Redakcijas sleja
05.12.2012

Latvieša dzīves proza

Komentē
0

Pienākuši gadskārtējie Prozas lasījumi - vēl viens par tradīciju kļuvis festivāls, kas līdzās Dzejas dienām saviļņo ne vien rakstošo, bet arī lasošo latvieti, liekot tam saņemties un apzināties sevi kā būtni, kas domā vārdos un teikumos. Vēloties sapurināt arī savus autorus, mēs pirms kāda laika aicinājām rakstīt mums mūsdienu pasakas. Atsaucība bija lielāka par cerēto, un nelielu, pierakstu klades izmēra krājumu esam sagādājuši lasāmu decembra tumšajos vakaros un rītos.

Mēs negribējām uzspiest jums savu priekšstatu par to, kas ir mūsdienu pasaka. Šis termins, lai arī vienkāršs un pašsaprotams, izrādījies ļoti dažādi interpretējams. Šajā prozas krājumā ir apkopoti divpadsmit stāsti, kurus vieno tas, ka tie publicēti interneta žurnālā Satori.lv 2012. gadā. Mūsu pasaku stāstnieki izmanto ļoti dažādus literārus paņēmienus un runā par ļoti dažādām tēmām. Tas, kas ļauj šos tekstus nosaukt par pasakām, ir kautrīgs pieņēmums, ka cilvēki joprojām mēdz stāstīt viens otram ne tikai televīzijā vai tramvajā dzirdētas baumas, bet arī kaut ko paša izdomātu – kaut ko tādu, kas noglāsta, satrauc, liek raudāt un smieties, bet pēc tam nomierina, iemidzina un ļauj sapņot.

Šīs pasakas nav domātas bērniem, taču tāpēc tās nav mazāk nopietnas vai patiesas. Interesantākais ir tas, kādā valodā runā un par ko stāsta mūsdienu pasaku autori: par aizbraukšanu, par mājām, par pagātnes sāpēm, par aizliegtu iekāri, par noslēpumainiem, mistiskiem un brīžiem simboliskiem notikumiem, lielākoties šo stāstu intonācija ir skumja un smeldzīga, pat ironija ir nedaudz rūgta. Tā gan arī ir viena no pasakas funkcijām – dot iespēju izsāpēt iedomātu smeldzi, ko negribas ienest reālajā dzīvē. Iespējams, ka tā ir tikai sagadīšanās, taču iespējams, ka tāda ir mūsdienu latviešu pasaku pasaule.

Krājumā iekļauto pasaku autori ir Dace Bregmane, Dāvids Zalāns, Ivo Briedis, Lāsma Ģibiete, Klinta Kalna, Dace Šteinberga, Jolanta Sermā, Laura Kampenusa, Māris Bērziņš, Andrejs Sēms, Pauls Bankovskis, Rasa Kļaviņa un Rolands Eliņš.

Satori mūsdienu pasaku klade ir iegūstama bez maksas visos Prozas lasījumu pasākumos.

Ilmārs Šlāpins

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!