Komentē
0

Kādreiz mēs (tas ir, ne jau mēs, bet tie, kas dzīvoja pirms mums) domājām, ka aizmiguša cilvēka dvēsele aiziet un staigā kaut kur tālu prom un apkārt. Tā redz un piedzīvo visādas lietas, tad atgriežas atpakaļ. It kā nekas nebūtu noticis. Tikai no rīta mēs pamostamies un atceramies to, kas nav noticis, atceramies vietas, kurās neesam bijuši, atceramies cilvēkus, kurus neesam satikuši. Senos laikos cilvēki no tā sāka bīties un centās izdomāt dažādus paņēmienus, lai neļautu dvēselei ķermeni atstāt – sakrustot rokas uz krūtīm pirms aizmigšanas, aizvērt logiem slēģus. Un tamlīdzīgi.

Tad mums šķita (un šī Zigmunda Freida hipotēze joprojām izskatās tik ticama, ka ļauj ar sapņu skaidrošanu nodarboties profesionālā līmenī), ka miegā mēs redzam un domājam to, par ko baidāmies pat iedomāties nomodā – savas slēptākās vēlmes un bailes, bīstamus apziņas līkločus, kurus var tikai mēģināt saprast un izmantot. Vēl mēs domājām (un daudzi domā tieši tā), ka miegā, kad viss pārējais ķermenis pamirst un atpūšas, atgūstot spēkus, smadzeņu neironu šūnas turpina nemierā strādāt un darboties, iegaumējot un atkārtojot to, kas piedzīvots dienā – šādi kļūstot gudrākas un pieredzējušākas, veidojot atmiņas un domāšanas shēmu arhīvus noslēpumainajā telpā, ko mēs dēvējam par apziņu vai personību.

Bet patiesībā mēs joprojām nezinām, no kurienes atnāk tie sapņi, kas satrauc un biedē, uzjautrina un pārsteidz, iedvesmo un nomāc. Taču mēs esam pamanījuši, ka ir tādi sapņi, kurus mēs atceramies ilgāk par citiem. Ir tādi sapņi, kurus mēs gribam pastāstīt citiem. Un vēl – mums šķiet, ka tas ir diezgan svarīgi – pastāstīt par saviem sapņiem. Mēs gribam ticēt tam, ka sapņi mums kaut ko iemāca – dzīvot un domāt, ieraudzīt un saprast sevi. Pirms kāda laika mēs lūdzām mūsu lasītājus, pareizāk sakot,  viņu bērnus vecumā līdz 10 gadiem pastāstīt mums savus sapņus. Rezultātu jūs varat lasīt sadaļā "Satori ar bērniem" un jaunajā "Satori" krāsojamajā burtnīcā, kas nodēvēta par "Mazo sapņu grāmatiņu". Mēs necentāmies tos analizēt vai skaidrot, vien palūdzām māksliniekam Reinim Pētersonam uzzīmēt ilustrācijas.

"Mazo sapņu grāmatiņu" ikviens varēs paņemt bez maksas Muzeju naktī – 18. maijā no 19:00 Raiņa un Aspazijas dzīvoklī Rīgā, Baznīcas ielā 30.

Ilmārs Šlāpins

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!