Aktualitātes
27.09.2017

Oktobrī Latvijas teātros gaidāmi jauniestudējumi "Eiridīke" un "Kam no Vilka kundzes bail?"

Komentē
0

10. oktobrī Dailes teātra Kamerzālē ar Edvarda Olbija attiecību drāmu "Kam no Vilka kundzes bail?" debitēs jaunais režisors Toms Treinis, savukārt 20. oktobrī Valmieras teātra Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvos spilgtā franču dramaturga Žana Anuija luga "Eiridīke" Māras Ķimeles režijā.

Edvarda Olbija luga "Kas baidās no Virdžīnijas Vulfas?" (1962) saņēmusi Tonija balvu kā gada labākā luga un vēsta par Martu un Džordžu – laulātu pāri, kas spēlē bīstamas emocionālas spēles. Kad pēc viesībām viņiem uz dzērienu pievienojas otrs precēts pāris, izrādās, ka Martas un Džordža laulība ir uz sabrukuma robežas. Pazemojošos pārmetumos un agresīvā izsmieklā atklājas viss attiecību rūgtums un pieviltās cerības. Taču nav jau tā, ka Nika un viņa Dārguma laulībā viss būtu ideāli. Pamazām sagraujot pašu izlolotās ilūzijas un atgriežoties pie sāpīgi neērtās realitātes, viņiem visiem kopā jāpārdzīvo šī "Valpurģu nakts" un eksorcisma rituālā jāizdzen no sevis dziļi slēptie dēmoni.

Jauniestudējumā "Kam no Vika kundzes bail?" Martas lomā būs Agnese Zeltiņa, Džordža loma uzticēta Ivaram Auziņam, Elīna Avotiņa atveidos Dārgumu, bet Andris Bulis izrādē būs Niks. Izrādes māksliniece ir Pamela Butāne, savukārt lugu no angļu valodas tulkojis Jānis Elsbergs.

Savukārt Māras Ķimeles izrādes "Eiridīke" pamatā ir no sengrieķu mīta mūsdienīgi pārradīts stāsts, kas vēsta par uzticīgo dziedoni un mīlētāju Orfeju, kurš devās uz mirušo valstību, lai atgūtu savu sievu Eiridīki, taču ar vienu nosacījumu – viņu atgūstot, Orfejs nedrīkst uz mīļoto atskatīties, pirms abi nav sasnieguši virszemi.

"Stāsts ir par mīlestības lielo spēku. Divu cilvēku satikšanās man joprojām šķiet kaut kas ārkārtīgi mistisks. "Šonakt es domāju, cik gan daudz laimīgu sakritību bija nepieciešams, lai mēs satiktos. Domāju par zēnu un meiteni, kuri viens otru nepazīst, bet kuri kādā laimīgā dienā, vēl daudzus gadus pirms satikšanās, devās ceļā uz visu aizmirstu, provinciālu staciju... Jo mēs taču varējām viens otru neatpazīt vai arī sajaukt dienu, vai staciju..." saka Orfejs. Arī mūsu visu satikšanās vienā laikā un telpā, lai kopā radītu šo izrādi, ir īsts brīnums," tā par topošo izrādi saka režisore Māra Ķimele.

Iestudējuma scenogrāfiju veido Austra Hauks un Jānis Sniķers, kurš arī iestudējuma gaismu mākslinieks, kostīmus – Anna Heinrihsone, oriģinālmūziku rada komponists Jēkabs Nīmanis, bet par kustību atbild jaunā horeogrāfe Agate Bankava.

Galvenajās lomās ir Inese Pudža un Aigars Apinis, pārējās: Inga Apine, Pauls Iklāvs, Tālivaldis Lasmanis, Juris Laviņš, Klinta Leja, Ivo Martinsons, Agris Māsēns, Ilze Pukinska, Inese Ramute, Uldis Sniķers, Imants Strads, Aigars Vilims, Ģirts Rāviņš, Māra Vīgante, Oskars Vīksne vai Emīls Krūmiņš.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!