Jānis Šipkēvics bērnībā
 
Aktualitātes
23.08.2017

Šipkēvics un Pujāts rada muzikālu izrādi par saviem skolas gadiem

Komentē
0

Klasiskās mūzikas festivālā "LNSO Vasarnīca", kas no 25. līdz 27. augustam notiks koncertzālē "Cēsis", būs skatāma komponista Jāņa Šipkēvica jeb Shipsea, dzejnieka Marta Pujāta un režisora Viestura Meikšāna kopdarbs – pašu pieredzes iedvesmota muzikāla izrāde pusaudžiem "Zenīts".

Speciāli "LNSO vasarnīcai" Jānis Šipkēvics komponē dziesmu ciklu "Zenīts" diviem zēniem un astoņiem instrumentiem. Cikls iecerēts kā paša Jāņa un viņa kādreizējā klasesbiedra, cikla tekstu autora Marta Pujāta intuitīvi emocionāls vēstījums par pieredzēto skolas gados.

Jānis Šipkēvics saka: "Tas būs kā savdabīgs psiholoģisks seanss, kurā ar dažādu žanru kompozīcijām tiek atjaunotas saites ar skolas laika maģisko pasauli. Muzikāli cikls būs tāds, kuru savam iztēles orķestrim it kā būtu uzrakstījis bērns. Ar vēlmi izprast apkārt notiekošo un piešķirt tam kādu rotaļīgu, eksistenciālu, smieklīgu, aizkustinošu, pārpasaulīgu un puiciski ikdienišķu jēgu."

Savukārt Marts Pujāts stāsta: "Mēs kā klasesbiedri jau kādu laiku tā kā gribējām pasākt kaut ko kopā, bet tas līdz šim nesanāca. Tagad sanāca. Iecere bija radīt izrādi/dziesmu ciklu par mūsu gaitām skolā, par visu to piesātināto laiku, kur pavisam ikdienišķas lietas mēdza iegūt pārpasaulīgu jēgu un nozīmi. Radīt ko tādu, kas ļautu mums pašiem ļauties foršām atmiņām."

Izrādes režisors – Viesturs Meikšāns, scenogrāfe un tērpu māksliniece – Rūta Briede. Piedalīsies Rīgas Doma kora skolas audzēkņi un "LNSO zenītansamblis" Gunta Kuzmas vadībā.

Izrāde būs skatāma sestdien, 26. augustā, plkst. 13:00 un 15:00, kā arī svētdien, 27. augustā, plkst 13:00 un 15:00 kinozālē.

Izrāde būs tikai viens no notikumiem plašajā programmā, ko šogad piedāvās otrā "LNSO vasarnīca":

Piektdien, 25. augustā, plkst. 20:00 Lielajā zālē notiks "LNSO vasarnīcas" atklāšanas koncerts "Atrodi nezināmo", kurā skanēs divi jaundarbi – Krista Auznieka skaņdarbs kamerorķestrim "Uguns un roze" un modernā baleta "Karmena" uzvedums horeogrāfes Milanas Komarovas speciāli festivālam veidotā stāstā ar primabalerīnu Viktoriju Jansoni titullomā. Muzicēs "Sinfonietta Rīga" Normunda Šnē vadībā.

Sestdien, 26. augustā, plkst. 14.00 un 16.00 norisināsies "Mūzikas laboratorija bērniem", kurā pašiem mazākajiem festivāla apmeklētājiem būs iespēja piedalīties Vara Klausītāja veidotajās muzikālajās meistardarbnīcās, kur savienosies zīmēšana un mūzika. Kamēr vecākie brāļi un māsas skatīsies izrādi pusaudžiem "Zenīts", mazākie bērni varēs doties pasaku pasaulē. Īpašs būs tas, ka mazie skatītāji paši izvēlēsies stāsta varoņus un darbības vietu. Varis Klausītājs stāstu attīstīs improvizācijas veidā, un stāstā piedalīsies LNSO I vijoļu grupas koncertmeistara vietnieks Aleksejs Bahirs.

"Mūzikas laboratorija bērniem" notiks arī svētdien 27. augustā, plkst. 12:00 un 17:00.

Plkst. 16.00 Lielajā zālē skanēs kamermūzikas koncerts "Sarkisjans. Bēthovens. Nepāra sonātes" – LNSO koncertmeistars Georgs Sarkisjans nācis klajā ar ideju veidot visu Bēthovena vijolsonāšu koncertciklu, un pirmais no šiem koncertiem notiks "LNSO vasarnīcā" (pārējie cikla koncerti ieplānoti 2018. gadā Rīgā un Cēsīs).

Pirmajā koncertā skanēs Bēthovena skolotājam Antonio Saljēri veltītā Trešā sonāte, mecenātam fon Frīzam veltītā Piektā sonāte, ko pēc Bēthovena nāves nosauca par "Pavasara sonāti", un Devītā sonāte, ko Ļevs Tolstojs licis savā kaisles un greizsirdības stāstā "Kreicera sonāte". Georga sadarbības partneris šajā projektā – daudzsološs un sadarbībā rūdīts japāņu pianists Keigo Mukava.

Plkst. 20.00 Lielajā zālē – "Vakars kvadrātā ar Džimiju Hendriksu, "The Beatles" un "The Rolling Stones"", kurā uzstāsies Lietuvas populārā rokzvaigzne Jeronims Miļus, kas Latvijas klausītājiem pazīstams kā Cēsu Mākslas festivāla 2010 mūziklu lielprogrammas viesis un Daugavpils teātra izrādes "Dāmu paradīze" solists. Viņa enerģētiski uzlādētajā balsī šoreiz izskanēs 60.–80. gadu hiti, to skaitā – Džona Lenona "Imagine", Džimija Hendriksa dziedātais hits "Hey Joe", "The Beatles" albuma "Abbey Road" ievaddziesma "Come Together", negaisa trokšņiem cauraustais Morisona veltījums Heidegeram, viena no "The Rolling Stones" vizītkartēm "Satisfaction" un Pītera Gebriela sirdi kausējošā dziesma "Mercy Street". Dziesmas aranžē Latvijas Radio bigbenda diriģents Kārlis Vanags, kura vadībā muzicēs gan pats Miļus, gan LNSO stīginstrumentu grupa, gan neakadēmiskās pasaules viesi, kuru vidū ģitārists Matīss Čudars.

Pēc koncerta – "Zvaigžņu salūts observatorijā". 2017.–2018. gada sezonu LNSO veltīs mūzikas un matemātikas attiecību izpētei, un astronomija, tāpat kā matemātika, senos laikos bija viena no pamatzinātnēm. Tāpēc "LNSO vasarnīcas" neakadēmiskā koncerta klausītājiem pēc koncerta beigām piedāvāsim iespēju mobilajā observatorijā vērot zvaigznes.

Svētdien, 27. augustā, plkst. 14.00 Lielajā zālē notiks kamermūzikas koncerts "Pjacolla + Galjāno = Tango". Programmas idejas autors vijolnieks Raimonds Melderis saka: "Mani vienmēr fascinējusi Astora Pjacollas un Rišāra Galjāno mūzikas maģija, un ideja par kamermūzikas koncertu ar tango piesitienu manā galvā bija jau ļoti sen."

Godinājums bandoneonistam Astoram Pjacollam izpaudīsies, atskaņojot vienu no dižā argentīnieša pēdējiem opusiem "Five Tango Sensations". Miegs, mīlestība, nemiers, izmisums un bailes – šādā spektrā būvētas piecas tango sajūtas, un taisnība būs kādam Teksasas kritiķim, kurš teicis, ka šajā mūzikā ir traģisks skaistums.

No Latvijā iemīļotā Rišāra Galjāno darbiem mūziķi izvēlējušies "Opale Concerto". Galjāno stāsta, ka šajā trīsdaļīgajā opusā pirmā daļa radusies no viņa dzimtajās Kannās saņemtajiem Vidusjūras impulsiem, otrā daļa ir veltījums sen zudušajai Parīzei ar ielu akordeonistiem un ielu mūzikas automātiem, savukārt trešajā daļā Galjāno izmantojis pats savu "New York Tango".

Plkst. 18.00 Lielajā zālē norisināsies "LNSO vasarnīcas" noslēguma koncerts "Osokins x Perts". Koncerta pirmajā daļā – Arvo Perta iespaidīgais Klavierkoncerts "Lamentate", kas rakstīts Aniša Kapura gigantiskās skulptūras "Marsijs" izstādīšanai Londonas "Tate Modern Museum" Turbīnu zālē un Latvijā, iespējams, vēl nav skanējis. Solists – jaunās paaudzes zvaigzne Georgijs Osokins.

Koncerta otrajā daļā – Antonīna Dvoržāka elegantā, labskanīgā Astotā simfonija, ko LNSO būs spēlējis arī turnejā pa Franciju un Šveici neilgi pirms "LNSO vasarnīcas" sākuma. Koncertu diriģēs LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Andris Poga.

Turpinot "LNSO vasarnīcas" izstāžu veidošanas tradīciju, šoreiz festivāla laikā varēs ieskatīties LNSO aizkulisēs un koncertos ar orķestra pastāvīgā fotogrāfa Anrija Požarska uzņemtajiem kadriem. Izstāde būs apskatāma visas festivāla dienas koncertnama "Cēsis" Izstāžu zālē.

"LNSO vasarnīca" ir festivāls visai ģimenei, un programma veidota tā, lai visu triju dienu garumā būtu ko darīt gan lieliem, gan maziem. Vakara koncertu laikā koncertzālē darbosies radošā bērnistaba, kurā bērni varēs pavadīt laiku pieredzējušu audzinātāju uzraudzībā, kamēr vecāki klausās koncertu.

Festivāls notiks koncertzālē "Cēsis" – Cēsīs, Raunas ielā 12. Biļetes uz "LNSO vasarnīcas" koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā. Biļešu cenas uz vakara koncertiem, sākot no 7 eiro. Bērniem uz muzikālo izrādi – 4 eiro. Uz izrādi "Zenīts" var nopirkt ģimenes biļeti jeb 4 biļetes kopā par 28 eiro.

Uz visiem vakara koncertiem tiek organizēti speciāli autobusu reisi Rīga–Cēsis–Rīga, un biļetes uz tiem var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Sīkāka informācija par festivālu un biļetēm festivāla mājaslapā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!