Aktualitātes
09.11.2017

"Melānijas hronika" būs skatāma LTV

Komentē
0

Režisora Viestura Kairiša un studijas "Mistrus Media" spēlfilma "Melānijas hronika" Lāčplēša dienā piedzīvos televīzijas pirmizrādi LTV, kā arī pašlaik intensīvi turpina ceļot pa festivāliem Eiropā un ASV.

Lāčplēša diena, 11. novembrī Latvijas Televīzijā plkst. 21:45 gaidāma "Melānijas hronikas" TV pirmizrāde, bet plkst. 16:30 LTV1 ēterā tiks demonstrēta "filma par filmu" – Dairas Āboliņas un Agitas Cānes-Ķīles dokumentālā filma "Visu laiku snieg. Melānijas hronika", kas stāsta par filmas tapšanu, izsekojot šī darba uzņemšanas gaitai, radošās grupas lēmumu loģikai, ļaujot ieskatīties literārajā un arī emocionālajā Melānijas Vanagas mantojumā.

Tāpat "Melānijas hronika" guvusi starptautiskus panākumus vairākos kinofestivālos.

Čikāgas art-house filmu festivālā "Blow-up" Viesturs Kairišs saņēmis Andreja Tarkovska vārdā nosaukto balvu par labāko režiju. Festivāls, kurā piedalās atzīti filmu mākslinieki no visas pasaules, nosaukts režisora Mikelandželo Antonioni filmas "Fotopalielinājums" ("Blow up") (1966) vārdā un veltīts neatkarīgā kino mākslas popularizēšanai ASV. Savukārt 21. un 22. oktobrī Norvēģijas galvaspilsētā Oslo jau devīto reizi norisinājās Baltijas filmu dienas, un "Melānijas hronika" šajā festivālā ieguva skatītāju atzinības balvu.

3. novembrī Santamonikā (ASV) notika jau otrais filmas "Melānijas hronika" seanss Amerikas Kinoakadēmijas biedriem, jo filma šogad izvirzīta kā Latvijas pieteikums kandidēšanai uz ASV Kinoakadēmijas balvu nominācijā "Labākā ārzemju filma". Pēc filmas seansa producenti Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe tikās ar skatītājiem, starp kuriem bija gan ASV Kinoakadēmijas locekļi, gan ASV scenāristu ģildes pārstāvji; tika uzdoti jautājumi gan par filmā atainotajiem vēsturiskajiem notikumiem 1941. gadā, gan arī par filmas kopprodukcijas valstu saistību ar filmas stāstu, par filmas finansēšanas gaitu, aktrisi Sabīni Timoteo un viņas latviešu valodas prasmēm. Filmas "Melānijas hronika" nākamie seansi Losandželosā notiks 19. un 20. novembrī, kad ar ASV akadēmijas biedriem tiksies filmas režisors Viesturs Kairišs un Latvijas vēstnieks ASV Andris Teikmanis.

Šonedēļ 11. novembrī filma tiks demonstrēta Polijā nozīmīgākajā starptautiskajā operatormākslas festivālā "Camerimage", kas savā programmā izvēlas filmas, kas ievērojamas ar izcilu operatora darbu. Festivāls notiek Polijas pilsētā Bidgoščā un tur filmu pārstāvēs operators Gints Bērziņš, kurš pirms gada par darbu pie filmas saņēma Tallinas starptautiskā kinofestivāla "Black Nights" balvu par labāko operatora darbu.

"Ir pagājis gads kopš filmas pirmizrādes, un filmu Latvijā noskatījušies vairāk nekā 80 000 skatītāju. Mēs esam gandarīti par filmai un tās veidotājiem izrādīto atzinību un to, ka šis Latvijas vēstures stāsts izskan pasaulē. Aicinām arī skatīties filmu uz lielā ekrāna "Splendid Palace" festivāla "Lielais Kristaps" ietvaros," saka filmas producente Inese Boka-Grūbe. Filma "Melānijas hronika" nominēta Nacionālajai kino balvai "Lielais Kristaps" 12 dažādās nominācijās – labākā pilnmetrāžas spēlfilma, labākais scenārijs un režija (Viesturs Kairišs), labākais operatora darbs (Gints Bērziņš), labākā aktrise (Sabīne Timoteo), labākā aktrise otrā plāna lomā (Baiba Broka, Guna Zariņa, Lilita Ozoliņa), labākais mākslinieka un kostīmu mākslinieka darbs (Ieva Jurjāne), labākais grims (Mari Vālasranta un Maija Gundare), labākā skaņu režija (Aleksandrs Vaicahovskis un Roberts Slezaks). "Lielā Kristapa" seanss un diskusija "Sievietes tēls Latvijas kino" arī notiks 11. novembra vakarā plkst. 20:00 kinoteātrī "Splendid Palace".

Filma "Melānijas hronika" ir veidota filmu studijā "Mistrus Media" ar Nacionālā Kino centra atbalstu, filma ir Latvijas, Somijas un Čehijas kopražojums. Galveno lomu filmā atveido viena no labākajām mūsdienu Eiropas aktrisēm Sabīne Timoteo, kura, citās lomās latviešu aktieri Ivars Krasts, Guna Zariņa, Maija Doveika, Baiba Broka, Lilita Ozoliņa, Ģirts Krūmiņš un citi.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!