Aktualitātes
03.11.2017

Kino sāk rādīt "Pasaku par tukšo telpu" un Kannu laureāti, filmu "Kvadrāts"

Komentē
0

No 2. novembra kinoteātrī "Splendid Palace" skatāma 2017. gada Kannu kinofestivāla "Zelta palmas zaru" ieguvusī zviedru režisora Rūbena Ēstlunda filma "Kvadrāts" ("The Square"), savukārt no 3. novembra kino vērojama "Lielā Kristapa" nomināciju līdere dokumentālajā žanrā – Kristas Burānes filma "Pasaka par tukšo telpu".

Filma "Kvadrāts" vēsta par Kristiānu (dāņu aktieris Kless Bangs) – cienījamu modernās mākslas muzeja direktoru un filantropu. Vīrietis gatavojas jaunam mākslas projektam – konceptuālai instalācijai "Kvadrāts", kurai jāstāsta par altruismu un sociālo atbildību. Tomēr tas, kas tiek pārliecinoši deklarēts teorijā, ne vienmēr attaisnojas dzīvē.

Kādu dienu Kristiānam nozog telefonu un nevainojamā dzīves idille pārvēršas nevaldāmā haosā. Tas iespaido vīrieša reputāciju, godu un nevainojamo tēlu. Galveno varoni Kristiānu režisors dēvē par sociālo hameleonu, kurš zina, kā sabiedrībā baudīt cienījamu statusu un lavierēt starp muzeja atbalstītājiem, māksliniekiem un apmeklētājiem. Pēc viņa teiktā, līdzīgi "ideālie cilvēki" mūsdienās sastopami visur.

Spāņu kinomeistars Pedro Almodovars, kurš režisoram pasniedza "Zelta palmas zaru", sacīja, ka komiskā zviedru satīra stāsta par "politkorektuma diktatūru", un piebilda: "Tik nopietna tēma tiek apspēlēta ar neizmērojamu izdomu. Tas ir ļoti, ļoti, ļoti smieklīgi."

Kinokritiķi "Kvadrātu" sauc par gudru, ļoti asprātīgu un neprātīgi ambiciozu skatījumu, kura provokatīvais gars to tuvina Larsa fon Trīra un Luisa Bunjuela darbiem. "Kā torte, kuru režisors tev met sejā" (kinokritiķis Robijs Kolinss). "Līdz šim neviena "Zelta palmas zaru" saņēmusī filma nav bijusi tāda kā šī" (kinokritiķis Patriks Raiens). "Vizuāli pārsteidzoša filma ar labu aktierspēli, kuru daži dievinās, bet citi ienīdīs. Man ir aizdomas, ka tā šķels, nevis vienos, tāpat kā visa lielā māksla. Domāju, ka tieši to Ēstlunds vēlas" (kinokritiķis Braiens Taleriko).

Mūsdienu mākslas aina nejauši kļuva par filmas galveno tēmu. Režisors arī pats vairākus gadus ir radījis mūsdienu mākslu, un viens no viņa pēdējiem darbiem – instalācija ar kvadrātu Varnamo muzejā – bija "Kvadrāta" aizsākums.

Par vienu no mūsdienu talantīgākajiem kino provokatoriem dēvētais Rūbens Ēstlunds filmā atskatās ne tikai uz mūsdienu mākslu, kam zudusi saikne ar realitāti. Viņa redzeslokā nonāk arī sabiedrības liekulība, hameleonisms un arvien lielākā plaisa starp bagātajiem un nabagajiem.

Kā saka režisors, šajā filmā viņu interesējis konflikts starp cilvēka intelektu un instinktu: "Es gribēju izstāstīt stāstu, tā sakot, divos līmeņos. Pirmais ir individuālais līmenis, kad tu dzīvo savu dzīvi, cenšoties risināt morāles jautājumus, ar kuriem saskaries uz ielas un ģimenē. Otrs slānis man bija drīzāk sociāla līmeņa jautājumi, kā arī zināms izaicinājums mediju videi un mākslas pasaulei, kurai būtu jānodarbojas ar šo jautājumu aktualizētajām idejām, un komentāri par to, ar ko cilvēkiem ir jātiek galā."

Epizodiskas lomas komiskajā satīrā atveido amerikāņu aktrise, "Zelta globusa" laureāte Elizabete Mosa (kļuva slavena ar lomu seriālā "Reklāmas vilki") un diviem "Zelta globusiem" nominētais britu aktieris Dominiks Vests.

Otra filma, kas no šīsnedēļas būs skatāma "Splendid Palace", ir Kristas Burānes dokumentālais darbs "Pasaka par tukšo telpu". Filma sešās kategorijās nominēta Nacionālajai kino balvai "Lielais Kristaps".

Filmā "Pasaka par tukšo telpu" izcilais latviešu scenogrāfs un pedagogs Andris Freibergs savu pašportretu rada uz skatuves kā izrādes "Andris Freibergs" scenogrāfiju. Viņš izspēlē sevi kā vietu, kurā gandrīz astoņdesmit gadus ir bijis laiks spožiem panākumiem, traģiskiem zaudējumiem, dzimšanai, nāvei un sapnim par ideālās tukšās telpas radīšanu, kura sevī ietvertu vienlaicīgi visu un neko, galu un sākumu.

Filma "Pasaka par tukšo telpu" ir noslēdzošais darbs režisores Kristas Burānes filmu ciklā, kas veltīts izcilām Latvijas teātra personībām. Pirmā – "Piektais Hamlets" (2007) – atklāj režisora Oļģerta Krodera personību, otrā – "Māra" (2014) – ir veltīta režisorei Mārai Ķimelei.

"Pasaka par tukšo telpu", kuras pirmizrāde notika Rīgas Starptautiskā kino festivāla ietvaros septembrī un kura bija vienīgā konkursa programmā iekļautā filma no Latvijas, jau saņēmusi slavinošas kino kritiķu un skatītāju atsauksmes:

"Nekautrējos atzīties, ka no mana subjektīvā viedokļa festivāls kulmināciju piedzīvoja trešdienas, 13. septembra, vakarā līdz ar Kristas Burānes dokumentālās filmas "Pasaka par tukšo telpu" pirmizrādi." Kristīne Matīsa, "Kultūras Diena"

"Kristas Burānes filma „Pasaka par tukšo telpu" latviešu dokumentālajā kino atgriež izcilību. Filma domās iemājo ilgi un uz palikšanu." Kristīne Simsone, "IR"

"Patika asprātīgā retorika, arī vizuāli interesants darbs, jo integrēta arī animācija. Nenoliedzami, arī grūts darbs, jo nav viegli uzņemt filmu par cilvēku, kurš nemaz nevēlas runāt." Viktors Freibergs, "Ieva"

"Caur oriģināli un ietilpīgi izmantotiem audiovizuālās izteiksmes līdzekļiem Krista Burāne veiksmīgi pārvar skarto tēmu smagumu – stāsti savijas kopā skaistā un pilnīgā pasakā." Ieva Viese-Vigula, "Satori"

"Sen nebija bijis tā, ka pilnīgi noķer to sajūtu uz ekrāna, šķiet, ka nolasi to cilvēku. Vienlaikus ir runāts par visām viņa dzīves šķautnēm, lietas nav noklusētas, bet tas viss ir izdarīts smalki, ļoti korekti, cieņpilni un vienlaikus ļoti precīzi. Ar to pēcgaršu dzīvoju ilgi." Lauma Spridzāne, žurnāla "SestDiena" galvenā redaktore, "Pastaiga"

Studijas "VFS Films" paspārnē tapušās filmas "Pasaka par tukšo telpu" komponists ir Reinis Sējāns. Mākslinieks un šim stāstam tik nozīmīgās animācijas autors Toms Burāns sadarbojies ar leļļu mākslinieku Mārtiņu Rozenfeldu un kostīmu mākslinieci Inetu Urtāni. Īpaši atzinīgus vārdus pats filmas varonis Andris Freibergs veltījis operatoriem Valdim Celmiņam un Jānim Šēnbergam.

 

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!