Foto: Ģirts Raģelis
 
Blogs
24.05.2017

Varas terors Krievijā

Komentē
0

Krievu režisors Kirils Serebreņņikovs jau sen ir kļuvis par latviešu kultūras dzīves svarīgu sastāvdaļu, ieguvis Latvijā daudzus draugus, domubiedrus un skolniekus. Vakardienas notikumi Maskavā, viņa vadītā "Gogoļa centra" un paša režisora dzīvokļa kratīšana, aizturēšana un pratināšana ir satraukusi arī mūs. Pieejamās ziņas ir fragmentāras – oficiāli izskanējusi notiekošā saistība ar izmeklēšanu ievērojamu naudas līdzekļu piesavināšanās gadījumā pirms trim vai sešiem gadiem, neoficiāli tiek runāts par varas neapmierinātību Serebreņņikova iestudējuma "Atsaldētie" sakarā, pareizticīgie ekstrēmisti un tradicionālo vērtību aizstāvji neslēpj, ka gribētu iesēdināt režisoru par izvirtību un tās sludināšanu izrādēs, kā arī reliģijas izsmiešanu filmā "Māceklis".

Esmu vairākas reizes intervējis Kirilu un gan pirms pieciem gadiem, gan pirms gada gribējis viņam uzdot vienu neērtu jautājumu – kāpēc viņš joprojām turpina dzīvot un strādāt Krievijā? Domāju, ka ir pietiekami daudz iemeslu to nedarīt – ideoloģiskās cenzūras draudi, personiskā drošība, iespēja nonākt finansiālā vai administratīvā atkarībā no korumpētas varas (Kirils ir Maskavas pilsētas valdības finansētas kultūras iestādes vadītājs). Galu galā, Serebreņņikovam kā režisoram ar starptautisku rezonansi mājvietu labprāt dotu jebkurš Eiropas teātris. Taču tad es parasti atcerējos atbildi, ko man jau agrāk sniedza rakstnieks Viktors Jerofejevs (viņa grāmatas jau kopš padomju laikiem ir vairāk tikušas lasītas Rietumos, nevis Krievijā). Kad es jautāju, kāpēc viņš turpina dzīvot Krievijā, Jerofejevs atbildēja: "Es varbūt nesaprotu lasītājus, kas turpina dzīvot Krievijā, taču es ļoti labi saprotu rakstniekus, kas to dara." Atbildes zemteksts ir skaidrs – Krievija ar visām tās problēmām, nesakārtotību, psiholoģiskajām traumām un kompleksiem ir neizsmeļams iedvesmas avots jebkuram māksliniekam.

Tiesa, tā saruna notika jau pirms gadiem desmit, kad Putina režīms atradās savā vismaigākajā stadijā. Šobrīd, kad Kremļa vara slēpti vai atklāti izrēķinās ar jebkuru tās oponentu (turklāt ar netiešiem oponentiem tas tiek darīts daudz vieglāk, politiskos pretiniekus Kremlis saudzē kādam īpašam mērķim, vien ik pa brīdim ievelk garos tiesas procesos vai ļauj huligāniem uz ielas piekaut un ieliet sejā briljantzaļo šķīdumu), turpināt atrasties šajā valstī ir daudz bīstamāk.

Negribu nodarboties ar klasisku "upura vainošanu", turklāt Serebreņņikovam jau nu vismazāk varētu pārmest sadarbošanos ar varu vai savu māksliniecisko resursu nepietiekamu izmantošanu augstu un jēdzīgu mērķu sasniegšanai, taču tas ir jautājums, kuru atkal gribas uzdot, – vai tiešām, saņemot ciniskas un autoritāras valsts finansējumu, neienāk prātā, ka par to var nākties arī maksāt? Visdrīzāk Serebreņņikovam izvirzītās apsūdzības (izskatās, ka tās varētu būt par savulaik nevalstiskai organizācijai piešķirto līdzekļu izlietojumu neatbilstošiem mērķiem) tiks izmantotas, lai mākslinieku mēģinātu pakļaut. Ievelkot garā un pazemojošā procesā, apzīmogojot ar "zagļa" birku gluži kā gadījumā ar Navaļniju, viņš tiktu neitralizēts un labticīgās Krievijas sabiedrības acīs padarīts par sīku noziedznieku. Arī tas jāsaprot, skatoties no robežas otras puses: mums šķiet acīmredzams varas terora mēģinājums, taču tur uz vietas tas nebūt tā var arī neizskatīties. Baidos, ka arī "Rietumu sabiedrības sašutums" vai latviešu teātra publikas atbalsta vēstules nelīdzēs, tikai pastiprinās nodevēja tēlam atbilstošas nianses.

Es aicinātu Kirilu emigrēt, lai arī tas izskatītos pēc kapitulācijas un droši vien sagrautu vairākus gadus būvēto "Gogoļa centra" teātri. Iesaistīšanās atklātā konfliktā ar varu šajā gadījumā var nostrādāt tai par labu. Galu galā – kā jebkuram teroristam, arī Krievijas varas struktūrām svarīgākais ir nokļūt televīzijas ziņās.

P.S. Jaunākā informācija - saņemot Kremlī valsts apbalvojumu, aktieris Jevgēnijs Mironovs pajautāja Vladimiram Putinam, kāpēc Serebreņņikova dzīvoklī notikusi kratīšana. "Tāpēc, ka stulbeņi,"  atbildējis Putins. Un neoficiāla informācija liecina, ka režisora dzīvoklī atrastas narkotikas. Tiekot lemts par krimnāllietas ierosināšanu šājā sakarā.

Ilmārs Šlāpins

Ilmārs Šlāpins ir latviešu publicists, filozofs, tulkotājs, dramaturgs, dzejnieks un pasaules mūzikas dīdžejs. Brīvajā laikā dara to pašu.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!