Ojārs Feldbergs pie instalācijas "Kāpjošie akmeņi"
 
Aktualitātes
12.06.2017

Šīgada Pedvāles radošā sezona veltīta spēlei ar akmeni

Komentē
0

Šajā gadā, kad tēlnieks Ojārs Feldbergs svin savu septiņdesmito dzimšanas dienu, Pedvālē top plaša vides objektu un instalāciju izstāde "Spēles ar akmeni II", ar kuru mākslinieks atskatās uz divdesmit radošā darba gadiem, kas pagājuši, kopš Pedvālē notika pirmā "Spēles ar akmeni" izstāde.

Jau šobrīd parkā apskatāms Ojāra Feldberga šajā sezonā radītais vides mākslas objekts "Kāpjošie akmeņi" un top objekti – "12 savienoti punkti", "Spalvainais akmens", "Caur akmeni izlīdis akmens", "Uz akmeņiem apgūlies dzelzs mākonis" un citi. Jaunie objekti izvietoti uz Briņķu kalna nogāzes, ainaviski izteiksmīgā vietā, un katram darbam tēlnieks izvēlējies īpašu novietojumu, lai objekti un instalācijas papildinātu un izceltu plašo skatu uz Abavas ieleju un Sabiles pilsētu.

Izstādē "Spēles ar akmeni II" iekļauti arī iepriekšējos gados veidotie Ojāra Feldberga objekti un instalācijas, un visus šos darbus vieno tēlaina spēle, kurā gan autors, gan materiāls ir līdzvērtīgi spēles partneri. "Gan es spēlējos ar akmeni, gan akmens spēlējas ar mani", stāsta tēlnieks. "Aicinu apmeklētājus izstaigāt Pedvāles takas un piedalīties šajā spēlē. Piedalīšanās nav tikai fiziska, spēle notiek prātā. Mēs katrs spēlējamies ar akmeņiem, lasot tos jūras krastā, nēsājot līdzi kabatā, glabājot savā tuvumā. Pedvālē arī akmens spēlējas ar mani un ar citiem cilvēkiem."

Pedvāles mākslas rezidencē šajā pavasarī viesojušies divi jaunie mākslinieki, un radījuši darbus sezonai "Akmens. Spēle". Eidžeis Medovss (AJ Meadows) no Amerikas Savienotajām Valstīm radījis zemes mākslas objektu "Skaidrības mirklis". No zemes radīts precīzas formas kubs, kurš dabas apstākļu ietekmē vasaras laikā palēnām sairs. Objekts apskatāms Briņķu muižas tuvumā, un tā forma veido saspēli ar muižu ēku ansambli.

Eidžeis Medovss,

Savukārt jaunā latviešu māksliniece Maija Puncule Pedvāles gravā izveidojusi konceptuālu vides mākslas objektu "Indivīds un sabiedrība", kas veidots kā krūmu stādījums. Darba veidošana un izpēte turpināsies divus gadus, radoši spēlējoties ar tēliem, kas saistīti ar dažādiem indivīda un sabiedrības dzīves modeļiem.

Maija Puncule

Pedvāles Brīvdabas mākslas muzeja sezona noslēgsies oktobrī. Parks atvērts apmeklētājiem katru dienu no 10.00 līdz 18.00. Iespējams pieteikt ekskursijas gida pavadībā. Jaunums muzejā ir tematiska ekskursija "Spēles ar akmeni II", kas veltīta Ojāra Feldberga darbu dziļākai iepazīšanai un izpētei.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!