Kadrs no filmas
 
Aktualitātes
29.09.2017

Sākas starptautiskais īsfilmu festivāls "Manhattan Short", kurā pirmoreiz pārstāvēta arī Latvija

Komentē
0

No šodienas, 28. septembra līdz 8. oktobrim visā pasaulē, vairāk nekā 300 vietās, tostarp arī Latvijas kinoteātros, norisinās starptautiskais īsfilmu kinofestivāls "Manhattan Short", kurā pirmoreiz iekļauta arī īsfilma no Latvijas "Sarauj, Just!"

Šogad festivāls svin savu 20. jubileju. "Manhattan Short" ir lielākais starptautiskais īsfilmu festivāls pasaulē un ir īpašs ar to, ka darbus vērtē skatītāji kinozālē – katrs skatītājs saņem anketu un balso par viņaprāt labāko īsfilmu un aktieri. Pasākums notiek vienas nedēļas ietvaros vairāk nekā 300 vietās visā pasaulē. 10 filmas no festivāla dažādu gadu programmām tikušas nominētas "Oskara" balvai.

Šīgada festivāla atlasē piedalījās 1615 īsfilmas no 75 valstīm, un tikai 10 no tām tika izvēlētas "Mahnattan Short" programmai. Programmā ir iekļautas filmas no deviņām valstīm: Sīrijas, Gruzijas, Šveices, ASV, Lielbritānijas, Jaunzēlandes, Itālijas, Spānijas un pirmoreiz arī no Latvijas.

Latvija šajā festivālā pārstāv režisora Pāvela Gumennikova īsfilma "Sarauj, Just!". Tā balstīta uz patiesiem notikumiem un vēsta par jaunu vīrieti ratiņkrēslā, kurš metas pakaļ zagļiem, kas viņa acu priekšā aplaupa kaimiņu meiteni. "Sarauj, Just!" ir nominēts divas kategorijās – "Labākā īsfilma" un "Labākais aktieris" (Aleksandrs Ronis).

Līdz ar dalību "Mahnattan Short" Pāvela Gumennikova īsfilma "Sarauj, Just!" ir kvalificējusies "Oskara" nominācijām, taču uzvara šajā kinofestivālā nodrošinātu lielāku atpazīstamību īsfilmai un līdz ar to ar to lielāku "Oskara" žūrijas interesi noskatīties filmu. Īsfilmas režisors Pāvels Gumennikovs aicina visus Latvijas iedzīvotājus apmeklēt festivālu: "Šī ir iespēja noskatīties lielisku īsfilmu programmu no visas pasaules un redzēt starp tām arī īsfilmu no Latvijas. Šī ir arī viena no retajām iespējām pēc seansa nobalsot par savu mīļāko īsfilmu un tādējādi noteikt labāko."

"Sarauj, Just!" galvenajās lomās – Latvijas sēdvolejbola komandas uzbrucējs Aleksandrs Ronis, aktieris un kaskadieris Sergejs Fjodorovs, jaunais un talantīgais Jaunā Rīgas teātra aktieris Toms Veličko un Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktrise Jana Herbsta.

Filmas stāsts radies, iedvesmojoties no paša Aleksandra pirms dažiem gadiem piedzīvota notikuma. Stāstu un īsfilmas scenāriju radījusi dramaturģe Laura Lapiņa, savukārt to videoformātā iemūžinājis operators Mārtiņš Jansons.

Īsfilma šajā vasarā godalgota vairākos kinofestivālos. Itālijā iegūta galvenā balvu vienā no prestižākajiem bērnu un jauniešu filmu festivāliem "Giffoni Film festival", Austrālijas "Freshflix" īsfilmu festivālā iegūta uzvara kategorijā "Labākā filma", savukārt Baltkrievijas lielākajā kinofestivālā "Kinosmena" īsfilma saņēma "Grand Prix".

Atzinību skatītāju balvas formā filma saņēmusi "StonyBrook Film Festival", "Sidewalk Film Festival" un "Stella Adler Academy Short". Vienā no "Oskara" nominācijām kvalificējošajiem festivāliem "Hollyshorts Film Festival" "Sarauj, Just!" apbalvota kategorijā "Labākā romantiskā filma".

Filma joprojām tiek pieteikta un izrādīta Eiropas un pasaules līmeņa kinofestivālos, oktobrī un novembrī filmu būs iespējams redzēt dažādos "Oskara" un BAFTA (British Academy of Film and Television Arts) nominācijām kvalificējošos kinofestivālos – "Edmonton International Film Festival", "Heartland Film Festival", "Show Me Shorts Film Festival" un "Aesthetica Short Film Festival"

Par visām iespējam noskatīties "Sarauj, Just!" var uzzināt īsfilmas feisbuka lapā.

"Manhattan Short" seansi Latvijā:

Valmierā – 28. septembrī, 2. oktobrī, 4. oktobrī kino "Gaisma"

Liepājā – 29. septembrī kino "Balle"

Ventspilī – 30. septembrī kino "RIO"

Kuldīgā – 1. oktobrī, 3. oktobrī un 5. oktobrī Kuldīgas Kultūras centrā

Rēzeknē – 1. oktobrī kino "Silverscreen Rēzekne"

Daugavpilī – 1. oktobrī, 7. oktobrī, 8. oktobrī kino "Silverscreen Daugavpils"

Cēsīs – 2. oktobrī kino "Cēsis"

Sigulda – 3. oktobrī kino "Lora"

Ogrē – 3. oktobrī Ogres Kultūras centrā

Bauskā – 4. oktobrī Bauskas Kultūras centrā

Rīgā – 6. un 7. oktobrī kino "Splendid Palace"

Skrīveros – 8. oktobrī Skrīveru Kultūras namā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!