Politika
21.09.2017

"Par" vai "pret"?

Komentē
0

Šonedēļ parlamentā iesniegta iniciatīva veikt tādus labojumus Saeimas Kārtības rullī, kas deputātiem balsojumos liegtu iespēju "atturēties". Pati iecere tikusi cilāta laiku pa laikam, bet nu ir savākts nepieciešamais Latvijas iedzīvotāju parakstu skaits. 21. septembra plenārsēdes dienaskārtībā jautājums par šo iniciatīvu iekļauts nav, tādēļ pāragri spriest par parlamentāriešu noskaņojumu, tomēr aprīlī līdzīgs priekšlikums tika noraidīts (netika nodots izskatīšanai komisijās).

Labi apzinoties sabiedrības pretenzijas pret Saeimas darbu – nereti pamatotas –, saistībā ar konkrēto priekšlikumu es tomēr aicinātu nepārvērtēt iespējamos uzlabojumus tā pieņemšanas gadījumā. Mazliet "pārlecot" uz citu tēmu, atbalstāma savukārt būtu ideja, ko aģentūrai "Leta" minējis viens no priekšlikuma līdzautoriem, žurnālists Pauls Raudseps. Raudseps min, ka Dānijā un Zviedrijā deputātiem gan ir tiesības balsojumā atturēties, tomēr balsojuma rezultātu izšķir tikai "par" un "pret". Tas tiešām liekas pareizi, jo nav loģiski, ja balsojumu ietekmē nostāja, kas faktiski saka: man nav viedokļa par šo balsojumu.

Savukārt par pašas iespējas vispār liegt "atturēties" – lai gan tāds liegums, kā norāda iniciatīvas autori, ir daudzās demokrātijās – pozitīvajām sekām es neesmu tik pārliecināts. Ikviens no mums dzīvē saskaras ar situācijām, kurās par kādu jautājumu mums nav tik skaidra viedokļa, lai mēs skaidri "nobalsotu" par vienu atbildu. Neliekas nekas dīvains, ja šādas situācijas būtu arī deputātiem.

Te, protams, var iebilst, ka viņiem, sātaniem, par to algu maksā, lai viņi jautājumos iedziļinātos. Taisnība, tomēr parlamentā izskatāmo likumprojektu apjoms ir pietiekami liels, lai – ja mēģinām būt objektīvi – saprastu, ka diez vai par pilnīgi visiem deputāts var izveidot sev precīzu priekšstatu, it sevišķi, ja tas skar viņam svešu tēmu.

"Atturēšanās" iespēja balsojumos tracina daļu publikas tādēļ, ka tā tiek interpretēta kā iespēja izvairīties no atbildības. Un būtu naivi teikt, ka tā arī nenotiek. Ir bijušas reizes, kad kādu priekšlikumu tā neslēpti "noairēt" nav komfortabli, savukārt iespēja "atturas" šādu iespēju dod. Tomēr šo problēmu var risināt ar jau minēto balsojuma "aritmētikas" reformu. Tas tiešām noderētu.

Paralēli, manuprāt, nekas neliedz publikai deputātu izprašņāt, kādi tieši bijuši iemesli "atturēties". Un, ja priekšstāvja izklāsts nepārliecina, izdarīt secinājumus.

Iepriekšminētā priekšlikuma kontekstā vērts pieminēt vēl kādu priekšlikumu, kam arī tika savākti paraksti un kas ticis jau ilgāku laiku cilāts politiskajās aprindās, – par Valsts prezidenta ievēlēšanu atklātā balsojumā. Šā gada Saeima 7. septembra plenārsēdē priekšlikumu pirmajā lasījumā atbalstīja. Pārliecinoši – 82 balsis "par". Tomēr arī šajā sēdē izskanēja argumenti (Aleksandrs Kiršteins, Ringolds Balodis), kas iepriekš bija līdzējuši ideju par atklātu balsojumu noraidīt. Proti, aizklāts balsojums ļaujot deputātam rīkoties atbilstoši savai patiesai pārliecībai, nevis kāda norādījumiem. Ņemot vērā, ka likumprojekts vēl tikai sāk savu ceļu parlamentā, subjektīvas piezīmes par šādiem argumentiem nav novēlotas. Un te es, iespējams, pats pārkāpju rekomendēto aukstasinību ar nedaudz emocionālu attieksmi. Ja politiķis ir tik gļēvs, ka viņš baidās nokaitināt partijas līderus balsojumā par prezidentu, tad loģiski ir jautāt, kādēļ lai šis balsojums būtu vienīgais, kurā viņš pakļaujas sev it kā svešai gribai? Galu galā, kādā, kā saka, saimnieciska rakstura balsojumā likmes arī var būt augstas... Te var oponēt, sakot, ka tik kategoriska attieksme ir pretrunā ar teksta autora pielaidību pret "atturēšanās" iespēju. Tomēr liekas, ka ir zināma atšķirība starp gadījumu, kad deputāts mūziķis nejūtas zinošs jautājumā par, teiksim, finanšu tirgus regulējumu, un gadījumu, kad izvēle ir nepārprotami politiska.

Ar interesi sekosim līdzi, vai sākotnējais atbalsts priekšlikumam šī mēneša sākumā kaut kā "nepazudīs" parlamenta gaiteņos.

Māris Zanders

Māris Zanders ir ilggadējs politisko procesu komentētājs. Studējis vēsturi, pēdējos gados dīvainā kārtā pievērsies "life sciences". Ikdienas ieradumos prognozējams līdz nelabumam – ja devies ārpus Lat...

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!