Aktualitātes
03.10.2017

Notiks jau trešais Vispasaules diktāts latviešu valodā

Komentē
0

Sestdien, 7. oktobrī, plkst. 12:00 pēc Latvijas laika ikviens aicināts pārbaudīt savas latviešu valodas prasmes III Vispasaules diktātā latviešu valodā.

Vispasaules diktāts latviešu valodā ir divu ar biznesu un politiku nesaistītu cilvēku – Olgas Sukonnikovas un Sarmītes Ružas – sapnis un pilsoniskā iniciatīva. Diktāta rakstīšana ir brīvprātīgs bezmaksas pasākums, kurš vienlaikus norisināsies visā pasaulē un kurā varēs piedalīties jebkurš interesents. Diktātu iespējams rakstīt, gan atklājot savu vārdu, gan arī anonīmi, ja persona vārdu norādīt nevēlas.

Šīs iniciatīvas mērķis ir attīstīt latviešu valodas rakstītprasmi, audzināt cieņu pret dzimto valodu jau no bērna kājas, veidot ciešākas saiknes ar ārzemēs dzīvojošajiem latviešiem, saliedēt sabiedrību, kā arī aicināt cittautiešus labāk apgūt latviešu valodu, norāda iniciatīvas autores.

Šogad I vispasaules diktātu latviešu valodā interesenti varēs klātienē uzrakstīt Rīgā, Ventspilī, Jēkabpilī, Valmierā, Liepājā, Daugavpilī un Rēzeknē (ar precīzām norises vietām var iepazīties šeit.) Tāpat visiem interesentiem tiks nodrošināta iespēja uzrakstīt diktātu tiešsaistē. Visās norises vietās dalībnieki vienlaikus, šī gada 7. oktobrī plkst. 12:00, rakstīs vienu un to pašu tekstu, visur pasākums notiks pēc vienota, skaidri zināma scenārija, kā arī visas pārbaudes komisijas vadīsies pēc vienotiem, iepriekš izstrādātiem un saskaņotiem kritērijiem. Katrā pilsētā un valstī, kur notiek diktāta rakstīšana, pārbaudes komisijas priekšgalā atrodas profesionāls pasniedzējs – filologs.

Visu dalībnieku atzīmes tiks publicētas mājaslapā mēnesi pēc pasākuma norises. Interesenti, kuri būs rakstījuši diktātu klātienē, ar sava darba kļūdu labojumu varēs iepazīties attiecīgajās norises vietās, savukārt tie, kuri būs uzdevumu pildījuši tiešsaistē, kļūdu labojumu varēs apskatīt mājaslapā.

Lai pieteiktos diktāta rakstīšanai klātienē Rīgā, Ventspilī, Jēkabpilī, Valmierā, Daugavpilī un Rēzeknē, jāpiesakās vietnē "Raksti.org", savukārt rakstīt diktātu tiešsaistē varēs tajā pat vietnē bez iepriekšējas reģistrācijas.

Vietu skaits ir ierobežots, un interesentiem ir noteikti jāsaņem reģistrācijas apstiprinājums, kas jāpaņem līdzi diktāta rakstīšanas dienā. Lai rakstītu diktātu tiešsaistē, 7. oktobrī īsi pirms plkst. 12:00 (pēc Latvijas laika) jāapmeklē vietne raksti.org un jāseko instrukcijai.

Rakstnieks Pauls Bankovskis par iniciatīvu saka: "Ikdienā mums šķiet, ka valoda ir mūsu pasaules atspulgs. Es uzskatu, ka nav tik vienkārši – valodas un pasaules attiecības ir, maigi sakot, abpusējas. Un tas nozīmē, ka pasaule ir arī tāda, kādā valodā par to runājam un domājam. Tizla valoda arī pasauli padara tizlāku. Trampa valoda arī pasauli padara par Trampa pasauli, tāpat kā Bērziņa, Lemberga vai Šlesera valoda pasauli padara līdzīgu viņiem. Ja tev ir sava valoda, tev ir sava pasaule, un tādā pasaulē tev arī būs jādzīvo. Varbūt pat pēc nāves. Diktātu rakstīšana vēl vienmēr ir viens no valodas mācīšanās visvienkāršākajiem rīkiem. Bez kļūdām uzrakstīts diktāts jau ir mazs solis mazāk kļūdainā pasaulē."

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!