Kolsons Vaitheds
 
Aktualitātes
11.04.2017

Paziņoti Pulicera prēmijas laureāti, balvu literatūrā iegūst Kolsons Vaitheds

Komentē
0

10. aprīlī Kolumbijas Universitātē Ņujorkā paziņoti prestižās Pulicera prēmijas ieguvēji žurnālistikā, literatūrā un mūzikā – kopā 21 kategorijā. Par labāko prozas darbu atzīts amerikāņu rakstnieka Kolsona Vaitheda romāns "The Underground Railway".

Pulicera prēmija literatūrā ir viena no prestižākajām literārajām balvām ASV un tiek pasniegta amerikāņu rakstniekam par darbu, kurā tādā vai citā veidā tiek aprakstīta amerikāņu dzīve. Balvas laureātu vidū ir tādi izcili rakstnieki kā Ernests Hemingvejs, Viljams Folkners, Filips Rots, Hārpera Lī, Džons Apdaiks, Ursula Le Gvina un Tonija Morisone.

2017. gada Pulicera prēmiju literatūrā saņēmis Kolsons Vaitheds par romānu "The Underground Railway", kas vēsta par verdzību Amerikā. Pirms tam romāns saņēmis ASV Nacionālo grāmatu balvu, kā arī ticis ierindots laikraksta "The New York Times" 10 gada labāko grāmatu sarakstā. Romāna darbība seko Korai un Cēzaram, diviem melnādainajiem vergiem, kas mēģina izbēgt no plantācijas Džordžijā, izmantojot "Pazemes dzelzceļu" – šim nolūkam 19. gadsimtā izveidotu slepenu bēgšanas ceļu un patvērumu tīklu.

 

Par labāko kategorijā "Dramaturģija" atzīta Linnas Notedžas luga "Sweat", kas pēta strādnieku šķiras atsvešinājumu Redingas pilsētā Pensilvānijā, kura cieš no deindustrializācijas. Šī Notedžai ir otrā Pulicera prēmija – 2009. gadā viņa apbalvota par lugu "Ruined", kas vēsta par izvarošanu Kongo Demokrātiskajā Republikā.

Kategorijā "Vēsture" Pulicera prēmiju ieguvusi amerikāņu rakstniece Hetere Anna Tomsone par darbu "Blood in the Water", kas ir rezultāts 13 gadus ilgam izpētes procesam, kura laikā Tomsone iedziļinājās 1971. gadā Ņujorkā notikušā Atikas cietuma sacelšanās apstākļos. Dumpī, kam par iemeslu bija cietumnieku cīņa par labākiem dzīves apstākļiem un savām politiskajām tiesībām, gāja bojā 39 cilvēki – ieslodzītie un viņu sagrābtie ķīlnieki. Lai atklātu patiesību par asiņaino notikumu cēloņiem un apstākļiem, Tomsone savā grāmatā pētījusi arhīvu materiālus un intervējusi vairākus desmitus dumpī izdzīvojušo un iesaistīto.

Kategorijā "Biogrāfiskais darbs" prēmiju ieguvusi lībiešu rakstnieka Hišama Matara biogrāfiskā grāmata "The Return: Fathers, Sons and the Land in Between". Laikā, kad Matars bija 19 gadus vecs un studēja Anglijā, viņa tēvs Džaballa Matars, labi pazīstams Muamara Kadafi režīma kritiķis, kas dzīvoja trimdā, tika nolaupīts un ieslodzīts slepenā cietumā Lībijā.  Hišams Matars atgriezās Lībijā 2012. gada pavasarī, īsajā miera posmā starp Kadafi gāšanu un šībrīža pilsoņkaru, lai noskaidrotu, kas notika ar viņa tēvu, un rezultātā tapusi grāmata.

 

Kā labākais dzejas darbs apbalvots amerikāņu dzejnieka Tjehimba Džesa krājums "Olio", kam par iedvesmu kalpojuši afroamerikāņu mākslinieku pieredze laikā starp Pilsoņu karu un Pirmo pasaules karu.

 

 

 

 

Par labāko "Vispārējās dokumentālās prozas" darbu atzīta amerikāņu sociologa Metjū Dezmonda grāmata "Evicted: Poverty and Profit in the American City". Tās autors 2008. gada maijā ievācās Milvokī treileru parkā, vēlāk pārcēlās uz īres namu nabadzīgajā pilsētas ziemeļu daļā. Tobrīd būdams socioloģijas students, viņš rūpīgi pētīja to cilvēku dzīvi, kuriem draud izlikšana no mājokļa. Cilvēkus, kas maksā 70–80 procentus no saviem ikmēneša ienākumiem par tādu mājokļu īri, kas grūti saucami par cilvēkam piemērotiem. Dezmonda empātiskā un skrupolozā pētījumā balstītā grāmata no jauna aktualizē jēdzienu "ekspluatācija" mūsdienu nabadzības diskusiju kontekstā, parādot, kā izlikšana no mājokļa, līdzīgi ieslodzījumam, var apzīmogot cilvēku uz mūžu.

Pulicera prēmiju, kas nosaukta ungāru izcelsmes amerikāņu žurnālista un izdevēja Jozefa Pulicera vārdā, piešķir kopš 1917. gada – par sasniegumiem žurnālistikā, literatūrā (kopš 1918. gada) un mūzikā (kopš 1943. gada).

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!