Aktualitātes
29.09.2017

Satori iesaka 9 vietas, ko apmeklēt Zinātnieku naktī

Komentē
0

Piektdien, 29. septembrī, visā Latvijā notiks Zinātnieku nakts pasākumi, kuru vienojošā tēma šogad ir inovācijas. Savas durvis apmeklētājiem vērs augstskolas, zinātniskie institūti, muzeji un citas iestādes, kopumā piedāvājot apmeklēt vairāk nekā 50 norises vietas. Lai palīdzētu mūsu lasītājiem orientēties plašajā programmā, esam izvēlējušies 9, mūsuprāt, interesantākos Zinātnieku nakts pieturpunktus.

  1. RIXC jauno mediju kultūras centrā un galerijā (Lenču ielā 2) no plkst. 18:00 līdz 21:00 apmeklētājiem būs iespēja apskatīt mākslas un bioloģijas izstādi "Mikropasauļu svārstības", kur mākslinieki uzkrājuši dažādus purva ekosistēmas datus, meklējuši atjaunojamos resursus un atklājuši "zaļās enerģijas" poētiku. Paralēli varēs izmēģināt virtuālās realitātes mākslas darbus, kas pavērs skatu tehnoloģiju pasaulē.
  2. LU Sociālo zinātņu fakultāte Zinātnieku naktī aicina doties ekskursijā pa kādreizējo Rīgas geto teritoriju, kurā SZF docenta docenta Didža Bērziņa vadībā varēs noskaidrot, kā Rīgas geto vēsture dzīvo mūsdienu kultūrtelpā. Ekskursijas sākums – 17:30 pie Rīgas Horālās sinagogas Gogoļa ielā 25.
  3. LU Filozofijas un socioloģijas institūta (Kalpaka bulvāris 4) pasākums tiks veidots demokrātijas kafejnīcas formā. No plkst. 19:00 līdz 21:00 pie viena galdiņa tiks sasēdināti savstarpēji nepazīstami cilvēki, kuriem būs iespēja iesaistīties sarunā ar filozofiem, sociologiem, reliģiju un mutvārdu vēstures pētniekiem. Ēdienkartē tiks piedāvātas dažādas sarunu tēmas, piemēram, "Kāpēc Rietumu civilizācija vēl nav sagruvusi?" un "Par to, kas apslēpts bezapziņas izraktuvēs".
  4. LU Botāniskā dārza apmeklētāji Zinātnieku naktī varēs sataustīt augus, aplūkot to mikrostruktūras tuvplānā, uzzināt, kas ir sfagnu gravitācija, saklausīt puķu skaņas un augu dziedāšanu, kā arī noklausīties filozofisku lekciju.
  5. LU Fizikas un matemātikas fakultātē būs iespējams vērot daudzveidīgas demonstrācijas ar intriģējošiem nosaukumiem, piemēram, "Fizikas simfonija", "Mākoņu kamera", "Spiegu lāzers", "Zvaigžņu pulsācijas", "Siltuma čuksti un magnētiskās skulptūras" u.c.
  6. RTU Arhitektūras fakultātes (Ķīpsalas iela 6) apmeklētāji no plkst. 17:00 līdz 22:00 varēs klausīties zinātnieku stāstījumā par aktuāliem pētījumiem, piedalīties radošās darbnīcās, kurās gan mazākiem, gan lielākiem apmeklētājiem būs iespēja izgatavot savu robotu sadarbībā ar RTU Robotikas klubu, kā arī izmēģināt jaunākās tehnoloģijas 3D pildspalvu darbnīcā.
  7. Rīgas Stradiņa universitāte Zinātnieku naktī piedāvās simulāciju spēli par manipulatīvajām formām medijos un sociālajos tīklos, ķermeņa kompozīcijas analīzi un veselīga uztura ieteikumus, ķīmisko vielu analīzes demonstrējumus, izmantojot gaismu, krāsu un laiku, cilvēka anatomijas demonstrējumus "No Vezālija līdz virtuālajai realitātei" un citas aizraujošas norises.
  8. Cēsu iedzīvotājiem un viesiem iesakām doties uz Cēsu Vecā alus brūža kompleksu, kur no plkst. 19:00 līdz 23:00 notiks jauno tehnoloģiju demonstrācijas, radošās darbnīcas bērniem, interaktīvas augu krustošanas darbnīcas, kā arī zinātnieku un arhitektu demonstrācijas. "Antropocēnā laikmeta pavārgrāmata" piedāvās pārbaudīt inovatīvas un spekulatīvas idejas par jauniem pārtikas iegūšanas veidiem, savukārt vakara noslēgumā varēs noklausīties eksperimentālā zinātnieku ansambļa uzstāšanos.
  9. Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģiju fakultātē (Rīgas iela 22, Jelgava) no plkst. 17:30 līdz 22:30 varēs uzzināt vairāk par netradicionāliem graudaugiem pārtikā – tritikāli, kailgraudu auzām, kailgraudu miežiem, amarantu, kvinoju un topiaku, kā arī pašiem izcept cepumus, kuru gatavošanai izmantoti dažādi graudaugi. Tāpat interesentiem būs iespēja uzzināt vairāk par jauniem un dabu saudzējošiem iepakošanas materiāliem un tehnoloģijām.

Zinātnieku nakts ir Eiropas mēroga pasākumus, kas veltīts populārzinātnei un saistošai zināšanu ieguvei. Tā notiek katru gadu septembra pēdējā piektdienā, un tajā piedalās vairāk nekā 30 valstis un vairāk nekā 300 pilsētas. Latvijā Zinātnieku nakts notiks divpadsmito reizi, un to organizē Valsts izglītības attīstības aģentūra sadarbībā ar vadošajām Latvijas augstskolām, zinātniskajiem institūtiem un muzejiem.

Ar pilnu Zinātnieku nakts pasākumu programmu var iepazīties šeit. Visi Zinātnieku nakts pasākumi ir par brīvu.

 

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!