Ilustratīvs attēls. Foto avots: Flickr.com
 
Ar bērniem
22.07.2016

Par Jāņa Baltvilka balvas 2016 nominantiem

Komentē
0

Svētdien, 24. jūlijā, rakstnieka Jāņa Baltvilka dzimšanas dienā, jau atkal tiks pasniegta Starptautiskā Baltijas Jūras reģiona Jāņa Baltvilka balva bērnu literatūrā. Arī šogad lūdzām grāmatu blogeri Spīganu Spektori apskatīt un izlasīt šogad Baltvilka balvai nominētās grāmatas literatūras un literatūras debijas kategorijā un par tām nedaudz pastāstīt "Satori" lasītājiem.

"Piecaitkalns". Heli Lāksonena (apgāds "Liels un mazs")

Piec ait kalns, Heli Lāksonena, Guntars GodiņšSomu autores dzejoļu krājums, kuru lībiskā dialekta Vidzemes izloksnē fantastiski atdzejojis Guntars Godiņš, ir brīnišķīgs bērnu literatūras piemērs, un atliek vien sirsnīgi pateikties Godiņa kungam par darbu, kas ieguldīts šajās lappusēs. Savdabīgie dzejoļi, kurus nevažo literārās valodas likumi, veltīti alfabēta apguvei (latviskā versijā gan ne visa alfabēta, bet gan atsevišķu burtu apguvei), un tie asprātīgi apspēlē to, kā skan kāds burts, dzejoļos iekļaujot arī lauku realitātes un domāšanas veidu. Pieaugušajiem šajā grāmatā būs iespēja pilnībā ļauties valodas baudījumam un priecāties par brīnišķīgām valodas spēlēm, savukārt bērniem būs iespēja apgūt jaunu valodas aspektu un pie viena mācīties izmantot vārdnīcu, jo katrā atvērumā dzejoļi efektīvi tulkoti arī mums pierastākā valodā. Patīkami, ka dzejoļi ir baudāmi ne tikai valodas aspektā, bet arī saturiski, un tie daudziem lasītājiem ļaus gremdēties domās par laukos dzīvojošajiem radiniekiem, vecmāmiņām un opīšiem.

Dzejoļu krājums "Tētis". Kārlis Vērdiņš (apgāds "Liels un mazs")

Šķiet, neviens nešaubījās par to, ka Vērdiņa vārdu šogad redzēsim Baltvilka balvas nomināciju sarakstā – un visnotaļ pelnīti, jo radītais dzejoļu krājums ir asprātīgs, oriģināls un uzrunājošs. Krājumā "Tētis" autors apspriež ģimenes realitāti, to neizpušķojot un nemēģinot radīt kādu utopiju, apspriestas tiek gan sociālās lomas ģimenē, gan ģimenes funkcija, un tas viss notiek, neieslīgstot didaktiskā moralizēšanā. Tieši autora neitrālā nostāja bez vēlmes moralizēt ir krājuma simpātiskākā iezīme un iemesls, kāpēc šī grāmata jau iekarojusi daudzu lasītāju sirdis. Kas vēl nozīmīgāk – krājums "Tētis" nav strikti ierindojams bērnu literatūras kategorijā, šī ir grāmata, kas būs simpātiska gan bērniem, gan viņu vecākiem; varētu pat atļauties apgalvot, ka Vērdiņa dzejoļi ļaus vēl vairāk satuvināties bērniem ar vecākiem, atrodot kopīgu valodu šai krājumā. Katrā ziņā šis ir viens no kvalitatīvākajiem dzejoļu krājumiem, kas pēdējā laikā satikti bērnu literatūrā, un šī ir grāmata, kas silti iesakāma visiem lasītājiem.

"Sāļās pankūkas". Māris Rungulis (apgāds "Pētergailis")

Māris Rungulis, Sāļās pankūkas"Sāļo pankūku" lasīšana ļoti atgādina tās izjūtas, kas reiz pārņēma, lasot klasiskos piedzīvojumu romānus, piemēram, slaveno Enidas Blaitones piedzīvojumu sēriju, un ar to vien šī grāmata iekaroja siltu vietu manā sirdī. Arī galvenie varoņi ir neapšaubāmi simpātiski – man ir tuva gan Mārtiņa vēlme realitātē iedzīvināt grāmatās lasīto, gan Ineses dumpinieciskums un vēlme apšaubīt sabiedrības uzspiesto sociālo lomu. Grāmatas anotācijā norādīts, ka darbība risinoties pagājušā gadsimta 60. gados, bet jāatzīst, ka tikpat labi šis piedzīvojums būtu varējis norisināties arī mūsdienās, savukārt vecmodīgā valoda kļūtu nevis par laika, bet gan apriņķa iezīmi. Grāmatas vidū piedzīvojumu stāsts piepeši ieņem spoku stāsta iezīmes, kas varbūt pārsteidz lasītāju, tomēr patīkami atsvaidzina stāstu un piešķir tam jaunu emocionālo dimensiju, pārmetoties no reālisma uz kaut ko netveramāku. Mazliet gan pārsteidz pieaugušo mierīgā reakcija uz bērnu nozušanu piedzīvojumā, tomēr grāmata taču ir paredzēta bērniem un kā tāda ir ārkārtīgi simpātiska.

"Have a nice day! Gandrīz mīlasstāsts". Juris Zvirgzdiņš (apgāds "Pētergailis")

Juris Zvirgzdiņš, Have a Nice Day: Gandrīz mīlas stāstsPirmajā mirklī grāmatas nosaukums rada zināmas aizdomas un nepatiku pret it kā "stilīgo" angļu valodas lietojumu, tomēr neliela pacietība no lasītāja puses vedīs pie atklāsmes, ka šajā grāmatā viss ir tieši īstajās vietās un nekas nav lietots tikai dekorāciju dēļ. Grāmatā skartas visai smagas tēmas – te figurē gan vecāku nāve, gan Sibīrija, gan pilnīgas atstumtības sajūta –, tomēr tas viss pasniegts gaišā formā, neslīgstot depresīvās pārdomās. Šī ir grāmata, kas ar abām kājām stingri turas uz zemes, un galveno varoņu realitāte ir viegli saprotama un pieņemama, jo viņu stāsti ir tik ļoti dzirdēti un pazīstami. Pretēji nosaukumā gaidītajam stāstā vairāk figurē draudzība nekā mīlestība, un ir simpātiski lasīt pusaudžu grāmatu, kurā cerības uz lielo mīlestību nebūt nav tas svarīgākais. Nopietno tematiku atsvaidzina arī autora asprātīgais tonis un spēja ironizēt par visu un visiem, turklāt autoram piemīt brīnišķīga asredzība un spēja reflektēt par realitāti.

"Kaķis brīvdienās". Inese Zandere (apgāds "Liels un mazs")

Inese Zandere, Kaķis brīvdienāsIzteikti eklektisks moderno pasaku krājums, kurā autore ir ļāvusi brīvu vaļu savai fantāzijai, sākot ar sivēna cepeša iejūgšanu ragavās un beidzot ar jau nosaukumā minētajām kaķa brīvdienām, kurās galvenais kaķis nebūt nav tas, kurš būtu gaidāms. Lai baudītu šīs pasakas, būs nepieciešams bērna atvērtais prāts neparastajam, jo pieaugušam cilvēkam gan brīžiem gribētos pikti nopurpināt kaut ko par pilnīgām muļķībām, kamēr bērns sajūsmā sit plaukstas par absolūto iztēles patvaļu. Autore arī neuzskata, ka bērni būtu auditorija, ar kuru kaut kā īpaši jācimperlējas, aiz rociņas jāved līdzi un ar pirkstu jānorāda, kas ir kas. No didaktikas šajā grāmatā nav ne smakas, kas bērniem vienmēr šķiet īpaši pievilcīgi, jo ar moralizējošiem pieaugušajiem nākas noņemties katru dienu, tad jau vismaz atpūtā pie literatūras varētu atkratīties no šīs apnicīgās parādības, un Zandere brīnišķīgi nodrošina šādu iespēju.

Dzejoļu krājums "Skaļā klase". Ieva Samauska (apgāds "Pētergailis")

Skaļā klase, Ieva SamauskaSavā jaunākajā dzejoļu krājumā autore ir veiksmīgi atradusi pusaudžu jūtīgākās dvēseles stīgas un meistarīgi uz tām spēlē, tomēr ievērojot nepieciešamo pietāti pret trauslām jūtām, kas mērķauditorijas vecumā ir jo īpaši sāpīgas. "Skaļā klase" uzrunās pamatskolas vecāko klašu skolēnus un varbūt spēs aizsniegties arī līdz vidusskolai, apspriežot galvenokārt skolas sadzīvi un iespējas izdzīvot tiem, kuri jūtas spiesti nēsāt smagas cementa maskas, lai vispār iekļautos skolēnu sabiedrības noteikumos. Lai arī pirmajā brīdī zināmu pretestību lasītājā izraisa autores acīmredzamā un nepārprotamā nepatika pret mūsdienu tehnoloģijām, Ievai Samauskai ir izdevies visai veiksmīgi ielūkoties pusaudžu dzīves aizkulisēs un tās saudzīgi izklāt savos dzejoļos. Paši dzejoļi brīžam atgādina pusaudža dienasgrāmatu un tāpēc raisa arī neveiklības sajūtu, kura raksturīga brīžos, kad tiek pārlasīti savi dzejoļu mēģinājumi, kas tapuši skolas laikā, tomēr krājumam šāda sajūta ir ārkārtīgi piederīga un liek vēl pozitīvāk vērtēt autores spējas iejusties pusaudžu ādā.

Dzejoļu krājums "Saputrotā putra". Leons Briedis (apgāds "Liels un mazs")

Saputrotā putra, Leons BriedisŠis sentimentālais, klasiskās vērtībās ieturētais dzejoļu krājums mazuļiem viegli ļauj iztēloties skatu, kā vecmāmiņa vakarā pie silti sprakšķoša kamīna lasa dzejoļus bērniem, kuri ieritinājušies viņai azotē. Mūsdienu bērnu literatūras arēnā Leona Brieža dzejoļi izceļas ar nostalģiskām vēsmām un gandrīz vai tautasdziesmu skanējumu, kas noteikti šķitīs pievilcīgi tiem pieaugušajiem, kuri paši uzauguši ar šāda veida dzeju un vēlas šīs vērtības nodot tālāk jaunākajām paaudzēm. Šie dzejoļi neizceļas ar īpašu realitātes izjūtu, tās vietā piedāvājot smalki inteliģentu, estētisku literāru baudījumu un stabilu, absolūti nekustināmu vērtību sistēmu, kas būs simpātiska tradicionālāk noskaņotiem vecākiem. Lai arī šie dzejoļi nav tas, pie kā mūsdienās esam pieraduši bērnu literatūrā, tie tomēr ir ar savu vērtību un pievilcību, kuru nevajadzētu noniecināt.

"Tikšanās laikā". Elizabete Eglīte (apgāds "Zvaigzne ABC")

Tikšanās laikā, Elizabete EglīteLai arī lasītājs ne mirkli nespēj aizmirst to, ka šis romāns ir debija un autores pirmais lielais solis literatūrā, šis tomēr ir gana cienījams romāns un patiesi pelnījis nomināciju debitantu kategorijā. Grāmatas sākums gan nav pārlieku cerīgs, un samākslotie dialogi, neveikli veidotie varoņi un kārtējais mīlas trīsstūris rada vēlmi grāmatu ievietot plauktā un pie tās nekad neatgriezties, tomēr grāmatai jādod vien pienācīga iespēja, un tā savus lasītājus patīkami pārsteigs un radīs pārliecību, ka ar Elizabeti Eglīti fantāzijas lauciņā vēl tiksimies. Apmēram grāmatas vidū pār lasītāju nāk atklāsme, ka galvenie varoņi patiesībā ir ļoti reāli un ticami, savukārt sižets vairs ne tuvu neatbilst pierastajām jauniešu fantāzijas romānu klišejām. Tieši sižeta pavērsieni tad arī ir faktors, kas šo romānu izceļ līdz lasāmam un baudāmam darbam, kam tomēr nevajadzētu ļaut neskartam noputēt plauktā.

"Čomiņš". Dzintars Tilaks (apgāds "Zvaigzne ABC")

Čomiņš, Dzintars Tilaks"Čomiņš" ir gandrīz vai pārsteidzoša debija savā spējā fantastiski apvienot pasakām raksturīgos tēlus ar pavisam skaidru realitāti un patiesiem faktiem. Ārkārtīgi pozitīva šķiet autora vēlme pret bērniem izturēties kā saprātīgiem cilvēkiem, netaisot "uķi-puķi-mīļais kaķītis" un runājot par pasaules realitāti. Dzintars Tilaks uzskatāmi pierāda, ka grāmatu tēliem-dzīvniekiem nav nepieciešams piešķirt cilvēciskotas īpašības, lai lasītāji spētu identificēties ar varoņiem un just tiem līdzi. Kas vēl svarīgāk – šī grāmata būs piemērota visu vecumu lasītājiem, un šis nav gadījums, kad grāmatu spēs novērtēt tikai tie pieaugušie, kuriem pašiem ir bērni, kā tas dažkārt gadās ar bērnu literatūru. Savukārt mazākiem bērniem šis stāsts varētu būt piemērots priekšā lasīšanai un neuzbāzīgai sarunai par attieksmi pret dzīvniekiem. Katrā ziņā šis romāns man spilgti iespiedies atmiņā, un atliek vien cerēt, ka Dzintars Tilaks šādā stilā radīs vēl citas grāmatas.

Spīgana Spektore

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!