Aktualitātes
21.07.2017

"Prado 12 raksturi" kļūst par apmeklētāko izstādi "Rīgas Biržas" vēsturē

Komentē
0

Mākslas muzeja "Rīgas Birža" izstāde "Prado 12 raksturi", kas sniedza iespēju skatīt meistardarbus no Spānijas lielākā muzeja "Prado" krājuma, piesaistījusi vairāk nekā 75 000 cilvēku, kļūstot par apmeklētāko izstādi "Rīgas Biržas" vēsturē un Latvijā šogad.

Laikā no 2017. gada 25. marta līdz 16. jūlijam rīdziniekiem un Rīgas viesiem bija iespēja iepazīt Paolo Veronēzes (Paolo Veronese, 1528–1588), Pītera Paula Rubensa (Peter Paul Rubens, 1577–1640), Antonisa fan Deika (Anthony van Dyck, 1599–1641), Bartolomē Estebana Muriljo (Bartolomé Esteban Murillo, 1617–1682), Fransisko de Goijas (Francisco José de Goya y Lucientes, 1746–1828) un citu ievērojamu Rietumeiropas glezniecības klasiķu darbus – divpadsmit sieviešu portretus, kas glabājas "Prado" Nacionālā muzeja krājumā Madridē. "Prado" kolekcijas izlases izstāde ir mecenātu Borisa un Ināras Teterevu īpašais dāvinājums Latvijas valsts simtgadei, kā arī jaunākais un apjomīgākais Borisa un Ināras Teterevu fonda un mākslas muzeja "Rīgas Birža" kopprojekts. Tā ideju ir izlolojis Boriss Teterevs, koncepciju veidojusi Daiga Upeniece.

"Mēs no sirds esam pateicīgi saviem sadarbības partneriem par atsaucību! Ja varētu pārfrāzēt – tā bija kā spēle augstākajā līgā, kur profesionalitātē netika dota ne vismazākā atlaide. Strādāt ar "Prado" muzeju nozīmēja strādāt tāpat kā "Prado" muzejam. Tādi ir viņu noteikumi. Lai arī spēku samēri ir nesalīdzināmi, mēs to paveicām," komentē mākslas muzeja "Rīgas Birža" vadītāja Daiga Upeniece.

"Esam ļoti gandarīti un lepni, ka šī izstāde izraisījusi tik lielu cilvēku interesi. Skatītāju atsaucība ir vislabākā motivācija turpināt mūsu darbu. Šobrīd jau apsveram dažādas idejas par nākamajiem mākslas notikumiem," piebilst mecenāti Boriss un Ināra Teterevi.

Saistībā ar projektu muzejs piedāvāja plašu un daudzveidīgu izglītības programmu dažādām vecuma grupām – lekcijas, sarunas, radošās darbnīcas, koncertus, Ģimenes dienas u.c. aktivitātes, kurās kopumā piedalījās ap 5 000 apmeklētāju. Izstādes ietvaros novadītas 165 grupu ekskursijas un 54 izglītojošas nodarbības. Sarunu ciklā "12 piektdienas vakaru personības" kopā ar īpašajiem viesiem – 12 Latvijā labi pazīstamiem dažādu jomu ekspertiem – varēja nesteidzīgi ļauties spāņu, franču un holandiešu kultūru valdzinājumam, uzzinot par pilīm, karaļnamiem, manierēm, mūziku, flirtēšanas mākslu, saviesīgo dzīvi un vairākiem citiem dzīves aspektiem. Katram pasākumam tika nodrošināta tiešraide internetā, un šo izdevību izmantojuši ap 20 000 interesentu. Tagad atsevišķu tikšanos video ieraksti ir pieejami Latvijas Nacionālā mākslas muzeja mājaslapā.

16.–19. gadsimta meistardarbu izstāde "Prado 12 raksturi" koncentrēti iepazīstināja ar muzeja kolekcijas vēsturi un specifiku, kurā nenoliedzami dominē krāsās un formās izteiksmīgā spāņu māksla, ko bagātina flāmu, franču, itāļu kultūras telpas klātbūtne. Vienlaicīgi divpadsmit raksturi atklājās ļoti sievišķīgā veidā, jo ekspozīcijai tikuši atlasīti 12 sieviešu portreti vai žanra gleznas ar reliģisku un alegorisku saturu, kas demonstrēja tēmas plašo traktējuma iespēju, portretējamo personu sociālo stāvokli vai parādīja sievieti kā simbolu varai, elegancei, skaistumam, mātišķumam, dievbijībai vai vieglprātībai. Atbilstoši projekta idejai ekspozīciju veidoja 12 sadaļas: "Pirmssākums, Ieva", "Dvēseles pazudinātāja", "Mūžam mainīgā", "Valdniece", "Noslēpumainā", "Ciniķe", "Māte", "Mīļotā", "Sieviete-drāma", "Pašpārliecinātā", "Izsmalcinātā", "Bezvainīgā, dvēseles glābēja". Saskaņā ar koncepciju "Rīgas Birža" Lielajā zālē šie pretmeti vai līdzības izvijās cauri gadsimtiem, kas katrs nāca ar citu skaistuma ideālu, modi un izpratni par dzīves baudīšanas attiecībām pret tikumību. Paralēli "Prado" kolekcijas 12 raksturiem apmeklētājiem tika piedāvāts atklāt muzeja krājumā esošo mākslas stilu daudzveidīgu – sākot no augstās renesanses un manierisma, iepazīstot krāšņu spāņu un flāmu baroka laiku, rokoko un nonākot līdz pat 19. gadsimta reālisma paraugiem.

Spānijas lepnums "Prado", kurš 2019. gadā svinēs jau savu 200. jubileju, ir viena no Eiropas bagātākajām un slavenākajām mākslas krātuvēm, kas radusies uz karaļnama kolekciju bāzes. Muzeja apjomīgās kolekcijas caur mākslas prizmu atspoguļo dinamiskiem notikumiem bagāto Spānijas vēsturi. Sākotnēji, pēc karaļa Ferdinanda VII iniciatīvas, "Prado" tika veidots kā nacionālās mākslas muzejs, taču laika gaitā spāņu mākslas kolekcijas bija papildinātas ar daudziem nozīmīgiem citu Rietumeiropas skolu darbiem.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!