žurnāls Domuzīme
pirms 6 gadiem
Dažus aspektus, kas minēti rakstā, apskatījām arī apaļā galda sarunā "Kreisums dzīvē un literatūrā", kas pilnībā publicēta Delfos. Nav gluži tā, ka "neviens necilā".
http://www.delfi.lv/kultura/news/culturenvironment/domuzimes-diskusija-kreisums-dzive-un-literatura.d?id=46973271

chiekurs
pirms 6 gadiem
Autoram taisnība par tām domubiedru grupām. Bija, piemēram, pirms kaut kādiem gadiem Kreisie Patrioti, vai kaut kas tāds, kuri izmeta dažas interesantas idejas, parādīja iniciatīvu un ātri nozuda. Vai tika norakti. Lieta jau tāda, ka dažām jau ilgu laiku pie varas esošām partijām, jo sevišķi Visu Latvijai, ārkārtīgi nepatīk ideja par modernu kreiso partiju. Vecās paaudzes partijām nekāds 'sociālais taisnīgums' nav vajadzīgs un tās darīs visu iespējamo, lai grautu tādas iniciatīvas. Uz to, manuprāt, neviens kreisi simpatizējošs, patriotisks jaunais politiķis nav īsti gatavs. Jo nevienam nav īsta priekšstata par to, ar ko nāktos saskarties tad, kad šāda kreisa kustība parādītu spēju būt par potenciālu politisku spēku. Pašlaik vidusmēra latvietim 'kreiss' un 'sociāldemokrātisks' saistās ar Saskaņu, kas ir izdevīgi gan pašiem Kremļa pielīdējiem, gan VL. Pirmie var turpināt uzturēt priekšstatu, ka, ja esi par sociālo taisnīgumu, tad Putina Krievija ir visādā ziņā tavs draugs; otrie savukārt var rādīt ar pirkstu uz pirmajiem un sacīt "lūk kas ir kreisie, Putina draugi!". Lai kreisie kaut ko panāktu Latvijā, ir pirmkārt pilnībā jāatsakās no pagātnes izpratnes par labējo un kreiso. Tajā skaitā iepriekš minēto partiju kultivētā priekšstata. Ir jāsaprot, kas šodien, šajā mirklī ir veicināms, lai vidusmēra darba ņēmējam būtu cilvēcīga dzīve jebkurā pasaules vietā, arī savā dzimtenē. Un ir jābūt gataviem uz to, ka varas partijām jūs varat ļoti nepatikt, kas attiecīgi varētu nozīmēt saskarsmi ar visnetīrākajiem politiskajiem trikiem.

Ilze Bertane
pirms 6 gadiem
Ak Dievs, kā var slavēt 20.gs sociāldemokrātus? Jebkurā Latvijai izšķirošā jautājumā viņi taču ir parādījuši savu kolaboracionistisko dabu.

Modris Matisāns
pirms 6 gadiem
Tik tiešām, viegli apjukt - "kreisums" Stokholmas sindroma važās, vai varbūt "labums" pats savās važās? Izskatās, ka, tā pat kā daudzās citās valstīs, ne pamata masai (st. citu. nezinu, kas ir tā "pamata masa"), nedz arī ... ekskluzīvajai masai nav vajadzīgas šīs kategorijas. Tik, vai tādēļ jāseko secinājumam, ka tas ir strupceļš? Sen senos laikos cilvēki arī sprieda kā vajag vairāk - feodālisma, monarhijas, teokrātijas? Galu galā nāca kaudze citu iekārtu, kas iekļāva elementus no bijušajām.

Modris Matisāns
pirms 6 gadiem
Nevar nepiekrist, "kreiso" ideju pus-tabu ir problēma, tomēr neredzu kā šīs četras problēmas is raksturīgas tieši Latvijai, nedz arī to kādēļ tās vispār būtu jārisina. Labums un kreisums, izskatās, pieder pagātnei, taču, lai kādā politiskā virzienā ierakstāma, cilvēku pastāvēšana par savām tiesībām ir vērtība, kas ir atbalstāma, un par to domā visā pasaulē visdažādāko politisko uzskatu cilvēki.Trūkst domātāju? Diez vai, tās grupiņas, ko arakstīji sastāv no cilvēkiem, kas turpina dzīvot tālāk, turpina domāt arī pēc grupiņas sabrukuma. Trūkst konkrēta plāna? Skaidra lieta, bet to neizraudāsi, to jāizdomā.

Modris Matisāns
pirms 6 gadiem
Nedomāju ka runa ir par totalitārismu, viens no kuriem, pareizi saki, ir komunisms. Raksts ir par sociāldemokrātiju. Soc. demokrātijai tīri labs piemērs būtu Zviedrija. Mums derētu piedalīties vismaz eiropas, ja ne pasaules politiskās ainavas mālēšanā, taču ar bailēm un pārspīlējumiem neko nepanāksi. Ja nu vienīgi reitingus.

Par intelektuāļiem, profesoriem un literātiem es nebūtu tik nievājošs. Kāda politiskā nostāja vispār šodien ir iedomājama, kas principiāli nesmeļas no šādu cilvēku darbiem?

Toms Ķencis
pirms 6 gadiem
+100500
paldies par apkopojumu tam, ko pats būtu gribējis izdomāt un aprakstīt:)

dzimmijs13
pirms 6 gadiem
Jā, skaidrs, bet tādā gadījumā - kāpēc vispār "sociāldemokrātiski orientētiem" politiskajiem spēkiem (labi, potenciāli topošajiem) tik svarīgi pozicionēties kā "kreisiem"? Pozicionējies, nezinu, kā "Par labskanīgu Latviju", piemēram, vēlētājus uzrunājošus "lokomotīves", un pēc nokļūšanas Jēkaba ielā, bez "kreisajiem" lozungiem arī izbīdi savai sociāldemokrātiskajai pārliecībai atbilstošus likumprojektus. Ofisa planktonisti, datoru virpiķi, vienalga neko nesapratīs!
Vienkāršoti protams, bet principā - kāpēc ne?
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!