Aktualitātes
14.06.2007

Starptautisko Bukera prēmiju saņems Činua Ačebe

Komentē
0
Par otro Starptautiskās Bukera balvas laureātu kļuvis Nigērijas rakstnieks Činua Ačebe (Chinua Achebe), kura pazīstamākais darbs ir 1958.gada grāmata Viss iet bojā/Things Fall Apart. Balvu viņam piešķirs 28.jūnijā Oksfordā paredzētā ceremonijā, ziņo LETA. Par mūsdienu Āfrikas literatūras tēvu dēvētais rakstnieks apsteidza Salmanu Rušdi (Salman Rushdie), Mārgaretu Atvudu (Margaret Atwood), Ianu Makjuanu (Ian McEwan) un citus, iespējams, pasaulē vairāk pazīstamus autorus. Kaut gan arī Č.Ačebes darbi tulkoti vairāk nekā 50 valodās un jau minētā romāna Viss iet bojā (kas droši vien nav labākais nosaukuma tulkojums) pārdošanas apjomi vien pārsniedz 10 miljonus.

Č.Ačebes popularitātei ievērojami palīdzēja lēmums rakstīt angliski nevis dzimtajā igbo valodā, kurā viņam acīmredzot nāktos būt vienīgajam savu darbu lasītājam. Toties tagad Č.Ačebi nereti kritizē par novēršanos no savas tautas, kaut viņa darbos lielākoties aprakstītas igbo tautas ciešanas un citas ar Āfrikas vēsturi saistītas problēmas. Tas arī viņu padarīja par leģendārā aparteīda cīnītāja, Nobela miera prēmijas laureāta u.t.t. Nelsona Mandelas mīļāko rakstnieku, kura darbus bijušais Dienvidāfrikas prezidents vairākkārt esot lasījis un pārlasījis 27 cietumā pavadītajos gados, raksta The Times.

Par 60 tūkstošus mārciņu (62 tūkstoši latu) un krietni lielākā prestiža vērtās balvas pirmo ieguvēju 2005.gadā kļuva albānis Ismails Kadare, kura grāmata Ziedoņa puķes, ziedoņa sals pieejama arī latviešu valodā un (tiesa, pagaidām vēl nelasīta) lepni stāv arī manā grāmatplauktā. Atšķirībā no sava lielākā un atpazīstamākā brāļa Man Booker Prize, Starptautiskā Bukera balva netiek piešķirta par konkrētu darbu, bet gan visu rakstnieka paveikto pasaules literatūras labā. Vienīgie noteikumi: autoram jābūt dzīvam un viņa darbiem jābūt plaši pieejamiem angļu valodā. Tā kā teorētiski izredzes ir arī latviešu rakstniekiem.
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!