zīļuks zīle
pirms 6 gadiem
Laiks ir atliektiem galiem, lielākā daļa strādā divos darbos, jo ir uz kredīta sagrābušies mantas kuras viņiem nevajag!

random test
pirms 6 gadiem
Automatizācija ir aktuāla ASV, Lielbritānijā, dažās citās pārtikušās valstīs. Latvija ne pati robotus spēj ražot, ne arī mums ir nauda tos masveidā iepirkt no citiem. Britiem, kam pārdevēja alga kā minimums ir £1000 mēnesī, protams, izdevīgi pamazām pārdevējus aizstāt ar robotiem, bet arī tur paiet gadi ja ne visa dekāde līdz investīcija atmaksājas. Tie roboti mēdz arī lūzt, un inženiera izsaukums vien var maksāt £500, nedod dievs būs vēl kādas detaļas jāmaina. Latvijā pārdevējs pelna cik? Ap €300? Cik dekādes vajadzēs, lai Maximas robotizācija atmaksājas? Turklāt, jāņem vērā vēl viens apstāklis - vai Latvijā maz dzirdēts, ka lauku uzņēmēji sapirkuši modernu tehniku, bet nespēj atrast ne vienu pašu darbinieku, kas mācētu to lietot? Latvija ir ļoti tālu no jebkādas automatizācijas un basic income nepieciešamības, raksts Latvijas kontekstā ir pilnīgs sci-fi.

Bet interesanti, ka mehanizētājiem pārmet neētisku ''dzīšanos pēc peļņas,'' lai gan visiem labi zināms, ka Rietumu sabiedrība noveco un trūkst darba spēka. Rietumos par robotizāciju ņerkst tas pats kreisais spārns, kas klanās imigrācijas priekšā kā vienīgajai iespējai iegūt low-skilled darbiniekus.

P.S. Vai tikai man ir šī problēma, ka rakstot komentāru tas vienkārši turpinās bezgalīgā līnijā, nevis periodiski pārlec jaunā rindā?

Pauls Bankovskis
pirms 6 gadiem
Pēc šī komentāra īsti nesaprotu, kāda tad varētu būt Latvijā esošo veikalu tīklu vienlaicīgā ieinteresētība ieviest automātiskās kases? Nesavtīga vēlme eksperimentēt ar jaunākajām tehnoloģiskajām iespējām? Lieka nauda? Muļķība? Domāju gan, ka ne.  

random test
pirms 6 gadiem
Augošais darbaspēka trūkums. Šāda caurumu lāpīšana un piespiedu mehanizācija imho tomēr nav pielīdzināma, piemēram, Ņujorkas gadījumam, kur dažus mēnešus atpakaļ uz minimālās algas pacelšanu par $1/h virkne uzņēmumu acumirklī atbildēja ar desmitiem tūkstošu lokāciju mehanizāciju (Wendy's vien tie bija bija 6000+ restorāni), kas nozīmē masveida štatu samazināšanu.

Pauls Bankovskis
pirms 6 gadiem
Mērogi citi, motivācija līdzīga. Jo nav jau nekāds izdevīgums arī mazapmaksāta darbaspēka vadāšanā ar autobusiem no attālākajiem valsts apgabaliem, izmitināšanā kopmītnēs u.tml.

kuģis
pirms 6 gadiem
Nav saprotams, par kādu brīvā laika pārbagātību jau t a g a d Bankovska kungs runā. LV absolūti lielākā daļa tautas raujas no rīta līdz vakaram, lai sagrabinātu tos grašus rēķinu un nodokļu nomaksāšanai, un pēc tam atlūst dīvānā pie vājas kvalitātes tv pārraides. Roboti visticamāk šo situāciju neuzlabos, un tur, kur robotizācija tiešām būtu vajadzīga - valsts pārvaldes papīru bīdīšanā, tur tas notiks pēc iespējas vēlāk. "Jo cilvēka taču žēl"

Pauls Bankovskis
pirms 6 gadiem
"Absolūti lielākā daļa tautas" ir vispārinājums, kas maz ko izskaidro, jo kas tad ir tā "daļa tautas", kas darbdienas vidū iepērkas lielveikalos vai komentē ziņu portālos. Un kā lai izskaidro to, ka Jums darba laikā (ar to vienkāršības labad saprotot visu laiku no ausmas līdz rietam) tomēr ir atlicis laika izlasīt pat šo rakstiņu, par to padomāt un vēl ierakstīt komentāru?

kuģis
pirms 6 gadiem
Neieslīgstot pilnīgi nenozīmīgās personālijās, jau pats par sevi daudz izsakošs ir Ījaba kunga gana bieži skandētais fakts, ka "absoluti lielākā daļa tautas" vispār ne ar ko nenodarbojas "brīvajā laikā", nav iesaistīti kādās sabiedriskās aktivitātēs, pulciņos, organizācijās, kultūras vai interešu grupās, pasākumus lielākoties neapmeklē, atskaitot savu dienišķo darbu - Ījabam tas ir svarīgi pilsoniskās sabiedrības šūniņu pašorganizēsanās un biedrošanās jautājumā, bet es to redzu kā elementāro faktu, ka vairums tautas pēc (uzsvēršu, mazproduktīva, bieži vien bezjēdzīga) darba gluži vienkārši ir noguruši un neko citu negrib darīt - jā, labākajā gadījumā ierakstīt kādu nīgru sublimēta resentimenta pilnu komentāru zem tautas apgaismotāju slejām.

Pauls Bankovskis
pirms 6 gadiem
Skaidrs, ka bezjēdzīga nīkšana spēj nokaut jebko. Taču tad ir jāspēj izlemt, vai maksāts tiek par 8 nosēdētām darba stundām, vai par paveikto darbu, kas no šī laika var aizņemt tikai pāris stundas (beigu cipars varbūt būs pat tāds pats, bet iznāks ietaupīt uz mēbeļu nodiluma un elektrības izmaksām).  

Pauls Bankovskis
pirms 6 gadiem
Vai tad bezjēdzīga un mazproduktīva darba izplatība (un atļaušanās gan tādu darīt, gan kā darba devējam piedāvāt un ar tādu samierināties) nav vistiešākais brīva un brīvi pieejama laika apliecinājums? Šķiet, nebūs pārāk dadz tādu uzņēmumu, kuros no apmaksātā darba laika tiktu atvilktas, piemēram, pīppauzes vai privātas sarunas pa mobilo tālruni, ne?

kuģis
pirms 6 gadiem
Bezjēdzīga un mazproduktīva darba "atļaušanās" un pieļaušana ne tik daudz liecina par brīvo laiku, cik skaidri atbilst šodienas Latvijas praktiskajai realitātei (bezjēdzīgais un mazproduktīvais darbs ir tiešs pēctecis padomju darba ētosam) un rietumu megapolēs - augošajai depresijai, antidepresantu un psihārstu apmeklējumu skaitam. Tas nav jautājums par "brīvo laiku", bet gan par darba idejas vispār eroziju rietumos. Un no stulba darba, protams, izriet arī stulbs laiks, un cilvēki, kuri visu laiku ir aizņemti un neko nevar paspēt.
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!