Blogs
10.06.2017

Naudas sile

Komentē
4

 "VKKF jau sen ir pārvērties par valsts naudas sili, pie kuras tiek pielaisti tikai savējie – no direktoru dēliem līdz VKKF ekspertu mīļākajām un mīļākajiem" – Lato Lapsa, "Kas Jauns".

"Kas Jauns" publikācija par Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) izšķērdību bija tās dienas lasītākais raksts portālā. Maz ticams, ka Latvijas Radošo savienību padomes publicētā atbilde iegūs kaut nelielu rezonansi. Jā, ar to sociālajos tīklos aktīvi dalās kultūras nozarē strādājošie, tomēr tiem, kas nav saskārušies ar VKKF, tā varētu būt dziļi vienaldzīga.

Es esmu vairākkārt tieši vai pastarpināti saņēmusi Kultūrkapitāla fonda finansējumu. Kaut gan asinsradniecība vai seksuālas kaislības mani ar šo institūciju nesaista un nekad nav saistījušas. Un, lai arī tas, protams, ir milzīgs balsts, līdz šim nevienā no projektiem un nevienā no plānotajiem projektiem man nav izdevies gūt būtisku atalgojumu par savu darbu. Gluži otrādi, parasti, piesakoties projektu konkursiem, diezgan skaidras ir vairākas lietas – ka pati strādāšu par velti vai gandrīz par velti, turklāt ļoti uzstājīgi lūgšu un aicināšu citus cilvēkus strādāt par mazāku atalgojumu, nekā viņiem ierasts. Protams, var jau būt, ka manas problēmas saistītas ar šo ciešāko sakaru trūkumu, kamēr Kārlis Vērpe peldas naudā. Piekrītot veidot publikācijas VKKF atbalstītajām "Satori" autoru dienasgrāmatām, ļoti ilgi izskatīju "par" un "pret", skaidri apzinoties, ka laiks, ko veltīšu rakstīšanai, tiks atņemts citām nodarbēm, par kurām saņemtais atalgojums varētu būt ievērojami lielāks. Nē, es nesūdzos par to, cik man (ne)maksā par publikācijām, kino vai fotografēšanu, jo esmu apzināti izvēlējusies privilēģiju darīt to, kas man sagādā prieku. Pirmoreiz, kad mani dzejoļi pirms aptuveni desmit gadiem tika publicēti "Satori", pat neienāca prātā interesēties par jebkāda honorāra iespējamību. Manis rakstītie necilie vārdi bija redzami atpazīstamā medijā, es tiku pie īpaši sev veltītiem naidīgiem komentāriem, komentāriem, kur bija minēts MANS vārds. Tā bija absolūti lieliska sajūta pati par sevi.

Šodien es ļoti reti atsaku, ja man piedāvā "darīt kultūru". Vēl retāk painteresējos par atalgojumu, jo tāpat skaidrs, ka nosauktais cipars nedos nekādu papildu motivāciju. Reizēm brīnos, kā vispār izdzīvo cilvēki, kas ekskluzīvi nodarbojas tikai ar "kultūru" un cik milzīgs entuziasms viņus vada. Parasti tie ir cilvēki ar kvalifikācijām, par kurām, darbojoties citās jomās, viņi saņemtu divreiz, trīsreiz, pat piecreiz lielāku atalgojumu. Turklāt viņi ik dienu saskaras ar idiotiem internetā un ārpus tā, kas atkal un atkal runā par nodokļu maksātāju naudas izšķiešanu, raušanos pie "siles" un liekēdību. Šiem pašiem ļaudīm diez vai īpašus sirdsapziņas pārmetumus sagādā mirklis, kad viņi, nemaksājot it neko, uzklikšķina uz saitēm, kas brīvas no reklāmām, izlasa kāda cita rakstīto un atstāj komentāru par to, kāds sūds tas ir.

Es negribu sākt diskusiju par to, vai (un kam) vispār kultūra vajadzīga. Bet anonīmajam "Kas Jauns" autoram (kurš, starp citu, izvēlējās nepublicēt tos viedokļus, ko snieguši paša uzrunātie cilvēki, kuru domas tomēr neatbilda raksta vispārējai noskaņai) vēlos vienkārši norādīt, ka pie šīs "siles" tikt nav nemaz tik grūti. Vienkārši ir jābūt gatavam par mazu atlīdzību darīt lielu darbu, uzklausīt regulāras ķengas un skaidri zināt, ka vismaz tev pašam kultūra (šoreiz iztikšu bez pēdiņām) ir nepieciešama. Neko nezinu par Lato Lapsas karjeru, bet, lai dabūtu VKKF finansējumu, gulēt ne ar vienu, godavārds, nevajag.

Galu galā, ja es gribētu ērti un viegli nopelnīt naudu ar rakstīšanu, vienmēr varētu vērsties pie tādiem izdevumiem kā "Kas Jauns", kurā acīmredzot var publicēt it visu, kas ienāk prātā, faktus ne tikai nepārbaudot, bet arī apzināti radot no jauna.

 

Alise Zariņa

Alise Zariņa studējusi reklāmu Parīzē un audiovizuālos medijus Tallinā. Raksta par kino, darbojas reklāmā, brīvajā laikā audzina četrus kaķus. 2019. gadā debitēja pilnmetrāžas kino ar filmu "Blakus".

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
4

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!