Wiraqocha
pirms 6 gadiem
Ja nu te par Majakovski, tad jāteic, ka viņš sirdī bija īsts komunists (bet nekad neiestājās partijā!) - gan drusku ar anarhista piesitienu - un rezē ļoti talantīgs dzejnieks. Loģiski, ka ideālu un dzīves īstenības sadursme noveda viņu līdz pašnāvībai.

Diana Albina
pirms 6 gadiem
Par Majakovski šoreiz pašu nē, bet par viņa vienīgo dzīvajos palikušo meitu - tā interesanti gan sanāk, lūk, dzīve piespēlē savus paradoksus - http://philologist.livejournal.com/7663283.html

Circus Maximus
pirms 6 gadiem
Lai kas arii sanaaktu, saliidzinot 39. un 49. gadu, manupraat, nebuutu gluzhi pareizi Brezhneva rezhiimu saukt par klaji noziedziigu. Preteejaa gadiijumaa arii daudzi R-Eiropaa tajaa laikaa pastaavoshie rezhiimi buutu par taadiem jaaatziist. Liidz ar to nevaru piekrist ka Peteru un Skulmi kaads pashpasludinaats sogjis grib likt vienaa maisaa ar tiem, kas slavinaaja Hitleru un/vai Stalinu. It iipashi, ja pats tiesaataajs tajaa laikaa bija nevis disidents vai pretpadomju skrejlapu kaisiitaajs, bet kaartiigs komjaunietis.

Circus Maximus
pirms 6 gadiem
Visi šie Peteri, Skulmes & Co. ir atbildīgi par to, ka ar savu mākslu – daudzos gadījumos izcilu – viņi leģitimizēja noziedzīgu režīmu, radīja ilūziju par citu realitāti tajā, kalpoja par, kā saka, tvaika nolaidējiem.

Jaa, ko tur teikt...Maaris Zanders gan tajaa laikaa dziivoja bunkuraa un spridzinaaja komunistu kara vilcienus. Vai kaa minimums, shaava kolaborantus un chekistus.

Atlaushos aizraadiit, ka t.s. noziedziigajaa Brezhneva rezhiimaa politieslodziito (uz populaacijas vieniibu) bija par kaartu (ja ne par divaam) mazaak, kaa starpkaru periodaa briivajaa Latvijaa.

martell
pirms 6 gadiem
Ha. Loģiski. Jo priekšgājējs [tas vēl pirms Ņikitas] bija visus polit-apsūdzētos 3 paaudzēs nogalinājis.
Varbūt salīdzināt 39. un 49.gadu labāk?

Un tieši jau no šī terora laika izauga arī Zandera apspriestie mākslinieki. Līdz pat salīdzinošajam Brežnevlaika ekonomiskajam uzplaukumam visi patiešām arī baidījās no tribunāla trīs cilvēku sastāvā un soda izpildi ar zvaigzni pakausī. Dažreiz turpat aiz šķūnīša. Savā ģimenē labi redzu, kā tas ir lauzis cilvēku likteņus daudzu desmitu gadu garumā. Vai tiešām kāds iedomājas, ka māksliniekiem bija savādāki likteņstāsti? Nevajag aizmirst arī, ka 60-ie čekai bija ziedu laiks. Tāpēc nespēju nosodīt šo kultūras nesēju... hmm.. gļēvumu padomju laikā. Manuprāt tie ir tīri izdzīvošanas instinkti tandēmā ar karjerismu.

Bet tas gan derdzas, ka urrāpatriotisms izlauzās tik tad vien, kad pieminētie, sajutuši sistēmas vājumu, sāka "spārdīt guļošo", tādējādi mēģinot notušēt savas savu sirdsapziņas balsi. Par to jau arī ir viss cepiens.

Edge
pirms 6 gadiem
Esmu laimīgs cilvēks. Saruna ar Daini Īvānu 60. dzimšanas dienas priekšvakarā (LA, 24.09.2015.)
=================================================================================
Pilnīgi droši, bez kādas šaubīšanās var apgalvot, ka daudzi bijušie tagad ir laimīgi cilvēki. Beidzot taču var atklāti paveikt to, par ko sapņoja 40 gadus gan Maskavā, gan Vašingtonā, gan arī daudzviet Latvijā:" Neskaitāmi nekustamie īpašumi un uzņēmumi tiek pārdoti Krievijas iedzīvotājiem un uzņēmējiem, ....(..) Kā aģentūrai LETA pauda Beitnere, nedrīkst uzskatīt, ka zemi jau nevar nekur aizvest, jo, kā rāda vēsture, izpārdodot zemi, tā nonāk svešās rokās.(..)
Viņa sacīja, ka ir rūgti noraudzīties uz to, kā Jūrmalā tiek izpārdoti īpašumi. Īpašs sarūgtinājums ir uzzinot, ka māju un zemi, kas savulaik piederēja pirmā Latvijas Republikas prezidenta Jāņa Čakstes mazmeitām Annai Justīnei Čakstei-Rollinsai un Katrīnai Čakstei-Vilsonei, iegādājusies Krievijas premjerministra Dmitrija Medvedeva preses sekretāres Nataļjas Timakovas ģimene."
Sociālantropoloģe: Izpārdot savu zemi ir netālredzīgi (LA, 16.11.2015.)

Edge
pirms 6 gadiem
"...... jau 1992. gada vasarā sākās dziļākā psiholoģiskā krīze, kāda jebkad Latvijas vēsturē, manuprāt, vispār ir bijusi." LV portālam: TĀLAVS JUNDZIS, Latvijas Zinātņu akadēmijas viceprezidents, Baltijas Stratēģisko pētījumu centra direktors, 19.03.2015.)
==================================================================================
Šeit un tagad. Atliek vien pavērot "nācijas ziedu" darbošanos šais "gaišajos" Rietumkrātiņa demokrātijas laikos, kad baudam totālu brīvību, emigrāciju, depopulāciju, korupciju, u.c. padomju laikos nenobaudītos labumus.

Edge
pirms 6 gadiem
Imants Lešinskis. Kalpības gadi by Ivars Līdaka
https://tencinusarunas.wordpress.com/2010/04/20/imants-lesinskis-kalpibas-gadi/
==================================================================================
Digitalizētie datu avoti var kalpot par uzskatāmākiem paraugiem.
Nav jau brīnums, ka Imanta Lešinska teikto pēc bēgšanas daudzviet Rietumkrātiņa valstīs uztvēra visai naidīgi - īpaši tais aprindās, kuras pēc 1991.g. sāka sadarbību ar Latvijas cekistiem un čekistiem. Pašlaik to vieglāk izskaidrot, zinot par Maskavas cekas un čekas "saostīšanos" un kooperēšanos ar Lenglijas speciālistiem ( t.sk. pavlovskiem un meieroviciem).

Edge
pirms 6 gadiem
Vieni paši čekisti un cekisti neko nebūtu varējuši izdarīt. Par "draudzīgo" valstu pilsoņu palīdzību nevajag aizmirst:" 1993.g. 13.februārī slepenā konsultatīvā apspriedē viesnīcā "Jūrmala" tika panākta vienošanās par priekšvēlēšanu bloka - savienības "Latvijas ceļš" (LC) izveidošanu [1]. Tika panākta vienošanās starp komunistiem - "kažokapmetējiem" un Pasaules brīvo latviešu apvienības (PBLA) vadību. Kā atceras Māris Gailis: "Aktīvs bija Egils Levits, kurš faktiski arī bija saite starp šejieniešiem un trimdiniekiem. Meierovics pat izteicās, ka, ja piedalīsies Egils, tad viņš arī ies." [2].
Andris Pauls-Pāvuls: Šī diena Latvijas vēsturē ( Delfi, 13.02.2016.)

Edge
pirms 6 gadiem
Kangariešus un banderlogus neinteresē "nožēlojami,ģļēvulīgi,tuvredzīgi vēstures statisti" - viņu uzmanības lokā vienmēr būs cilvēki, kas spēj ietekmēt sabiedrību:
"– Esmu saņēmusi tik daudz samazgu uz savas galvas – vairāk nekā padomju laikā. Toreiz nebija interneta. Mūsu trepēs dzīvoja čekas ģenerālis Šteinbrika kungs, viņš man izstāstīja – zini, Māra, bija atnācis viens tavs kolēģis. Dikti gribēja, lai sniedzu liecību, ka tu esi bijusi čekiste. Esot bijis ļoti neatlaidīgs, teicis – tas nekas, ka nezini, bet tu uzraksti, ka bija. Ģenerālis teicis – paga, es tā nevaru. Viņa man kaimiņiene jau 20 gadu, satiekamies, viņa manu sunīti vienmēr noglauda. Un tas ir šajos laikos. Tā kā visādas jocības spocības. 1992. gadā man iešāva pa šo logu – tieši tur, kur tagad piekaramais. Bet es par to neko daudz nestāstu! Varbūt uzrakstīšu – kādreiz. (Smejas.) "
Māra Zālīte: "Esmu saņēmusi tik daudz samazgu uz galvas, vairāk nekā padomju laikā"
http://www.kasjauns.lv/lv/zinas/138938/mara-zalite-patriotisms-nav-silta-ciba

Edge
pirms 6 gadiem
Cherchez la femme. Taču svētku dienā neķidāsim talantīgos - drīzāk vajadzētu padomāt par talantīgo totālo trūkuma iemeslu totālas demokrātijas, brīvības u.c. Ruetumkrātiņa juridiski-formālo (uz papīra) labumu apstākļos.
Žurnāls "Domuzīme", nr.4 (Kreisums dzīvē un literatūrā)
(..)
Viesturs Vecgrāvis, literatūrzinātnieks, LU emeritētais profesors:
" Manuprāt, ir vajadzīgas harismātiskas personības - vai tas būtu žurnālistikā vai rakstniecībā, socioloģijā vai politikā."
Ilgvars Butulis, vēsturnieks, LU profesors: Jā, personību nav. Arī politika šķiet kļuvusi pārlieku ikdienišķa, pārlieku piezemēta.

Edge
pirms 6 gadiem
" Tā ir tautas sirdsapziņa...., " kā rakstīja viens no galvenajiem "vainīgajiem" - tas pats, kuram pagājušogad Carnikavas kapos uzbūvēja memoriālu. Pana Klekšan, kā arī kampēju, oligarhu un eirokrātu satraukumu var labi saprast - ja nu tagad pēc Saeimas deputātes ļ.cien. I.Rībenas, vēl kāds sāks īstenot projektus, kurus pārtrauca t.s. perestroika (lasi: katastroika)?
"Pēc viņu darba augļiem Jums tos būs pazīt," tā Mateja evanģēlijā, ko var izmantot kā Latvijas radošās inteliģences paveiktā (1945-1990) izvērtēšanai. Kas bezgrēcīgi no 1990.g.4.maija nodzīvojis - tas lai met akmeni pirmais:
" ....runāsim atklāti, represēto skaits nekad nav pārsniedzis 15%. Atlikušie 85% jau netika represēti un dzīvoja normāli." Akadēmiķis, zinātņu vēsturnieks Jānis Stradiņš ( Trūkst Trešo tēva dēlu un Antiņu. IR, 29.03.2013.)

jenuufa
pirms 6 gadiem
Bet, iespējams, man nav taisnība, jo esmu pārāk jauns, lai izprastu, ko nozīmēja būt rakstniekam, māksliniekam utt. okupācijas apstākļos.

iespējams, ka nav vis taisnība. jaunība gan nebūs attaisnojums. ja grib spriest /spriedelēt par savas tautas kultūru, ir visas iespējas to iepazīt, pirms ķerties pie noslaucīšanas no zemesvirsus

akmens
pirms 6 gadiem
Mākslinieks ir vienmēr opozīcija varai. Horācijs, Bodlērs un tā tālāk. Māra Zālīte bija PSKP biedrs - viņa ir slikta dzejniece. Par to liecina viņas Dziesmu rakstā. Tu zini, kāds liktenis piemeklēja radošo inteliģenci 30. gados PSRS.
Tagad ir XXI gadsimtenis. Es publicēju filosofiskus rakstus Krievijas portālā. Kā tu domā vai man iet labi, ja es esmu baltā žurka starp pelēko žurku baru? Par manu politisko satīru 2003. - 2010. mani ēda nost Reiniks, ne jau Lauris. Tāda ir mūsu demokrātija. LPSR un Brīvā Latvija #2 ir kā dvīņu māsas.
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!