Edgars Raginskis
pirms 6 gadiem
Neuzskatu, ka būtu jālīksmo vai arī jāskumst par cilvēka nomiršanu - tas ir dzīvības cikla dabisks posms.
Nedomāju arī, ka britu imperiālisma atraugu - kolonizēto Folklendu salu grupu - būtu korekti saukt par Lielbritānijas teritoriāli integrālu sastāvdaļu, kuras būšana vai nebūšana GB sastāvā mainītu stāvokli valstī. Cik man zināms, paši Folklendu salu iedzīvotāji vēlējās pievienoties Argentīnai.
Ivaram Neideram jautājums - kādas ir šo salu stratēģiskās funkcijas, ja pat paši briti ironizē, ka Folklendu salas viņiem nepieciešamas "stratēģisko aitu mērķim"?
Un vēl viens taujājiens - kādēļ salīdzināt Čavesu ar Staļinu vai Hitleru? Vai viņš nodibināja totalitāru režīmu, kurš ierāva karā puspasaules? Vai tomēr pirmo reizi Venecuēlas vēsturē nodrošināja sociāli neaizsargātāko sabiedrības grupu bezmaksas izglītību, veselības aprūpi un likumisko aizsardzību?
Ironiski un simptomatiski, ka daži Tečeres apjūsmotāji kā Skrebeles jaunkundze/kundze veiksmīgi apiet "Dzelzs lēdijas" biogrāfijas neglītākās lappuses kā draudzību ar Pota Kambodžu vai Pinočeta Čīli. Neierakstās kopējā rožainajā bilžu rāmītī, tādēļ ērtāk atstāt ārpus kadra...

Dead Bull
pirms 6 gadiem
Argentīnas invāzija Folklendu salās bija Tečeres veiksme, jo militārie panākumi un tiem sekojošais lepnuma un patriotisma vilnis sabiedrībai ļāva ar mazāku pretestību norīt "rūgtās zāles" tautsaimniecības atveseļošanai un pārkārtošanai. Citos apstākļos leiboristi, ļoti iespējams, priekšlaicīgi atgūtu varu un atsāktos ekonomikas panīkuma apburtais loks. Tečeres politikas ilgtermiņa rezultāti un arī uzskatāmais PSRS piemērs, kurp ved neefektīvs tautsaimniecības modelis, krasi mainīja pašus leiboristus, ekonomiskās politikas jomā tos pārvēršot par centrisku partiju.

Sturmlieder
pirms 6 gadiem
ak, un vai tad jūs pati neieslogāt sevi stereotipu kastītē, ja sievišķība jums saistās tikai ar bantēm, rozā, kleitām un adīšanu.

Sturmlieder
pirms 6 gadiem
folklendu salas ir veca britu kolonija, tā kā salīdzinājums nevietā. toreiz karš no abām pusēm bija par tiesībām uz koloniju nevis par neatkarību, taču vai tāpēc jārauj granātai gredzens nost.
latgale, savukārt, nav gluži kolonija, tā vēsturiski ir tā saucamo senlatviešu teritorija.

Ieva Skrebele
pirms 6 gadiem
Ja Jums patīk būt sievišķīgai, tad man pret to nav it nekādu iebildumu. Jūs drīkstat valkāt rozā kleitas un audzēt garus matus. Tas, kā Jūs PATI izvēlaties dzīvot, ir tikai Jūsu darīšana un uz mani tas neattiecas. Un man tas arī netraucē - man nudien nav iebildumu redzēt Rīgas ielās staigājam sievietes rozā kleitiņās ar gariem matiem.

Iebildumi man rodas situācijās, kad cilvēki viens no otra pieprasa kaut kāda veida uzvedību. Ja Jūs sāktu no manis prasīt, lai es staigāju apkārt rozā kleitiņās, uzvedos sievišķīgi un cīņas mākslas un šaušanas vietā turpmāk nodarbojos ar adīšanu, tad es Jūs ienīstu no sirds dziļumiem un cīnītos par savām tiesībām netikt iebāztai stereotipu kastītē. Jums nav it nekādu tiesību uzspiest savus stereotipus citiem, Jums nav tiesību pieprasīt no citiem cilvēkiem rīcību, kas atbilst Jūsu uzskatiem par to, kādam jābūt "pareizam" vīretim un kā jāuzvedas "pareizai" sievietei.

Tas, kā ikviens cilvēks vēlas dzīvot, ir tikai un vienīgi viņa paša lēmums un citi nedrīkst šai ziņā neko uzspiest.

Starp citu, es Jums iesaku nevērtēt cilvēkus pēc tā, kāds ir viņu dzimums, bet gan pēc tā, kāda ir viņu personība. Ja kāds indivīds ir labs cilvēks un par tādu viņu padara rakstura īpašības a, b un c, tad nav it nekādas nozīmes, vai īpašības a, b un c skaitās "sievišķīgas" vai "vīrišķīgas". Nozīme šādā situācijā ir tikai tam, ka attiecīgais indivīds ir labs cilvēks, nevis tam, kāds ir viņa dzimums.

Ieva Skrebele
pirms 6 gadiem
Tieši "dzelzs lēdija" (un nevis princesīte vai dzejniece, kas raksta par puķītēm) ir tēls, kādu es sev vēlētos. Un es ļoti ceru, ka man dzīvē izdosies to sasniegt un nopelnīt.

Bet šī raksta pēdējā rindkopa (vārdi: "Izvēlieties kādu jauku, sievišķīgu un ar labu sirdi. Tieši šīs ir tās īpašības, kuras Margaritai Tečerei trūka, bet tieši tās bieži vien padara mūs par labiem cilvēkiem, kolēģiem un draugiem saviem līdzcilvēkiem un ģimenēm. Un, kas nav mazāk būtiski, tieši šādas īpašības padara šo pasauli labāku un – cilvēcīgāku") ir diezgan pretīgs seksisms. Ja jau "sievišķīgums", "jaukums" un "labā sirds" ir īpašības, kas varētu padarīt pasauli labāku, tad kāpēc autors neaicina VISUS cilvēkus (tai skaitā arī vīriešus) kļūt sievišķīgiem? Kāpēc šīs aicinājums ir adresēts tikai sievietēm? Starp citu, es ļoti ceru, ka šī raksta autors pats dzīvo atbilstoši šim savam uzskatam un ir raksturā "sievišķīgs". Un es ļoti ceru, ka autoram vienkārši samisējās netīšām aizmirst savu uzaicinājumu kļūt "sievišķīgiem" adresēt visiem cilvēkiem, tai skaitā arī vīriešiem. Jo man nudien nepatīk cilvēki, kuri no sievietēm un vīriešiem sagaida atšķīrīgus raksturus un citādāku uzvedību un katram dzimumam izvirza dažādus standartus, par to, kas ir labi, kā dzīvot un kam līdzināties.

Ieva Skrebele
pirms 6 gadiem
Mazliet smieklīgi, ka rindkopā par Folklendu salām autors nekritizē Argentīnas vēlmi pievākt sev citas valsts teritorijas. Tā vietā tiek kritizēta Lielbritānijas vēlme to nepieļaut un cīnīties par sev piederošu zemes gabalu. Pēc šādas loģikas sanāk, ka, ja Krievija izdomātu pievākt sev Latgali, bet Latvija uzsāktu karu, lai to nepieļautu, tad Latvija būtu vainīga cilvēku nāvēs, un galu galā tas taču nebūtu tā vērts. Mjā, interesanta pacifisma izpratne. Sliktais ir nevis agresors, kurš iebrūk, bet gan tas, kurš aizstāvas.

Ieva Skrebele
pirms 6 gadiem
Nevaru ciest, ka Tečeres vārdi, par to, ka sabiedrība neeksistē, tiek citēti ārpus konteksta un pagriezti pavisam citā gaismā.

Pilns citāts: "I think we have gone through a period when too many children and people have been given to understand “I have a problem, it is the Government’s job to cope with it!” or “I have a problem, I will go and get a grant to cope with it!” “I am homeless, the Government must house me!” and so they are casting their problems on society and who is society? There is no such thing! There are individual men and women and there are families and no government can do anything except through people and people look to themselves first… There is no such thing as society. There is living tapestry of men and women and people and the beauty of that tapestry and the quality of our lives will depend upon how much each of us is prepared to take responsibility for ourselves and each of us prepared to turn round and help by our own efforts those who are unfortunate."

Ja kas, šai ziņā es Tečerei pilnībā piekrītu. Tiklīdz kā cilvēki sāk vainot "sabiedrību" par savām problēmām, uzreiz rodas jautājums, kas tā "sabiedrība" vispār ir.

mazeltov
pirms 6 gadiem
Un latviešu piemērs - Maija Silova!

Edge
pirms 6 gadiem
Lai vienmēr būtu saule......
" Ja gribi būt laimīga, esi tāda " (Kozmja Prutkovs)

Edge
pirms 6 gadiem
"....uzreiz rodas jautājums, kas tā "sabiedrība" vispār ir."

- Ir sabiedrība, ir arī valsts. Kā apjēdz 2x2, tā rodas nākamais jautājums (2x3): " Kāda ir tā sabiedrība?" , tā lālāk 2x4, 2x5......Ja kas, tad digitalizācijas laikmetā visvieglāk iegūt atbildes, ja pajautā "māmiņai" Google:

" Ничто не дается людям так тяжело, как правда о самих себе. В свое время люди были глубоко потрясены и возмущены открытием Коперника. Они не хотели допустить, что их Земля - центр мироздания, а его периферия, всего лишь одна из многих затерявшихся во Вселенной планет. Точно так же они реагировали на учение Дарвина. Утверждение, что человек произошел от {обезьяны}, они восприняли как недопустимое оскорбление. В этом же ряду находится социология Зиновьева, которая поставила людей перед необходимостью признать еще одну неприятную правду - правду об обществе. В самом общем виде ее можно сформулировать так: все то, что люди громогласно отвергают как мерзость - эгоизм, ложь, бездушие, подсиживание, карьеризм и т.п., на самом деле является одной из норм их жизни в качестве социальных индивидов, естественным следствием законов социальности. Эту истину, которая полностью переворачивает все привычные представления об обществе и лишает человека последних иллюзий о себе, люди готовы принять еще меньше, чем истины Коперника и Дарвина. Она особенно раздражает своей очевидностью. И потому отрицается с порога. "
А.А. Гусейнов ОБ АЛЕКСАНДРЕ ЗИНОВЬЕВЕ И ЕГО СОЦИОЛОГИИ
http://www.zinoviev.ru/rus/sverch.html

prcp
pirms 6 gadiem
Izvēlieties Evu Peronu, izvēlēties Ulriki Meinhofu vai princesi Diānu. < Tas taču jāuztver kā sevišķi izsmalcināts sarkasms, vai ne? Nu ļoti indīgi.

Jānis Joņevs
pirms 6 gadiem
Teikt, ka Tečere sāka Folklendu karu ir, manuprāt, vismaz jocīgi. Tikpat jocīgi, kā teikt, ka šīm salām nav stratēģiskas un vispār nekādas nozīmēs. Kāpēc tad Argentīna atkal rosās, un kāpēc Lielbritānija atkal tiepjas?

Sienau
pirms 6 gadiem
Jocīgi, ka tas ir it kā pienākums - būt par vai pret Tečeri. Cik ieskatījos Guardian ziņās, bija apraksti, komentāri un laika biedru atmiņas, bez tā patosa vai šausmināšanas, kas te pēdējās dienās parādās sociālajos tīklos. Neesmu iedziļinājusies Tečeres darbībā (pat ne noskatījusies filmu ar Strīpu :), bet rodas sajūta, ka viņu grib pataisīt par kādu karikatūru un piediegt vienam vai otram ''gaišajam'' vai ''tumšajam'' spēkam.

Ivars Neiders
pirms 6 gadiem
Pirmkārt, neesmu drošs, vai ir vietā pieminēt sēras Čavesa nāves sakarā. Jo tad jau arī var atsaukties uz sērām, kas sekoja pēc Josifa Staļina vai Leonīda Brežņeva nomiršanas.
Otrkārt, atšķirībā no raksta autora es tomēr nespēju saprast tos cilvēkus, kas par Tečeres nāvi priecājas. Šajā ziņā piekrītu Deivida Edmondsa rakstītajam http://blog.practicalethics.ox.ac.uk/2013/04/lady-thatcher-is-dead-and-some-people-celebrate/

TomsA
pirms 6 gadiem
Pēc visa spriežot, paaudzes, kas Tečeri cienīja viņas valdīšanas gados un par viņu balsoja, ir aizgājušas mūžībā vai ļoti cienījamos gados. Toties tālaika "dumpīgie, jaunie, kreisie" - paaudze, kas nevēlējās strādāt un iekopt ģimenes, bet baudīt visus dzīves labumus, vēl arvien ir dzīvi, ja vien pašu izlaidība nav nobeigusi. Tie nu pēc nāves grib atriebties kundzei, kam prātā nenāca viņus atbalstīt. Tāpēc arī pašlaik skaļāk dzirdama gānīšanās, nevis cieņas apliecinājumi.
Tomēr raksta autoram derēja atcerēties, ka runa nav par kaut kādu elites iebīdītu diktatori, bet gan par demokrātiski ievēlētu premjerministri, kas Lielbritāniju nepārtraukti vadīja visilgāko laiku pagājušajā gadsimtā, un tas ir rādītājs.

Spīdola
pirms 6 gadiem
Labrīt Raginski,
par Folklendām. Par šo referendumu bija rakstīts visas pasaules presē.
Vai apzināti to "palaidi garām" un turpini publicēt savus greizos spriedumus ? Vai esi tikai paviršs lasītājs un spriedējs,kā jau mums visiem gadās?

A referendum on political status was held in the Falkland Islands on 10–11 March 2013.[1][2][3][4] The Falkland Islanders were asked whether or not they supported the continuation of their status as an Overseas Territory of the United Kingdom in view of Argentina's call for negotiations on the islands' sovereignty.[5]

On a turnout of 92%, 99.8% voted to remain a British territory, with only three votes against.[6] Had the islanders rejected the continuation of their current status, a second referendum on possible alternatives would have been held.[5] Brad Smith, the leader of the international observer group, announced that the referendum was free and fair and executed in accordance with international standards and international laws.[7]

Spīdola
pirms 6 gadiem
Kas vēl man patīk Tečerē - tā ir viņas attieksme pret sievietēm. Skatījos visādus video ar viņu. Kārtējā valsts pieņemšana, kārtējo reizi valstsvīra sieva,kā tāda bikla lauku pelīte grib visiem aiz muguras nolīst, bet Tečere viņu - to biklo sievinu paņem aiz rokas un izvelk prožektoru gaismā blakus vīriņam, kurš pats,protams, neiedomājās izrādīt godu savai sievai. Par to - bravo Tečerei.
Pēc ciemošanās berberu ciematiņā , sēdējām kafejnīcā, kur bija ļoti laba kafija un fantastiski kalnu skati. Grupā bijām 12 sievietes, pamatā no Austrumeiropas. Es saku,ka man žēl to jauno meiteņu,kuras ievīstītas lupatās līdz acīm, sēž uz zema ķeblīša un spiež tās eļļas. Mna uzreiz atbild,vai es varot garantēt,ka viņas - tās mietenes kļūšot laimīgās pametot tradicionālo dzīvi. Nē, to es garantēt nevaru, bet katram cilvēkam ir dabiskās tiesības uz brīvību, es saku un tās būtu jānodrošina. lai katra var izvēlēties pati. Kam tādas rietumu vērtības vajadzīgas esot,tikai pašiem rietumniekiem, kuri ir nelaimīgāki, kā tie no tām sabiedrībām ar tradicionālām vērtībām.
Jā, pašas spriedējas nodrošinājušās ar planšetdatoriem, ar internetu mobilajos pat 3 km augstos kalnos, vakaros bāros dzer alkoholu un uzdzīvo ar vīriešiem līdz četriem rītā. Viņu bērnus aprūpē citi. Bet tomēr esot nelaimīgākas,kā tās berberu meitenītes - kā vistiņas pie zemes satupinātas.
Tečere vēl daudzko būtu darījusi sieviešu pašapziņas nostiprināšanai pasaulē.
Kā tagad runā par Vidusāziju,ka tur padomju laikos dāmas ieguvušas izglītību un tiesības un negrib vairs atpakaļ parandžās un visos tajos pazemojumos.

Spīdola
pirms 6 gadiem
Starp citu,virsrasksts kārtējo reizi ir neveiksmīgs,jo ne jau Tečeres biogrāfija mainās - kļūst citāda, vai kādi noslēpumi par viņu te tiek atklāti, autors tikai pauž kritiskāku, mazliet citādu viedokli par Tečeri un tā ir atšķirība, es domāju.

Spīdola
pirms 6 gadiem
Ieva, vai no jums kāds kaut ko prasa vai ir prasījis, vai grasās prasīt ?
Vai ir daudz pasaulē tik tolerantu sabiedrību kā Latvijā?
Es saku,ka nē, nav un esmu gan pietiekami ilgi studējusi, gan dzīvojusies,gan ceļojusi pa ārzemēm,lai tā apgalvotu.
Man kā indivīdam ir tiesības uz savu viedokli, saviem priekšstatiem un ne tikai, bet vēl vairāk - man tos ir tiesības paust tieši tāpat kā jums. Saku vēlreiz, man riebj, līdz nelabumam rokasspiediens , kurā sajūta ir,ka esi satvērusi pārvārītu cīsiņu un ja šāds rokasspiediens ir sievietei , man tas der, ja vīrietim - man neder. Jo īpaši ja ir bijušas biznesa sarunas vai ja man ir bijusi seksīga interese par to vīrieti. Es daudz ko piedodu sievietēm,pieņemu sievietēs,ko nekad nepieņemšu vīriešos.
Rozā nav mana krāsa, bet aveņsarkana, vai aveņrozā - jā, man patīk, Tikko kaut kas skaists būs tādā krāsā un man būs par ko - nopirkšu un valkāšu. Kleitās es jūtos skaistāka un iekārojamāka un kāpēc gan nejusties labi,kāpēc par to ironizēt? Man meita valkā tikai džinsus un kad es viņai saku,ka svārkos vai kleitā viņa būtu smukāka, viņa atbild, ka tā ģērbšoties, kad būšot vecāka. Nu labi, manis pēc.
Ka cilvēki jāvērtē kā personības un tikai tad, kā vīrietis vai sieviete utt. , arī ir tikai un vienīgi stereotips. Kas man svarīgs , to vērtēju - ja gribu uzdzīvot un gribu vienas nakts sakaru ar vīrieti, tad pirmkārt, vērtēju vīrieša seksualitāti un tikai;un ja bonusā nāk prāts un šarms un vēl nezin,kas , tad paldies, Svētā Debess.
Tāpēc, Ieva, ka es saku - cik reizes nav nācies satikt šos viltus brīvības praviešus. Vispirms esiet brīva pati un tad sāciet lūkoties apkārt un mācīt sabiedrību par brīvību. Un labs cilvēks arī ir gaužām plašs jēdziens, bet par to varam citu reizi.

Spīdola
pirms 6 gadiem
"Jo man nudien nepatīk cilvēki, kuri no sievietēm un vīriešiem sagaida atšķīrīgus raksturus un citādāku uzvedību un katram dzimumam izvirza dažādus standartus, par to, kas ir labi, kā dzīvot un kam līdzināties."

Ieva, es atkal neciešu unisexu. Riebj līdz nelabumam. Lai vīrieši ir vīrišķīgi un sievietes sievišķīgas un lai sievietēm ir gari skaisti mati un vīriešiem īsi mati un kuplas ūsas. Un ja nu kādam vīrietim ir svarīgi ar tiem garajiem matiem noņemties ( kā manam draugam,piemēram),lai jau būtu, neiebilstu,un tomēr ... Ir jābūt harmonijai - un es esmu par mūžseno harmoniju - sievišķīgām sievietēm un vīrišķīgiem vīriešiem.
Lai bērni ir bērni - smejoši un trakojoši un nerātni un laimīgi.

Spīdola
pirms 6 gadiem
Edge, es mēģinu, protams.
Lūk, šobrīd sarakstos ar Tiesībsargu.
Es sūdzos,ka bāriņtiesa man nesniedza metodisku palīdzību,kad es to lūdzu. Tiesībsargs man atbild,ka tas nebija bāriņtiesas pienākums. Bet elle un Indija. Nu likumā skaidri un gaiši rakstīts, ka ir.
Tad kā man būt laimīgai, ja šajā sasodītajā bandītu valstī likums ir nodrukāts melns uz balta, bet izrādās, ka pat Tiesībsargs atzīst - viena lieta,kas rakstīts, otra - kā dzīvē sanāk.
Tikko biju Marokā - braucu pa tādām šosējām kā Vācijā. Bet pabrauc pa Latvijas ceļiem. Labākajā gadījumā kādu muguras vainu var saķert, sliktākajā - vienkārši beigts noiet.
Lūk, kā būt laimīgai man, pastāsti.
Lūk,Tečere. Lasu un domāju,kā viņa jutās, kad pašu partija viņu "nocēla no trases".
Nu labi, paklausīšos one night in bangkok un nomierināšos.

Spīdola
pirms 6 gadiem
Lai Tečerei vieglas smiltis, protams.
Tikko spiegel lasīju salīdzinājumu - Tečere un Merkele. Vācieši raksta,ka Tečerei pilnīgi viss nācis grūtāk un sarežģītāk kā Merkelei.
Mana cieņa aizgājējai pirmkārt, par godīgumu. Mūsu latviešu politiķu prātam neaptveramis zemiskums,zaglīgums,melošana, slinkošana utt. , var teikt - niecīgums īpaši izceļās, ja salīdzinām ar šo dāmu.
Otrkārt, par Folklendām - es būtu rīkojusies līdzīgi, jo diplomātisko pārrunu ceļā jautājumu atrisināt nevarēja un krīzē pirmie salu okupēja argentīnieši, kaut gan paši salenieki viņiem to lūguši nebija un kā parādīja šāgada referendums - arī negrasās lūgt.
Treškārt, par nabadzību - skaidra lieta, ka Lielbritānijas nabags ir kā Latvijas vidusslānis, vai gandrīz kā ... Un te nu neesmu speciāliste, un šaubos vai te vispār viennozīmīgi var , ko pateikt, bet Tečere bija priekšgalā , kad valsts no industriālas sabiedrības pārveidojās par pakalpojumu sniedzēju valsti un noorientēties un noturēties tādā brīdī ... nezinu ... lai jau spriež gudrāki. Noteikti,ka kritiķiem ir sava taisnība.
Raksta nobeigums vispār neadekvāts. Tu ko Zalān ! - kādu Evu Peronu !!! - mums Latvijas politikā klaunu un ākstu pietiek un droši varam piedāvāt eksportam.
Godīga, gudra, dzležaina, atbildīga, strādājoša, ai - stingra, stilīga un seksīga lēdija - kaut kas no Tečeres, kaut kas no Frau Merkel - lūk ko mums vajag.
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!