Aktualitātes
18.04.2017

Notiks Latvijas Literatūras gada balvas pasniegšanas ceremonija

Komentē
0

Piektdien, 21. aprīlī, plkst. 18:00 mūzikas namā "Daile" notiks Latvijas Literatūras gada balvas pasniegšanas ceremonija, kurā tiks paziņoti un apbalvoti laureāti katrā no piecām nominācijām, sveikta speciālbalvas ieguvēja – literatūrzinātniece Anita Rožkalne, kā arī godināts mūža balvas ieguvējs – dzejnieks un tulkotājs Uldis Bērziņš par izcilu ieguldījumu Latvijas rakstniecībā un Latvijas kultūrvides un valodas bagātināšanā ar nozīmīgiem pasaules kultūrtekstiem.

Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) ekspertu komisijā šogad strādā rakstniece Dace Rukšāne-Ščipčinska, literatūrzinātniece Sigita Kušnere, rakstniece un redaktore Rudīte Kalpiņa, rakstnieks un literatūrkritiķis Guntis Berelis, kultūras žurnāliste un literāro projektu vadītāja Liega Piešiņa, literatūrzinātniece Sandra Ratniece, literatūras skolotāju kuratore Ilze Mazpane, literatūrzinātniece Eva Eglāja-Kristsone un rakstnieks Egīls Venters – par labākajiem Latvijā 2016. gadā izdotajiem literārajiem darbiem dzejā, prozā, bērnu literatūrā, kā arī tulkojumu un debijas kategorijā komisija atzinusi:

Šīgada Latvijas Literatūras gada balvai nominēti:

"Labākais dzejas darbs"
Ronalds Briedis "Zāles pret nemirstību" ("Neputns")
Juris Kronbergs "Uz balkona / bet ja visu laiku…" ("Dienas Grāmata")
Edvīns Raups "Uguns nedrošs pulss" ("Jāņa Rozes apgāds")
Māris Salējs "Kā pirms pērkona" ("Pētergailis")
Ruta Štelmahere "Krekls" ("Neputns")

"Labākais prozas darbs"
Pauls Bankovskis "Trakie veči" ("Dienas Grāmata")
Jana Egle "Gaismā" ("Lauku Avīze")
Laima Kota "Istaba" ("Dienas Grāmata")
Gundega Repše "Bogene" ("Dienas Grāmata")

"Labākais oriģināldarbs bērniem"
Uldis Auseklis "Kaķēns margrietiņās" ("Lauku Avīze")
Lilija Berzinska "Lamzaks meklē Lamzaku" ("Dienas Grāmata")
Lelde Stumbre "Pūcīte ar zeltainajām acīm" ("Zvaigzne ABC")
Kārlis Vērdiņš "Tētis" ("Liels un Mazs")

"Labākais tulkojums"
Dena Dimiņa tulkotais Selīna romāns "Ceļojums līdz nakts galam" ("Jāņa Rozes apgāds")
Maimas Grīnbergas tulkotais Jāna Unduska eseju krājums "Boļševisms un kultūra" ("Neputns")
Māras Poļakovas tulkotais Serhija Žadana romāns "Džezs pār Donbasu" ("Jāņa Rozes apgāds")
Zigurda Skābarža tulkotais Ērvina Velša romāns "Porno" ("Dienas Grāmata")

"Spilgtākā debija"
Svens Kuzmins "Pilsētas šamaņi" ("Dienas Grāmata")
Ilga Raščevska "Norakstītie" ("Zvaigzne ABC")
Jānis Tomašs "Melnie darba cimdi" ("Pētergailis")
Dace Vīgante "Ledus apelsīns" ("Zvaigzne ABC")

Balvas ieguvēji katrā nominācijā tiks noteikti ekspertu komisijas balsojumā un saņems naudas balvu, kā arī simbolisko LALIGABAS lampu, ko veidojusi dizaina studija "MĀJO", iemiesojot ideju par grāmatu kā gaismas simbolu. Noslēguma pasākumā tiks pasniegtas arī vairākas LALIGABAS atbalstītāju balvas.

Šā gada pasākuma sauklis "Vairāk par vārdiem" aktualizē literatūras nozīmīgo rezonansi valodā un ārpus valodas robežām. Balvu pasniegšanas ceremonija noritēs sarunu formātā, meklējot globālas atbildes uz jautājumiem, kas paslēpušies starp rindiņām. Pasākuma radošo komandu veido rakstnieks Svens Kuzmins, režisors Viesturs Roziņš, scenogrāfs Valters Kristbergs un videooperators Guntis Lēmanis. Pasākumu vadīs dzejnieks Toms Treibergs, par muzikālajām intermēdijām rūpēsies Edgars Šubrovskis, Edgars Mākens, Oskars Jansons un Raitis Viļumovs.

Vairāk informācijas par katru nominantu, speciālbalvas un mūža balvas ieguvēju un citām aktivitātem balvas mājaslapā.

Lai aktualizētu Latvijas laikmetīgās literatūras procesu, 2017. gada 19. un 20. aprīlī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā norisināsies izglītības programma un konference "Jaunākā literatūra", kurā būs priekšlasījumi par mūsdienu literatūras tendencēm, kā arī interaktīvas izglītojošas aktivitātes studentiem un skolēniem. Konferences programma pieejama šeit. Konferenci rīko Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūts, papildu informācija un pieteikumi dalībai: [email protected].

Latvijas Literatūras gada balva (LALIGABA) ir nozīmīgākais gada notikums literatūras nozarē, kas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinību autoriem, kuru darbi bagātinājuši Latvijas rakstniecību. Par balvas norisi kopīgi rūpējas Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Latvijas Rakstnieku savienība.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!