka dziesmas vārdiem. Pie robežstabiņiem stāvēja visu tautību cilvēki, kuriem Latvijas robeža nav vienaldzīga, atgādinot, ka tieši tādu, kādu tagad mēs pazīstam grafiski attēlotu Latvijas kontūru, mēs to vēlamies redzēt arī pēc 50, 100 un vairāk gadiem. 

Latvijai 97

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!