Ekspozīcijas fragments
 
Aktualitātes
14.06.2017

Raiņa muzeja "Tadenava" ekspozīcija saņem starptautisku dizaina balvu

Komentē
0

10. jūnijā apbalvošanas ceremonijā Maiami, ASV tika pasniegta vides dizaina balva SEGD 2017, kuru starp vairākiem prestižiem ekspozīciju projektiem ieguva arī Latvijas dizaina biroja "H2E" veidotā ekspozīcija Raiņa muzejam "Tadenava".

SEGD konkurss tika izveidots 1987. gadā, lai akcentētu pasaules sasniegumus vides grafikas dizainā. Tā mērķis ir veicināt vizuālās komunikācijas izmantošanu vidē un parādīt tās svarīgo lomu.

Šogad balvu saņēma arī Nacionālā Afroamerikāņu vēstures un kultūras muzeja ekspozīcija Vašingtonā, ASV (dizains "Ralph Appelbaum Associates"), ekspozīcija "La Cité du Vin" Bordo, Francijā (dizains "Casson Mann") un ekspozīcija "Closed Worlds" Ņujorkā, ASV (dizains "Pentagram").

Tadenava ir vieta, kur Rainis pavadīja dzīves pirmos gadus, kur aizsākās viņa personības veidošanās, tādēļ ekspozīcijas koncepcija ir "bērnības muzejs". Saules motīvam šeit piešķirta vadošā loma. Pretstatā mūsdienās izplatītajai satura iegūšanai ar digitālo nesēju palīdzību, H2E veidotā muzeja ekspozīcija apmeklētājiem liek darboties ar rokām un taustāmiem izziņas materiāliem. Stāsta mērķauditorija ir bērni, un tā saturu viņi izzina ar koka lodītes – saules simbola – palīdzību.

Ekspozīcija ir spēle, kurā ikvienam apmeklētājam ir iespēja ar interaktīvu rotaļu palīdzību izzināt Raiņa literāro mantojumu, kā arī attīstīt tēlainību un vēlmi pašam interpretēt. Ekspozīcijā atklājas arī Raiņa bērnības ainas, tēva Krišjāņa, mātes Dārtas un māsas Līzes nozīme mazā Žaniņa, kā tolaik mīļi dēvēja Raini, bērnības telpā – Tadenavā.

"Apburoša un vienkārši veidota vide, kas iemieso bērnības atklājumu garu. Ir patīkams pārsteigums redzēt, ka autori nav pakļāvušies kārdinājumam izmantot digitālās tehnoloģijas. Rezultāts ir skaista, taustāma, analoga pieredze, kurā var vairāk iedziļināties un iesaistīties," ekspozīciju komentē SEGD 2017 žūrija.

Raiņa bērnības muzejs "Tadenava" pēc restaurācijas apmeklētājiem atvērts no 2016. gada jūlija.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!