Foto - Nils Erdmanis-Stārasts
 
Kultūra
21.02.2014

Mūža balva Margaritai Stārastei

Komentē
0

Latvijas Literatūras gada balvu (LALIGABA) par mūža ieguldījumu Latvijas rakstniecībā ekspertu komisija š.g. februārī vienprātīgi nolēma piešķirt rakstniecei un māksliniecei Margaritai Stārastei. Mūžība, apsteidzot vēsti teju par dažām dienām, aizsauca pie sevis Latvijas spožāko un tautas sirdī iemīļoto bērnu literatūras vēstnieci. Ekspertu komisija, noliecot galvas mūžības priekšā un godinot Stārastes gadsimta garumā mērojamo ieguldījumu, lēmusi balvu novēlēt Mūža balvas laureātes ģimenei – lai Margaritas Stārastes izcilais ieguldījums Latvijas rakstniecībā, grāmatu mākslā un kultūrā rod pelnītu turpinājumu un piemiņu.

Margarita Stāraste dzimusi 1914. gada 2. februārī, beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļu, sarakstījusi un ilustrējusi divdesmit grāmatas bērniem un ilustrējusi vairāk nekā četrdesmit citu autoru grāmatas bērniem; autores grāmatas tulkotas un izdotas poļu, lietuviešu, angļu, vācu, krievu un japāņu valodā. Pēc Stārastes darbu motīviem tapušas vairākas animācijas filmas. Stāraste ir Latvijas Mākslinieku savienības un Latvijas Rakstnieku savienības biedre, godalgota ar Triju Zvaigžņu ordeni un Kultūras ministrijas Atzinības rakstu, ieguldījums savulaik novērtēts ar Pastariņa prēmiju un grāmatu mākslas konkursa "Zelta ābele" mūža balvu. Māksliniecei ir meita, četri mazbērni un pieci mazmazbērni. Aizgājusi mūžībā 2014. gada 18. februārī.

Literatūrzinātnieks Raimonds Briedis stāsta: "Kad apgāds "Zelta Ābele" publicēja Margaritas Stārastes pirmo grāmatu, kādā recenzijā tika teikts: "Bērniem patiks." Pirmās grāmatiņas bērni skatījās un lasīja, turpmākās jau lasīja viņu bērni un bērnu bērni. Grūti pat izrēķināt, cik paaudzēm Margaritas Stārastes radītās grāmatas bijuši bērnības lasāmteksti un cik daudziem bērniem no 7 līdz 70 gadiem autores radītā krāsainā un omulīgā tēlu pasaule pieder pie bērnības atmiņām. Grāmatas, kuras rakstījuši citi autori un kurām Margarita Stāraste veidojusi ilustrācijas, nav vairs bez tām iedomājamas, ļaujot māksliniecei kļūt par līdzautori, kuras radītajās bildēs bērni ceļo tāpat kā rakstītajā tekstā. Baltie sniegavīri, Tince, Zīļuks, Kraukšķītis, Ieviņa, Sārtulis un citi pasaku un stāstu varoņi ļāvuši latviešu bērnu literatūrā turpināties tradīcijai, kuru aizsākuši 20. gadsimta sākuma autori."

"Satori" redaktors Ilmārs Šlāpins: "Viņa spējusi radīt pati savu pasauli – saulainu, košu, pārsteigumu un briesmu pilnu, taču ārkārtīgi labu un drošu. Šajā pasaulē darbojas vairāki svarīgi likumi, taču viens galvenajiem – acis turēt plaši ieplestas, brīnīties par visu un vienmēr. Viņas kartēs svarīgākais ir nevis robežas, bet takas – ikviens ceļš ved uz satikšanos ar kaut ko jaunu. Stārastes zīmēto zvēriņu, vīriņu, lellīšu un ķiparu attieksme pret neizprotamo ir tik tīra un iedvesmojoša, ka to spēj saprast un pieņemt par savu ikviens, kas reiz bijis bērns. Arī ja paši kautrējamies to atzīt, Stārastes zīmējumi ir viens no ietekmīgākajiem mūsu kolektīvās zemapziņas arhetipiem, kas uzaudzinājis ne vienu vien latviešu paaudzi ar visām mūsu bailēm, bažām, priekiem un cerībām."

Dzejniece Anna Auziņa: "Pasaku autores un bērnu grāmatu ilustrētājas Margaritas Stārastes bagātīgajam devumam galvenokārt raksturīga rūpīgā darbā pausta pašaizliedzīga mīlestība un milzu cieņa pret cilvēku, kurš paņēmis rokās grāmatu, kaut arī šis cilvēks vēl neprastu pats lasīt. Mākslinieces darbi, apvienojot tekstu un attēlu nemainīgi augstā profesionālā kvalitātē, aizvien spēj vairot vērīgumu, iztēli, sirsnību un līdzjūtību gan bērnā, gan pieaugušajā. Pie rokas ievedusi grāmatu pasaulē neskaitāmus vairāku paaudžu lasītājus, Margarita Stāraste neapšaubāmi ir pelnījusi balvu par mūža ieguldījumu Latvijas literatūrā."

Latvijas Literatūras gada balva (LALIGABA) ir nozīmīgākais profesionālais novērtējums Latvijas rakstniecībā — ik gadu tiek izvērtēti un apbalvoti izcilākie darbi Latvijas literatūrā, kas nākuši klajā aizvadītā kalendārā gada ietvaros, tāpat tiek piešķirts apbalvojums par mūža ieguldījumu Latvijas rakstniecībā. Mūža balvas ieguvējam šogad piešķirta naudas balva 3000 eiro apmērā; godinot Margaritas Stārastes mūža darbu, Latvijas Rakstnieku savienībā martā būs skatāma viņas ilustrāciju izstāde. Par balvas norisi rūpējas Latvijas Rakstnieku savienība, Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Latvijas Literatūras centrs.

Tēmas

LaLiGaBa

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!