Video
08.08.2012

Tas nav obligāti – būt vecam

Komentē
1

Pianists Vestards Šimkus kopā ar rakstnieci Noru Ikstenu un aktieri Kasparu Znotiņu iesaistījušies kampaņā "Es būšu nākamais", kas aicina atbalstīt bērnu iesaisti kultūras procesos. Sarunā par to, kā jāspēlē Bēthovena, Brāmsa, Mocarta un Šūberta mūzika – vai to iespējams saprast un interpretēt jaunībā vai tikai ar vecuma pieredzi –, intervijā jautāja interneta žurnāla "Satori" galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins.

"Pastāv tāds vecuma kults starp akadēmiskajiem mūziķiem, kas ir pilnīgs pretstats jaunības kultam. Bieži vien kritiķi, mūzikas eksperti un citi cilvēki "ar grumbu pierē" uzskata, ka Bēthovena vēlīnās klaviersonātes, piemēram, drīkst spēlēt tikai sirmā vecumā – kad tu pats esi dzīvi pieredzējis. Izcils piemērs – Brāmss. Bet Brāmss lielāko vairumu savu skaņdarbu sarakstīja jaunībā. Kāds tam sakars ar vecumu? Es tiešām nesaprotu. Šūberts nomira manā vecumā. Tā ir jaunības radīta mūzika. Tās ir jauna cilvēka emocijas. Kāds tam sakars ar vecumu? Es nezinu. Ir gados veci pianisti, kas lieliski spēlē Bēthovenu un Brāmsu, bet tā katrā ziņā nav nekāda pievienotā vērtība šai mūzikai. Jauns cilvēks, ja vien viņš iedziļinās šajā mūzikā pietiekami, var to interpretēt pilnīgi adekvāti. Tas nav obligāti – būt vecam."

Vestards Šimkus

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!