Rafaels Kims, "Drahmas atdzīvināšana"
 
Māksla
08.11.2017

RIXC festivāla izstādē baktērijas lemj Grieķijas valūtas likteni

Komentē
0

RIXC mākslas un zinātnes festivāla izstāde "Virtualitātes un realitātes", kas līdz 28. novembrim skatāma "kim?" laikmetīgās mākslas centrā, šogad pievēršas virtuālās realitātes tehnoloģijām. Turpinām iepazīstināt ar izstādē skatāmajiem mākslas darbiem.

Amerikāņu mākslinieces Brennas Mērfijas darbs "RežģuZona" piedāvā ieslīgt meditācijas labirintā, kas pastāv fiziskajā un virtuālā dimensijā. Izstāžu zāles grīda sniedz ieskatu kolāžā, kas tiek imitēta virtuālajā telpā. Izmantojot brilles, skatītājs var uztvert vertikālās dimensijas, ceļojot pa kubu un visbeidzot sasniedzot labirinta centru, kas atklāj viļņojošos kanālu augšup. Mērfijas darbi ir pastāvīga meditācija par fiziskās un virtuālās pasaulēs iemiesotas pieredzes psihodēlisku kompozīciju.

 Brennas Mērfijas

Savukārt angļu mākslinieka Rafaela Kima "Drahmas atdzīvināšana" ir fiktīvs priekšlikums ieviest atkal apritē drahmu, vienu no pasaules senākajām, bet "mirušajām" Grieķijas nacionālajām valūtām. Uz vecās banknotes virsmas dzīvojošās baktērijas tiek savāktas un pielāgotas tā, lai darbotos kā Grieķijas ekonomikas sensors. Baktērijas reaģē uz virkni elektrisku stimulāciju, ko ģenerē pacēlumi un kritumi Grieķijas akciju tirgū, kas pazīstams kā Galvenais Atēnu biržas indekss. Uz finansiālā sabrukuma robežas baktērijas spīd spoži kā draudošās krīzes brīdinājuma signāls. Krituma laikā baktērijas izdala fermentus, kas irdina banknotes kokvilnas šķiedras, padarot valūtu atkal nederīgu. Banknote pārtop par dievu Zevu, metot zibeņus tās baktēriju iedzīvotājiem un pareģojot valsts veiksmes un traģēdijas. Rafaels Kims ir biodizaineris un pētnieks, kas izmanto molekulāro bioloģiju kā dizaina materiālu, procesu un naratīva iznākumus.

Izstāde 19. oktobrī tika atklāta RIXC mākslas un zinātnes festivāla ietvaros, kas Latvijā norisinās vairāk nekā 20 gadus. Festivālu pavadošajai izstādei tika pieteikti vairāk kā divsimt mākslas darbu, no kuriem atlasīti tikai divdesmit pieci. Izstādē parādīti ļoti dažādi darbi – no tēlaini poētiskiem, kur mākslinieki daudz iespaidojušies no dabas un mūsu apkārtējās vides, līdz sociāli aktīviem darbiem, kas ir tehnoloģiski izsmalcināti un estetizēti. Septiņi mākslas darbi ir veltīti virtuālajai realitātei, bet ir izstādītas arī foto un video instalācijas.

Izstāde "Virtualitātes un realitātes" līdz 28. novembrim apskatāma "kim?" Laikmetīgas mākslas centrā, Sporta ielā 2. Darba laiks: pirmdien – slēgts, otrdien – 12.00 – 20.00, trešdiena līdz svētdiena – 12.00 – 18.00. Otrdien ieeja bez maksas. Izstādi bez papildus maksas piedāvājam apskatīt gidu pavadībā. Pieteikšanās – [email protected]

Vairāk informācijas par RIXC festivāla izstādi šeit.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!