anniņa vanniņā
pirms 6 gadiem
varbūt nesapratu raksta mesidžu (jo dažas daļas ir tik politkorektas, ka nesaprotu autores nostāju)...
Jautājums - vai visi nepilsoņi GRIB integrēties LV? Jo daudzi izvēlas nepilsoņu statusu - jo tas atvieglo braukšanu uz Krieviju etc. Plus vēl valodas jautājums - ja cilvēks piedzimstot/uzaugot LV nav iemācījies valodu - par kādu integrāciju iet runa? Lojalitāte? Krievijas sabiedriskajiem medijiem?
Vai pētniece mēģinājusi uzzināt motivāciju cilvēkiem, kuri nemāk latviešu valodu (piemēram -ap 40 gadu veci)? neviens godīgi neatbildēs -ja uzdod šo jautājumu kā latvietis - automātiski skaitās nekauņa (aizvaino cilvēku) un netiek pie datiem. Man ir ļoti labi paziņas šādi cilvēki (un es pati esmu uzaugusi jauktā ģimenē, kurā mans tēvs iemācījās latviski) - bet es joprojām neesmu uzzinājusi viņu patieso motivāciju! Par nēģeri var saukt citus, ja pats esi nēģeris -bet valodas jautājums LV ir tik noklusēts diskurss, ka pat atsaucoties uz savu marginilitāti - netieku klāt šim veidojumam... Galu galā es sliecos domāt, ka tās saknes ir NEVĒLĒŠANĀS integrēties - un tur vairs nevar būt runas par pilsonību/lojalitāti vai tmldz.

Sasha Hincburgpfbaum
pirms 6 gadiem
jau minēju kādā komentārā, ka, manuprāt, valstī jāatrodas tikai pilsoņiem, un ārvalstniekiem (viesiem) kuri ir citas valsts pilsoņi. Nevar būt citi pilsonības statusi! Ja tādi ir, tad maksimāli ātri jācenšas no tā tikt vaļā. Tas ir absurds, ka ģenerē jaunus "nepilsoņus".
Valsts ir kā sieva - vai nu tu esi ar viņu attiecībā vai nē. Ja nepatīk - šķiries, meklē citu. Bet nevis tādi, kas to nevar ciest, bet redz, grib kopā dzīvot, jo tā ir izdevīgāk un par ēdienu nav jāmaksā.

kādi gan vēl var būt argumenti, lai uzturētu nejēdzīgo nepilsoņa statusu??

kuģis
pirms 6 gadiem
Jā, tas ir absurds, ka nepilsoņi vecāki ģenerē jaunus nepilsoņus bērnus - viņiem tikai jāieliek ķeksītis ailītē, bet nē, viņiem, acīmredzot, ir tik liels aizvainojums pret Latvijas valsti, latviešiem un tik ļoti superpriviliģēto pilsonības institūtu, ka viņi izvēlas turpinās ģenerēt nepilsoņus. Un kaut kur šajā loģikā, protams, latvieši ir vainīgi ar savu priviliģēto statusu un viņiem jākaunas.

Juris Maldavs
pirms 6 gadiem
Uz Latvijas PSR kādreiz pārvācās ļoti daudzi pensionēti VDK darbinieki, kuriem tam bija paredzētas īpašas kvotas. Viņi un to bērni bija (un joprojām ir) īpaši naidīgi noskaņoti pret tikko atjaunoto valsti. Lai nepieļautu viņu ietekmi uz vēlēšanām arī tika ierobežots viņu pilsoņu statuss. Domāju, tas tika pareizi darīts. Ventspils ir lojāla vienam cilvēkam, ne Latvijas valstij. Tas, ka Vējonis, (no ZZS un attiecīgi angažēts), ir gatavs veidot koalīciju ar Saskaņu un attiecīgi zvejo jebkuras vēlētāju balsis nav nekas neparasts, tāpat kā stāsts kā Ventspilī piekāva NATO kareivjus.

dzimmijs13
pirms 6 gadiem
"viņi tiek iedzīti neiespējamā iedomu pasaulē, bet reāli dzīvo Latvijā " - Un birokrātisks "štempelis" spēs sagraut... pat ne sagraut, pārveidot iedomu pasauli, kā "mēs esam cēlie atbrīvotāji, jums jābūt mums un mūsu bērniem mūžīgi pateicīgiem".
Mēs visi dzīvojam iedomu pasaulēs. Starp citu, krievi un latvieši šajā ziņā ir ļoti līdzīgi, uzskatām ka visi apkārtējie to vien vēlas kā mūs apbižot (gan milzīgās krievu tautas kontekstā tas ir daudz komiskāk, ja tā varētu maigi izteikties). Labi, bet tā jau cita tēma, pa tēmu - manuprāt, liegt vecākiem, kuri izvēlējušies sev nemainīt nepilsoņu statusu, to piešķirt arī saviem bērniem, nenozīmē ka veicināsim pilsonisko sabiedrību. Ātru risinājumu nav. Vienīgi - iegūsim ilūziju, vai iedomas ka problēma atrisināta (un uz papīra arī tā būs), varēsim smuki atskaitīties Briselei - un tas arī viss. Starp citu, nez kāpēc nepamet sajūta ka visa šī iniciatīva ir mēs būtu smuki "pasaules acīs"... bet protams, iesaistītie to veiksmīgi noliegs.
Bet lai kā , vecās ilūzijas, iedomas nekur nepaliks.

kuģis
pirms 6 gadiem
Šķiet, autorei Latvijas pilsonība ir "privilēģija" kā kaut kas, no kā latviešiem vajadzētu kaunēties (tikai tā iemesla dēļ, ka ir tie "citi", kuri nav pilsoņi), sevišķi ņemot vērā, ka latviešu tauta šo savu pilsonības jeb tiesiskā subjekta statusu izcīnīja pēc brutālas un ieilgušas okupācijas, kuras laikā latviešu etnosa īpatsvars tika mērķtiecīgi samazināts līdz knapi 52%? Vai autore varētu runāt par šo tik ļoti priviliģēto pilsonību, par ko citu priekšā jākaunās, ja okupācijas režīma mērķtiecīgas genocidālās politekonomikas rezultātā latviešu īpatsvars teritorijā, kas kādreiz bija neatkarīga Latvijas valsts, būtu sarucis līdz kādiem 45%?

Protams, raksturīgi kaunīgajiem latviešiem, taktiski tiek izmantoti daudzkārt pārmalti emocionālie piemēri no "mazā cilvēka" perspektīvas a la:
"labi redzami "priviliģēto" perspektīvas nospiedumi. Tā kāda jauniete atzina, ka viņa apšauba okupācijas faktu. Jautājot, kāpēc, izrādās, ka par "okupanti" viņu apsaukājuši kaimiņu bērni. Viņa bija dzimusi Latvijā un neko nebija okupējusi. Šī personiskā pieredze ar nepatiesu apvainojumu lika uzdot jautājumu, vai arī plašākā sabiedrībā okupācijas jēdzienu lieto līdzīgi. Tas, ko var mācīties no šīs perspektīvas, ir fakts, ka okupācija Latvijā nav tikai sauss vēsturisks notikums, bet smalkāka sociālās stratifikācijas lieta."

- Tikai cienījamā autore nezkāpēc ignorē, ka cilvēki, arī jaunietes, nav vientuļas salas, un ir kaut kādi iemesli, apsvērumi un cilvēki, kādēļ šis cilvēks ir piedzimis noteiktā vietā, noteiktā laikā. Ir iemesli, kāpēc 90tajā gadā piedzimušam Egīlam vēlāk piešķira pilsonību, balstoties uz noteiktu pēctecību un vēsturisko stāstu, savukārt Jekaterinai citādāku apstākļu un pēctecības dēļ šī pilsonība netika piešķirta. Ir jau jauki sociālistu garā sapņot par "tabula rasa" vai kādu sabiedrības nulles bāzes variantu, "noliksim pie malas okupāciju, visu aizmirsīsim, visu piedosim un buģem žiķ družņo", taču reālajā pasaulē ar reālo vēsturi tā nekad nav noticis un nenotiks, jo parastie ļaudis, pretstatā socantropologu sapņiem, tomēr domā un skatās apkārt un atcerās nedaudz ilgākā vēsturiskajā perspektīvā.

Autorei bija kauns, ka latvieši pēc gandrīz pusgadsimta verdzībā un apzināti izmainītas etniskās un demogrāfiskās situācijas postimperiālistiskos apstākļos pieņēma šo jau tā visnotaļ vājo nepilsoņu institūtu, kas visus atjaunotās neatkarības gadus ir uzturējis nosacītu stabilitātes ilūziju. Man, piemēram, ir kauns par šādu kaunīgo latvieti pat 21.gs.

Zaiga Pūce
pirms 6 gadiem
Labprāt, dzirdētu no Kuģa atbildi,kā tieši bērni ir vainojami pie tā,kurā brīdī vecāki pārvācās uz dzīvi Latvijā un kas nepilsoņa statusa uzturēšana dod Latvijai nākotnē? Un es ceru,ka runa nebūs par lojalitātes jautājumu,jo pretējā gadījumā,ja mēs metamies izvērtēt lojalitāti,tad mums to jādara attiecībā uz jau esošajiem pilsoņiem neatkarīgi no etniskās izcelsmes (t.sk.latviešiem) un jāsver viss no gala.

kuģis
pirms 6 gadiem
Vēlreiz - latvieši neuztur nepilsoņa statusu, to uztur paši nepilsoņu vecāki. Līdz ar to nepilsoņa statusa uzturēšana vismaz attur no dalības politiskajos procesos kaut nelielu daļu Latvijas valsts sistēmisko ienaidnieku (lielākā daļa, diemžēl, jau sen naturalizējušies, balstoties smieklīgi atvieglotajā veidā, kā tas izdarāms) un, jā - grozies kā gribi - viņu bērnu, kuri savus rūpestus drīzāk lai adresē saviem mīļajiem un gādīgajiem vecākiem, nevis Latvijas valstij.

kuģis
pirms 6 gadiem
Tikpat labi mēs varam regresīvi jautāt "kā tieši bērnu vecāki ir vainojami pie tā, ka totalitāra okupācijas režīma laikā pārcēlās uz dzīvi Latvijā" (ko vainot? politbiroju? partiju? ierēdņus? čekistus? "komunismu"? tādas abstrakcijas kā "krievu imperiālismu"? taču šajos procesos iesaistīts daudz lielāks konkrētu cilvēku skaits, jā, no kuriem daudzi režīma rokās ir tikai statistika: "tā, mums līdz piecgades beigām Latvijas PSR vajadzētu uzbūvēt tik un tik rūpnīcās un ievest tik un tik krievvalodīgos"). Sudetu un Polijas vāciešiem un viņu bērniem pēc kara neviens neko nevaicāja, jā, tiem pašiem , kuri tur dzīvoja gadu simtiem, nevis nieka labi ja 25-30 gadus kā lielākā daļa Latvijas okupācijas režīma mērķtiecīgas etniskās politikas seku.
Tikpat labi vīrietis uz ielas varētu jautāt "kā es personīgi esmu vainīgs pie patriarhālās apspiestības sistēmas?" vai franču pensionārs: "kā es personīgi varu būt vainīgs pie koloniālisma?" un tikpat labi vācietis, kam agrārās reformas rezultātā atņēma muižu; "kā es un mani bērni personīgi var būt vainīgi pie latju tautas 700 gadu verdzības?"

Taču tā notiek, turklāt minētie gadījumi ir lielas abstrakcijas salīdzinoši ar joprojām neseno okupācijas režīmu ar konkrētām politikām un konkrētiem cilvēkiem.
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!