Redakcijas sleja
11.04.2014

Nelabojamiem bērniem

Komentē
0

Bērnība ir ārkārtīgi nepareizs posms cilvēka dzīvē. No pašām pirmajām savas dzīves dienām bērns tiek audzināts un labots, jo ir piedzimis greizs un nepareizs. Arī viņš pats to saprot un drīz vien cenšas kļūt līdzīgs pieaugušajiem, cenšas darīt tāpat un runāt to pašu, taču vecāki ļoti reti ir apmierināti ar rezultātu.

Itin bieži gadās tā, ka viņi nodomā – vajadzēja tomēr audzināt citādāk, vajadzēja rādīt labāku piemēru, vajadzēja vest bērnu uz operu un mākslas izstādēm, lasīt viņam priekšā Balzaku un Prustu, nevis ļaut skraidīt pa pagalmu vai sēdēt pie interneta.

Grozi, kā gribi, bērns vienmēr aug nepareizi, un tikai pašā pēdējā brīdī pirms kļūšanas par pieaugušo viņš negaidīti pārvēršas un kļūst parasts. Ne īsti pareizs, ne nepareizs, bet vienkārši pieaudzis. Un drīz vien sāk arī pats cīnīties ar saviem bērniem, cenšoties uzlabot viņus.

Viens no paņēmieniem, kas vairāku gadsimtu garumā ir izmantots bērnu pāraudzināšanai, ir bērnu literatūra, kas tiem par katru cenu jāizlasa, lai saprastu, kas šajā pieaugušo pasaulē ir labi un kas – slikti. Šim nolūkam tikuši sarakstīti neskaitāmi bērnu literatūras sējumi ar pareizu morāli un noderīgām pamācībām, labajiem piemēriem un audzinošām beigām.

Šajās grāmatās melim Pinokio deguns izstiepjas garš, Makss un Morics saņem pelnīto sodu, Timurs un viņa komanda palīdz vecīšiem, bet Lennebergas Emīls izaug liels un kļūst par pilsētas galvu. Šo pareizo stāstu saturs ir mainījies, taču tie vienmēr ir tikuši rakstīti tādi, lai patiktu pieaugušajiem, nevis tādi, kādus vēlētos lasīt bērni paši.

Mēs nolēmām uzrakstīt grāmatu, kuru vecāki nevēlētos lasīt priekšā saviem bērniem – grāmatu, kuru tie slēptu, bet bērni ar milzīgu interesi meklētu rokā un paklusām lasītu zem segas. Mēs gribējām nepareizu grāmatu nepareiziem bērniem, kuri nemaz negrib izaugt pareizi. Šajā grāmatā atrodami trīspadsmit autoru stāsti, kurus vieno savdabīga nepareizība un mākslinieces Lindas Valeres ilustrācijas. Šis izdevums būs bezmaksas un atrodams visnegaidītākajās vietās. Lai gan nē, dažās arī gaidītās – projekta "Garā pupa" rīkotajos bērnu braucienos uz kultūras pasākumiem Rīgā, bērnu dienā Kalnciema ielas kvartālā 31. maijā un visur, kur piedalīsies "Satori".

Ilmārs Šlāpins

Ilmārs Šlāpins ir latviešu publicists, filozofs, tulkotājs, dramaturgs, dzejnieks un pasaules mūzikas dīdžejs. Brīvajā laikā dara to pašu.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!