Marta avens
pirms 6 gadiem
Bankovskim bija jāpadodas, lai paštaisnums triumfētu?

Marta avens
pirms 6 gadiem
Vai stāsts ir literāri "labs" - neņemos spriest.

Savukārt, idiotiski laika nosišanas pasākumi ir sabiedrības - īpaši jaunās paaudzes - problēma. Noved pie degradācijas. Morāli kā tādu sevišķi nemeklēju, taču kaut kāda vēsts jebkuram literāram vai mākslas darbam būtu jānodod. Vismaz tā no tālajiem skolas laikiem esmu sapratis un tā arī sajūtu. Cita lieta, ka bieži šo vēsti mēģina iekodēt mākslīgi (te vienam meitēnam nesen bija rakstu darbs par cik tur dienām) un tad a priori ir garām.

Vienvārdsakot, man kā lasītājam ir svarīgi, lai lasītais gabals kādus nebūt nospiedumus "dvēselē" atstāj (tā var nebūt morāle. Tas var būt liegs pieskāriens, negaidīts pārsteigums - Lismanes dzeja. Tas varbūt stāvoklis "pilnīgi nekas un reizē Viss" - da Vinči "Mona Liza). Šis stāsts atstāja (nosaukums gan neuzrunā ne pirms lasīšanas, ne pēc). Protams, apakš jautājuma paliek gaume, briedums, sapratne un tamlīdzīgas kategorijas.

Marta avens
pirms 6 gadiem
Manuprāt, stāsta pamattdoma ir mazliet cita - idiotiska laika nosišana veicina smagu seku iestāšanos. Un varbūt no šāda skatu punkta stāsts jāvērtē (esmu tālu no literatūras, man ir piedodami nezināt)?

Kariķētie kara veterāni paspilgtina laika nosišanas idiotismu.
Savukārt, kariķētais dakteris (visu cieņu šiem ļaudīm arī no manas puses! Bet kā jau jebkur, arī viņu vidū mēdz būt īpaši gadījumi. Zinu no piedzīvojumiem ar savu dēlu) paspilgtina seku bliezienu.

Attiecībā uz olu, kas varītēm vēlas spīdēt - tiešām apbrīnojams učenes paštaisnums! Stāstus ar šādu morāli tieši vajadzētu vairāk.



arnolds
pirms 6 gadiem
piekrītu, par to jau arī saku.
baizevei, apsveicu visus diskutētājus, šis stāsts (smalks sarkasms, sk. iepriekš) izsaucis lielāku polemiku/lasi interesi par tēmu - nēsāt vai nenēsāt zeķes ar sandalēm.

arnolds
pirms 6 gadiem
muļķības. apbrīnojami, ka jums visiem patīk uzstādīt diagnozes. viss, ko es saku - katram ir tiesības uz savu viedokli. bet šeit komentatori dzird tikai paši sevi. vieni paštaisni "solisti".
un vēl - uzstāju uz to, ka komentāriem zem konkrētiem darbiem jābūt par šiem darbiem, nevis par "pasaules galu".
Speciāli Spīdolai - padoties priekš vīrieša ir tas pats kas atdoties priekš sievietes. Ieinteresēja - ja jau Jums Satori nav okey, tad kas ir? nevienu labāku es nezinu (protams, ja neņem galvā komentārus)

arnolds
pirms 6 gadiem
jā, pats sev uzsita uz pleca, pats precēja līgaviņ'. izlasīju šo diskusiju, apbrīnoju, ka pat tik pretenciozā portālā tik daudz ambīciju, tik niecīgās amunīcijās. kā amēbu skriešanās sacensības. katrs uzlika sev lauru kroni (kā jau īsteni latvijieši literāti) unaizgāja ēst makaronus.
ja autors šito distrofiķu diskusiju izlasīs (ceru, ka nē), viņam nekad mūžā nekādus komentārus lasīt negribēsies.
Speciāli Spīdolai - tam Bankovskim uzreiz vajadzēja jums atdoties, visiem būtu miers. no viņa un no jums.Nabaga Lāčplēsis (ja jums tāds ir)

arnolds
pirms 6 gadiem
super. veči un vecenes. kā jums patīk izgorīties! mozaīkas biedri, vai? izbanotais, vai nu tu dzer par daudz, vai kaut ko lieto par maz, kretīnisks koments, kam ar patiešām normālu darbu nav nekāda sakara. šeimonjū un pisof, tev vieta oho, delfu utt komentos

arnolds
pirms 6 gadiem
klātbūtnes efekts katrā konkrētajā gabaliņā, bet man viņi nesaslēdzas vienā darbā. it kā mozaīkas lauskas. patika valoda (tur, kur patika) - laba, nesamākslota, bez vipendroža, ar ko tā slimo modernie rakstnieki

Gloaming
pirms 6 gadiem
Piedodiet, Spīdola, arī kaitināt Jūs nebija mans nolūks. Paskaidrot? Nu, kā lai paskaidro, ja neviens (manuprāt) loģisks paskaidrojums nebūs Jums pa prātam. Tehnisku ķibeļu piesaukšana "neies krastā" - jo katram muļķim taču zināms, ka pirms braukšanas divritenis jāpārbauda, lai nekas pa ceļam slikts negadītos. Ēnā nepamanīts akmens, kas kalpo kā labs tramplīns - vēl jo mazāk - ja cilvēks nevien muļķis, bet arī pusakls, tad lai vispār divritenim klāt neiet. Tāpēc teikšu tā - ieskriet kokā prātīgi braucot dažkārt tomēr gadās, tāpat kā negaidot ceļā parādās sēņotāji, stirnu bērni, mazi eži un nesportiskas tantiņas.

Gloaming
pirms 6 gadiem
Autors gan raksta, ka ar riteni braucis pa Smiltenes mežiem, turklāt par nekontrolējamu ātrumu tur nekas nav minēts, bet tas jau laikam a priori jau ir skaidrs - ja ir vīrietis un ritenis, tad kādu tur vairs kontrole.

Gloaming
pirms 6 gadiem
Citādā secībā - strīdēties es negribu, piekrist Jūsu argumentiem - nespēju. No savas puses stipri ceru, ka negadīšos Uzvaras parka apkārtnē tad, kad tur esat Jūs.

Gloaming
pirms 6 gadiem
Dīvaini, kur Jūs manā tekstā kaut ko par iespundēšanu atradāt? Tas jau bija tik tāds - draudzīgs ieteikums. Jo redz, dzīve patiešām notiek, gribi to vai negribi. Autors jau arī raksta - gāja pa pazīstamu ceļu, brauca pa zināmiem ceļiem.. bet redz - dzīve gadījās tai ceļā ne gluži tāda, ka parasti. Un ko Jūs, Spīdola, darītu, ja dzīve Jūsu zināmajā ceļā pēkšņi iemestu mazu ezīti? Tur, kur ezītim nudien nevajadzētu būt? Man jau liekas, ka pa daļai par to ir šis stāsts, nevis par atbildību vai bezatbildību, trulu vai asu.

Gloaming
pirms 6 gadiem
Ak, Spīdola, neejiet ārā no mājas - tur, ārā, tur dzīve notiek, var Jums uztriekties virsū.

Izbanotais
pirms 6 gadiem
"Vai stāsts ir literāri "labs" - neņemos spriest."
Tāda kritērija vispār nav, tas ir literātōrkritikāņu izdomāts smilškastes pašvērtējums. Spīdolas pieminētais pasaules erotiskais bestsellers "Piecdesmit pelēkā nokrāsas" (latviskots, saglabājot Greja uzvārdu un pazaudējot vārdspēli, es tā nebūtu darījis) ir manā vērtējumā pilnīgi lēts rukšānisms ar lērumu locekļvagīnu 9,5 nedēļu mērcē, es tādus nelasu un citiem nepiedāvāju. Bet es nekad neteikšu, ka tas ir slikts: vispirms nopelni 90 mio baksu ar savu grafomāniju, tad vari lekties uz citiem. Tā ir reāla prasme: uzrakstīt tādu sūda smērējumu, ko lasa miljoni visā pasaulē, vairums pat spļaudās, bet piķi atpogā. Tāpat mūsu dižliterātu apņirgtais Deģis: viņu izdod bez valsts atbalsta, tauta pērk un autors pat grašus nopelna - arī tā priekš manis nekādi nav laba literatūra, bet - kurš felsbergs vai bankovskis spēj ko līdzīgu?

"Savukārt, idiotiski laika nosišanas pasākumi ir sabiedrības - īpaši jaunās paaudzes - problēma,"
ko tikko visiem par pārsteigumu atklājuši senie romieši.

"Noved pie degradācijas."
Man gan literatūra ar šādu novazātu morāli toč nav vajadzīga, bet šajā stāstā neatradu pat to. Degradācija ir centieni saprast veterānus, iekļauties viņu klubā kā savējiem? Es to uztvēru vairāk kā cieņu, tieksmi līdzināties un saprast, izziņu. Tiesa gan, tas, kam cenšas līdzināties un izzināt, aprakstīts tik bezjēgā derdzīgi, ka es tam vairs negribētu līdzināties, bet - Fārlijs Mouats, Kanādas vilkus pētot, pats jēlas peles ar visām iekšām ēda un atrada treknas un vērtīgas esam.

"kaut kāda vēsts jebkuram literāram vai mākslas darbam būtu jānodod."
Apmēram piekrītu. Lai gan ir izņēmumi: piemēram, Gundars Ignats ir meistars izveidot virtuozu tekstu, kurš nenodod pilnīgi neko, un es tieši to baudu - prasmi izlavierēt tā, lai izvairītos no jelkādas jēgas. Tas nav viegli, cilvēkā mīt dziņa pateikt kādu jēgu. Nepateikt - tas ir kā mūziķim nodziedāt apzināti šķībi, ne reizi netrāpot tonī, tā ir māksla.

"Vismaz tā no tālajiem skolas laikiem esmu sapratis un tā arī sajūtu."
Un taisnība jau arī ir: pamatā tā jābūt, augšminētā bezjēga ir vērtība kā interesants izņēmums. Ja tā kļūst par meinstrīmu, to jau prohoģiļi: Godo u.c. postmodernisms ir miris un labi ka tā, jācer, arī kailo karali Kafku reiz izdzīs no oficiālās modes, atstājot tikai vēsturiska eksponāta vērtību (atšķirībā no, piemēram, gadsimtu senākā Po, kurš pat pēc mūsdienu domājoša cilvēka kritērijiem joprojām ir kruts).

"Cita lieta, ka bieži šo vēsti mēģina iekodēt mākslīgi"
Protams, bet tauta (ķipa Spīdola) to pieprasa: katram savs.

"(te vienam meitēnam nesen bija rakstu darbs par cik tur dienām)"
Tur nu gan nebija nekādas vēsts. Tā bija parastā latvju literāta vēstule latvju literātiem par nevienu neinteresējošajām latvju literātu ūdensglāzes vētrām.

"man kā lasītājam ir svarīgi, lai lasītais gabals kādus nebūt nospiedumus "dvēselē" atstāj"
Jā, arī šajā tas pretīgums ir aprakstīts gana garšīgi, lai to fiziski izjustu. Un tā IR māksla, formas ziņā šis autors ir gana meistarīgs, un es pats pat ļoti atzīstu, ka literatūrā pretīgajam arī jābūt pretīgam. Cita lieta, ka pretīgumu neatzīstu kā pašmērķi, tam jābūt attaisnotam ar vēstījumu, ko citādi nevar nodot, un šeit es neatradu ne vēstījumu, nedz arī ticamā pretīguma pamatojumu, jo prasmīgi pretīgi ir aprakstīts nevis tas, kas tiešām ir pretīgs, bet ir mākslīgi piešķirts šis pretīgums tam, kura pretīgumam dabā es neticu, pieredze ir pretēja.

"Protams, apakš jautājuma paliek gaume"
Bez šaubām, tā ir cita lieta. Kā saka, i par sliktu gaumi nestrīdas, i par savu nav vērts.

Izbanotais
pirms 6 gadiem
Paldies, tiešām patīkami izlasīt kādas DOMAS par analizējamo literatūru - reti gadās.

"Manuprāt, stāsta pamattdoma ir mazliet cita - idiotiska laika nosišana veicina smagu seku iestāšanos."
Viedokli sapratu, tomēr pats šādu stāsta pamatdomu, jā tā tiešām ir tāda, par veiksmīgu atzīt nespēju: cēloņsakarība starp idiotisku laika nosišanu un smagām sekām ir visai apšaubāma, uzskatīt to par statistiski reprezentatīvu dabas likumsakarību nespēju un, ja autors tā domājis, tad uzskatu to par tikpat neveiksmīgu un nepamatoti didaktisku muļķību kā cēloņsakarību "iedzērušu autovadītāju izķeršana = satiksmes drošība".

"(esmu tālu no literatūras, man ir piedodami nezināt)"
Bet tas savukārt ir lieki: literatūru raksta nevis literātiem, bet lasītājiem, un lasītājam viss ir nevis piedodami, bet viņam pat nevar izvirzīt nekādu apsūdzību, ko piedot.

"Kariķētie kara veterāni paspilgtina laika nosišanas idiotismu."
Bet man atkal tas riebjas. Parādīt kara veterānus kā kaut kādus pretīgus kretīnus, kas pulcējas smirdīgā caurumā un rij sūdus vai smadzenes - es nezinu tam pamatojuma un šim tekstam nenoticēju, pats pazīstu mūspuses kara veterānus un nedomāju, ka amīši ir kaut kādi citādi.

"Savukārt, kariķētais dakteris paspilgtina seku bliezienu."
Man tas diemžēl nevis paspilgtināja ticamību, bet tieši otrādi - lika uztvert visu autora tekstu kā pašmērķīgu "jo pretīgāk, jo labāk" par katru cenu bez kāda pamatojuma. Tāpat kā it kā kliedzošais virsraksts uzmanības piesaistei, kura jēga kontekstā ar stāstu ir pilnīgi neattaisnota.

"tiešām apbrīnojams učenes paštaisnums!"
Bet arī viņa ir no literatūras tāla lasītāja un pārstāv daļas viedokli: ka literatūrai ir jāborē pareizā morāle, jāturpina, piemēram, CSDD reklāmas u.tml. Nesen Delfos bija stāstu konkurss par braukšanu dzērumā, un apbrīnojamā kārtā visi autori bija pareizi sapratuši: visiem šmigā gadījās ķeza un visi beidza ar pareizo morāli. Tas ir lasītāju daļas sapratnes līmenis, ko lasītājam nevar pārmest: pārmest var tikai rakstītājiem, ja viņi šim līmenim iztop.

"Stāstus ar šādu morāli tieši vajadzētu vairāk."
Šo nesapratu. Ar kādu morāli? Ka laika nosišana = smagas traumas? Vai ka dzert pie stūres ir slikti? Vai ka Juglā maitas atstāj tumsā bīstamas bedres? Vai ka veterāni un ārsti ir truli primāti? Vai ka koki guļ pār ceļiem galvas augstumā? Vai ka tas, kurš šmigā gonkojis, agri vai vēlu plānā prātā pliks ar atombumbu skraidīs?

Kaut arī nesapratu, kādu morāli Jūs uztvērāt, patiesībā Jūs domājat tāpat kā Spīdola: ka vajag stāstus ar Jūsu morāli un nedrīkst būt stāsti ar citādu. Bet Jūs kā lasītāju es par to nekritizēju (un Spīdolu arī ne), lasītājam ir tiesības būt tādam, kāds viņš ir, viņam pret rakstītāju nav nekādu pienākumu, un tas, vai un kā rēķināties ar to vai citu lasītāju, ir tikai rakstītāju ziņā.

Izbanotais
pirms 6 gadiem
Bankovskis: "Tavs tizlais teksta analīzes mēģinājums, mēģinot tajā atrast kaut ko, kā tajā vispār nav, smieklīgā kārtā atgādina Bereļa recenziju par tavu pirmo pašizdoto grāmatiņu."
Piekrītu, ka Bereļa mēģinājums, atrodot manā stāstā (nevis grāmatā - ķenga ir tikai par vienu stāstu) tikai to, uz ko autors nekļūdīgi paredzējis idiotiem pavilkties, ir patiešām tizls, un tikai tagad sapratu, ka arī Bankovskis to atzīst, vienlaikus atzīstot arī pats savu idiotismu, ja reiz pats šp idiotismu lieto par informācijas avotu, bet es tagad mēģināšu atrast tizlumu savā šā stāsta analīzē, jo ar savām dziļi bremzētajām smadzenēm patiešām vienmēr cenšos saprast, kā nu izdodas.
Pārlasīju vēl(trešo)reiz. Tātad - stāsts ir par to, ka ik brīdi nezini, kur tevi gaida kajuks? Tas ir tik primitīvi un pašsaprotami, ka, atzīšos, es to tiešām tā nebiju sapratis. Es vienkārši nesaskatu šajā aksiomā stāsta vērtu tēmu. Bet palūkosimies no šā skatpunkta.
Tātad, pirmais viens no momentiem bija ASV nezināmā pagātnē kopā ar kādu Billiju, kurš piedzēries autiņā pirmo reizi nolemj gonkot pa kalnu ceļu, ko skaidrā nekad nav darījis, un iemauc kokā. Tas ir tik primitīvi (šmigā pie stūres = gonkot, šmigā pie stūres = avārija), ka spēju to uzskatīt tikai par nejaušu ilustrāciju kam citam, nevis par to, par ko ir stāstsm jo tas būtu nu pārlieku lēti. Turklāt tad iznāk, ka viss tas mokoši ilgais un vemdinošais derdzīgā veterānu (arī tos apdirš tāpat kā ārstu - vai tiešām viņi ir tādi lopi?) kluba apraksts bijis tikai tāpēc, lai varoņi piedzertos? Tad nu galīgi neattaisnots tukša teksta apjoms mērķim, kam pietiktu ar to, ka viņi JAU ir piedzērušies: kā, kur - tam nebija jāvelta ne vārda, viņi varēja piedzerties ārpus stāsta.
Bet var būt arī tā, ka autors tiešām savu stāstu uzrakstījis tik nejēdzīgi. Jo arī kailās beigas ar atombumbu ir pilnīgs bezsakars, vienkārši nespēja nobeigt, ko uzsācis.
Nē, arī no šā skatpunkta man analīze iznāca tikpat tizla. Būtu priecīgs izlasīt citu analīzi un uzzināt, ko tad es savā stulbumā neesmu saprpatis, ja tas tā tiešām ir, bet, tā kā Satoros nekad nav bijis nevienas citas teksta analīzes, tad kā vienmēr no vienīgās izvēlos savējo.

Izbanotais
pirms 6 gadiem
Par to, ka Latvijā kāds kritiķis varētu izrādīties gudrāks par vidusmēra lasītāju, es vispār nerunāju. Runa ir par vienkāršu informācijas par ne-savējiem nepublicēšanu medijos, kuri ar nodokļu maksātāju naudas līdzdalību tam ir paredzēti.

Izbanotais
pirms 6 gadiem
"Bet - tas,ko Tu vari izdarīt - ir novērtēt uzrakstīto godīgi un taisnīgi. Lūk, par Druļļa rakstīto tavs pienākums bija izvērtēt uzrakstīto no morāles"
Učene ir diagnoze. Kritizēt literatūru no morāles viedokļa - tas ir vistrulākais socreālisms. Bet kritizēt, recenzēt literatūru no literatūras viedokļa - tas, pēc manas saprašanas, šajā valstī, kurā kaut kādi nodokļu maksātāju graši tomēr Bankovskim & Co nacionālās literatūras celšanai tiek atmesti, tomēr kādam varētu būt pienākums, tikai nezinu, kam. Tas, ka grāmata iznāk, bet par to netiek pateikts ne vārds un netiek pieņemta un publicēta (kaut arī tiek piedāvāta!) nekāda informācija valsts subsidētajos (daļēji arī Satori) medijos, kuros obligāti parādās informācija un recenzijas par pašu šīs naudas sev piešķīrēju garadarbiem, ir nožēlojami un liecina par interesi tikai pašiem par sevi, nevis literatūru. Kas pats pūš un deg, tie dara kā grib, bet tiem, kas apsaimnieko valsts līdzekļus KKF, LLC, daļēji Satoros, Delfu literatūras lappusē, Dienas grāmatu slejā utt. - tiem tomēr pienākums vismaz informēt, ja ne recenzēt, ir. Un tas, ka Satori (iepriekšējie saimnieku), Jundze u.c. personīgi saņem no autora bezkaislīgu informāciju par jauniznākušu grāmatu un vienkārši to konsekventi izmet podā bez otveta bez priveta - tā nav mana paranoja, tas ir kails fakts.

Izbanotais
pirms 6 gadiem
Dikti mīļa doma blakus esošajā grāmatas "Grāmatu zagle" anotācijā:
"zādzību šai grāmatā ir bez skaita, bet par tām nevajag satraukties – Līžele zog tikai grāmatas," vārdsakot, zog tikai nevajadzīgus mēslus, tas vispār nav noziegums, vienkārši atbrīvo cilvēkus no atkritumiem.

Izbanotais
pirms 6 gadiem
Cik lēta demagoģija! Vispirms - satiksmes negadījumu uzskaitījums, pēc tam - aizturētie dzērāji, no kuriem neviens negadījumu nav izraisījis. Jautājums: cik no 68 negadījumiem izraisīja iedzēruši vadītāji? Gan jau nevienu. Nerunājot nemaz par to, ka pat tad, ja kādam no tiem bijusi kāda promille, tas vēl nenozīmētu, ka tā ir negadījuma tiešais cēlonis.
Piedāvā vēl neļaut sēsties pie stūres pediņiem! Tici man - tauta atbalstīs.

Izbanotais
pirms 6 gadiem
"Veltījums centībai: http://www.theguardian.com/books/2013/aug/16/writers-year-off-publishing"
Ja tas bija man adresēts, tad nesapratu, kas man tur jāatrod. Bet tur ir viena it kā elementāra doma, kas Latvijā nedarbojas:
"Let's divide the world into two groups: those who write and those who read."
Latvijā tie, kas lasa, nekādi neietekmē labas literatūras vērtējumu. Tādai literatūrai, kas nav galīgs masu produkts, latvisko lasītāju svars ir pārāk mazs. Līdz ar to Latvijā literatūras vērtējumu ietekmē tikai viena (ļoti niecīga un sabiedriski nenozīmīga) grupa - "those who write and read themselves". Bet "those who read" latviešu literatūrā vairs neko nemeklē - nav jēgas.

Izbanotais
pirms 6 gadiem
"uzskatu, ka sava darba vērtēšana ir jāatstāj citu ziņā."
Bet es tā neuzskatu. Katram pašam rakstot jāzina, ko viņš raksta. Nevis uz dullo kaut kas jāuzskrāpē un tad jāgaida - patiks citiem vai nepatiks, ieliks skolotājs piecnieku vai liks pārrakstīt. Un kas tie citi? Citi ir dažādi. Ja muļķiem nepatīk - tas ir labi. Desmit muļķu ķengas atsver viena gudrā uzslavu, toties ir daudz vieglāk iegūstamas (parasti gudrie diemžēl skopi klusē, latviešu mentalitāte, krievi šajā ziņā ir daudz pateicīgāki lasītāji: netur zem pūra arī sajūsmu). Ja gudrie norāda uz trūkumiem, ko patiešām autors nav pamanījis - tas jāņem vērā. Ja vienkārši aitu bars vienā balsī ķengā, atsaucoties uz viena vienīga ļaunprātīga idiota neargumentētu ķengu - tā nav ne darba vērtēšana, ne vispār tam kāda nozīme.
Tev, Bankovski, man jāpateicas par savu atgriešanos literatūrā. To es pēc 15 gadu klusēšanas nolēmu tieši pēc manis kā sena nelaiķa pieminēšanas Tavā blogā 2009.gadā, kārtējo reizi atsaucoties nevis uz manu tekstu, bet uz to vienīgo avotu, kas ir jūsu bara bībele. Tiesa gan, tur Tev paspruka arī pašam savs pozitīvs viedoklis, no kura Tu nekavējoties nokaunējies un aizsedzi to ar vīģes bereli. Un pēc nekulturālību komunikācijā arī iemācījos no Tevis, pēc tam to nostiprināja visa pārējā šā kultūras portāla fauna un grāmatizdevēju neaudzinātība, to vienīgo esmu no jums mācījies, bet man patīk: spēlē pēc šiem jūsu noteikumiem es esmu vēl jo vairāk pārāks nekā psihoterapeitiski politkorektā stilā.

"Ar nepacietību gaidīšu lieliskus stāstus"
Nezinu, kādus Tu gaidīsi, bet manus jau esi sagaidījis pirms 2,5 gadiem un neesi pateicis ne vārda, jo sliktu teikt ir kauns, bet labu nedrīkst. Līdz ar to man ir pofig, ko Tu turpmāk gaidi, mani tas nekādi neskar. Man drīzumā iznāks grāmata Krievijā (un ne "pašizdota" atšķirībā no jūsu visu subsidētajiem cepumiem, ko neviens bez jūsu pašu sev piešķirtā valsts atbalsta neizdotu ne Latvijā, ne ārzemēs) ar latviski publicētiem un arī latviski nekad nepublicētiem stāstiem, bet domāju, ka tas savukārt neskar Tevi.
Tavus (un visus) stāstus še portālā vienmēr izlasu, bet pagaidām neko (izņemot Ignatu un Saksu, bet nu gadiem viņu vairs nav) neesmu sagaidījis: tāds rūpīgs darbs, kārtīga literatūra uz piecnieka (Tev - visādām te paklausīgām meitenēm un zebrām tikai švaks trulītis), ko autora talanta un oriģināla vēstījuma vietā izvelk centība un sekošana štampiem un autoritātēm. Labākais līdz šim ir bijis par tiem bomžiem Anglijā: nekas oriģināls, bet vismaz parasts stāsts, absolūti klasisks, par notikumu, ar saturu, sākumu, turpinājumu, atrisinājumu un bez īpašas morāles - vienkārši stāsts. Arī tādus kā reiz kā nebūt vajag.

"Lai sokas rakstīšana."
Paldies! Nevaru iepriecināt: sokas!

Izbanotais
pirms 6 gadiem
"Nezinu, vai esi kaut vai drusku pazīstams ar cilvēku"
Nē, es vērtēju tekstus, nevis paziņas.
"iedomādamies sevi par latviešu literatūras neatzīto ģēniju"
Kāpēc neatzīto? Atzīto, susuriņ, lai kā Tev tas nepatiktu! Pats tak arī zini, neesi jau tik dumjš. Ne velti sāp.
"nosauc par cūku"
Jā, tas par cūcīgo attieksmi pret neatliekamās palīdzības ārstu, kas te aprakstīts visidiotiskākajās klišejās par medicīnisko palīdzību cietumā vai lēģerī. Autors patiešām nezina, ko raksta, jo pašmērķīgi atgremo literatūru, pretendējot aprakstīt dzīvi, un tā ir reāla cūcība pret dzīvajiem. Bet cūcība ir īpašība, kas piemīt cūkām.
"neesmu es neko Drullem mācījis,"
bet viņš acīmredzami ir centies mācīties, kā pareizi rakstīt māksliniecisku literatūru. Un izteiksmes veids ir gluži prasmīgs. Tikai nav jau, ko teikt: tekstā nav nekāda vēstījuma, viena vienīga māksla ar vienīgo mērķi uzrakstīt literāru literatūru pēc modernā principa "jo pretīgāk, jo labāk".
"Tavs tizlais teksta analīzes mēģinājums"
Kādas bezspēcīgas emocijas! No parastā neko argumentēt nespējīgā šejienieša pret vienīgo, kas šajā lapā vispār analizē literatūru. Normāli, saprotu Tavu aizvainojumu.
"atgādina Bereļa recenziju par tavu pirmo pašizdoto grāmatiņu"
Tās pašas gaudas. Tā kā dikti jau gribas iekost pārākajam, bet pašam kauns palikt muļķos, tad Tu (tāpat kā visi jūsējie) jau 20 gadus to vien spējat, kā atsaukties uz vienīgo, kurš ir tik bezcerīgs idiots, ka tam pat nav kauns.
"Labi, ka Tu vismaz no kāda ko mācies."
Kas nu nav, tas nav: es nemācos ne no viena. Man nav ne ko pielikt, ne atņemt, neviens neko vairs nevar iemācīt, tikai bezspēcībā bimbāt.

Izbanotais
pirms 6 gadiem
O, šo biju palaidis garām - pēc virsraksta nepazinu beletristiku.
Daudz ko teikt nav: tipiska māksla. Visam jābūt izcili pretīgi, jo dzīvi izskaistina tikai lēta literatūra, īsta māksla sastāv no veciem slimiem večiem, kas spļauj krēpas, smirdīgām dzertuvēm ar neēdamu ēdienu un dzērienu, lūzeriem, kas nemitīgi sadauza purnu un aptinas ap koku, utt. Kā Bankovkis saka: "izcils atmiņu tēlojums" - nu, protams, ņemot vērā, ka puisis ir kaut kāds jauneklis, kas klaji skrien pakaļ šiem Bankovskiem (gan jau mācās pie šā "rakstniecību") un "atmiņas" no pirksta izzīdis pēc šā "izcilās" stabules.
Bet lai jau būtu pēc principa "jo pretīgāk, jo labāk". Es tikai šajā "atmiņu tēlojumā" neierubījos darbības laikā. Kad tas notiek? "Ir 2013. gada augusts"? Tad švaki klapē kopā ar 2.PS veterāniem klubā (teorētiski jaunākajam, kas iesaukts kara pēdējā dienā, varētu būt 86, jo amīši bērnus neiesauca), bet ej nu šo atrod - patiesībā visiem jestrajiem tusētājiem būtu pāri 90. Vai tomēr pirms 2001. gada 11.septembra? Nē, es tiešām nesapratu, kad un kāpēc viņš Štatos dzēra ar veterāniem un nošķīla Subaru, bet acīmredzot tātad vēl pirms kritiena bedrē Juglā, pēc kura bija 11.09, kad vairs uz Štatiem nez kāpēc netika, un vēl pēc 12 gadiem iemaucās ar pieri kokā tepat Smiltenē. Un galīgi nesapratu, kāda jēga ir visiem šiem pašmērķīgi uzsvērti pretīgajiem aprakstiem, kas dzīvi nevis ataino, bet izcūko. Kaut vai slimnīcas dežūrārsts, bomžveidīgs primāts, kas nevīžo iešpricēt - nu, tipisks muļķa jaunekļa dižmākslinieciskā "veterāna atmiņu stāstījuma" auglis: man ir gana pieredzes ar neatliekamo palīdzību traumpunktos, tur strādā cienījami profesionāļi, kas par savu neatbilstošo algu kvalitatīvi apkalpo ne vien no traumas runasspēju zaudējušos, bet pat pašaizliedzīgi sniedz kvalitatīvu palīdzību agresīviem dzērājiem, kas pretojas. "Paralēlās pasaules iemītnieks" par "slimnīcas nakts dežūrārstu" - cūka Tu esi, Drulle: tādi sūda mākslinieķeļi-instalātōri-bankovskaļskrējēji nav cienīgi tiem cilvēkiem pakaļu noslaucīt.

Gogolis N.
pirms 6 gadiem
Mani šis pilnīgi neuzrunāja, neatradu nekā jēdzīga uzrakstītajā. Par ko stāsts? Par kritieniem?

Kritiena aina aprakstīta it kā no malas, it kā tas būtu rakstīts trešajā personā, nevis pirmajā. Sāpes nevarēja just.

Spīdola
pirms 6 gadiem
Labrītiņ. Man ir tā,ka ja skatos no labās puses - esmu ļoti daudz lasījusi un labi orientējos literatūrā,ja skatos no kreisās - kauns par savu nezināšanu.
Lūk,vakardien man bija saruna par to,kurš labāk spēj atklāt sievietes psiholoģiju, dvēseli - vīrietis rakstnieks, vai sieviete rakstniece. Man bieži šķiet,ka vīrieši labāk spēj parādīt sievietes,kā sievietes vīriešus. Un mana sarunbiedrene jautā vai esmu lasījusi Stefana Cveiga darbus. Lielīgi saku,ka jā - pat vāciski,bet - kad jāapspriež sīkāk un konkrētāk - man jāpadodās - nevaru. Kādreiz satori meklētājā varēji ievadīt vārdu - Stefans Cveigs un tur bija gan darbu fragmenti, gan pat veseli stāsti, un visādi apcerējumi par autora daiļradi.
Šobrīd - nezinu nevienu literāru izglītojošu portālu. Protams, guglē visu ko var atrast un ju atradu un tomēr ....
Manā vērtējumā literārā akadēmija ir kaut kas analogs talantu šoviem,kuri rada jaunās latviešu šovzvaigznes. Tos talantus es neklausos, mani neinteresē, un satori publicētie jaunie autori - kā pusceptas pankūkas - apkārt apdegušas, iekšā jēlas - arī mani neinteresē . Tāds ir šābrīža satori. Kam tas der, kam nē.
Pareizi arnolds saka par egoismu. Te publicējās tie jaunie akadēmiķi, censoņi,bet augstākais,ko viens otram atļaujās uzraksti - o , labi, o slikti. Kā saka- neprasiet no manis neko vairāk, tas jau tā bija daudz.
Tāda baigākā nonivelēšanās. Ja es būtu jaunā autore - man neko tādi - o jā, o nē nedotu.
Par padošanos un atdošanos, arnold - nesarežģī , atslābsti un baudi -tāda vienkārši ir dzīve.

Spīdola
pirms 6 gadiem
Viena diagnoze gan man ir pavisam noteikti - internetatkarība.
Satori jau sen vairs nav tik izglītojošs portāls,kā bija savā jaunībā. Secināju to un loģiski būtu,ka es satori vairs nekad neatveru. Eju tālāk, bet - lūk, nē. Tepat vien esmu. To es uzskatu par diagnozi. To es sev pārmetu.
Bet kā saka Linga - gan, gan jau kādreiz gan.

Spīdola
pirms 6 gadiem
ai, Antonij, vai nebūsiet samocījusies gaidot to vakardienas nakti - to pilnmēness sākumu, lai šo patiesību ar pilnvērtīgu pārliecību pavēstītu visiem, kas to ar lielu prieku jau sen būs gribējuši izlasīt.
Mana mīļā omīte mēdza teikt tā,ka muļķis nezina,ka ir muļķis. Laikam tāpēc vakarnakt, kad jūs to rakstījāt es jau gulēju dziļā un nevainīgā , šorīt varu teikt - muļķa miegā.
Vispār jau ar muļķiem situācija ir bēdīga. Lūk, vasaras sākumā vienu rītu ejot uz darbu,ievēroju sievieti - salīdzinoši jaunu. Viņa bija ģērbusies tādos smagos armijas zābakos, plandošā kreklā un diezgan šaurās armijas biksēs. Mati sabāzti zem tāda ļoti pieskaņotas naģenes. Slaida, gara, nevar nepamanīt. Jo īpaši tāpēc, ka viņa rakņājās pa atkritumu konteineri. Eju viņai garām un skatos uz viņu un tā sieviete man pēkšņi saka - ko lūri, pa zobiem dabūsi. Parasti es esmu aktīva un reaģēju. Bet šoreiz instinkts mani mudināja pielikt soli un steigties vien uz darbu. Pēc tam visas vasaras garumā, esmu viņu ik pa laikam redzējusi visādās situācijās - konfliktējam ar cilvēkiem, piemēram. Kādu rītu es dzirdēju,ka viņa kliedza uz vienu sievieti - tu mauka, man vienā naktī maksā vairāk ,kā tev visā mēnesī. Tad es esmu viņu redzējusi izskrienam ielas vidū, kur ir visai dzīva un ātra satiksme un lavierējam starp mašīnām un tramvajiem.
Esmu par viņu stāstījusi kolēģiem. Tie saka, ka galvenais,lai es uzmanoties,ka viņa nesāk durt. Man ir gan radi, gan paziņas psihoterapeiti un viņi saka, ka šai gadījumā - kamēr tā sieviete kādu reāli neapdraudēs, vai ar viņu kaut kas nenotiks - neviens viņai nepalīdzēs. Katru reizi,kad es viņu redzu, man ir kaut kāda vainas sajūta.
Bet visādi citādi, ko tur teikt - gudrs, negudrs, traks, netraks - nav pamata jums neticēt, Antonij,gan jau,ka "drēbi pazīstiet".

Spīdola
pirms 6 gadiem
Labrītiņ, Arnold. Skatos,ka sev arī esiet izraudzījies specializāciju - komentētāju komentēšana. Kā tāds Baltais Tēvs-pateikt savu pēdējo svēto patiesību,[ bet nevis par citām patiesībām,bet par to paudējiem.
Par to atdošanos gan pārspīlējiet. Neiekāroju. Man būtu pieticis ar padošanos.

Spīdola
pirms 6 gadiem
Tagad Bankovski Tu jau esi ieņēmis pozu - kaut kas no nemirstīgā Kaščeja vai pūķa baisuļa tēla.
Skaidra lieta, ka tu nevari katram rakstītājam iepriekš aizliegt rakstīt visu,kas tam uz sirds. Bet - tas,ko Tu vari izdarīt - ir novērtēt uzrakstīto godīgi un taisnīgi. Lūk, par Druļļa rakstīto tavs pienākums bija izvērtēt uzrakstīto no morāles, mūsdienu - 21.gs. morāles viedokļa. Un nevis savas šaurās individuālās morāles,bet no sabiedrībā pieņemtās morāles viedokļa. Un tā ir mainījusies diezgan būtiski kopš tiem pašiem Maskava Petuški laikiem.
Ja manā bērnībā tā bija ikdiena - piedzēruši traktoristi, šoferi, motociklisti, tad šodien tā jau ir klaja amoralitāte un noziegums.
Lūk, tikko rakstīts - gājis bojā mazs puisītis ,kuru piedzēries pieaugušais vizinājis ar motociklu.
Man jau apnīk ar tevi strīdēties. Jāgaida,kad tava sirdsapziņa pamodīsies.

Spīdola
pirms 6 gadiem
Nē, Maskavā-Gailīšos- viņi tik dzēra un reiba un ar eņģeļiem runājās.
Un tas bija 20.gs, bet mēs šobrīd esam 21.gs. Izproti atšķirību?!
Bankovski,Tu vienreiz padosies, jeb turpināsi mūžīgo spirināšanos?!

Spīdola
pirms 6 gadiem
lūk,triumfa maršā pa pasauli iet EL Džeimsas Greja 50 nokrāsas. Esmu par 101 % pārliecināta,ka esiet to lasījuši un varbūt par izlasījuši.
Un lūk, kas grāmatā ir ļoti ļoti uzsvērts - drošība! Meiteni izmeklē ginekologs, uzticams un drošs. Visas seksuālās manipulācijas ir jo smalki iztirzātas un izrunātas starp abiem - jo bauda baudai, bet pāri visam - drošība.
Bet jūs te visi, ko man gribiet iestāstīt? eh,semjon semjonič - da pošļi vi !!!

Spīdola
pirms 6 gadiem

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļā aģentūru LETA informēja, ka Aspazijas bulvārī automašīna «BMW» uz gājēju pārejas notrieca 2001.gadā dzimušu zēnu un 1962.gadā dzimušu sievieti. Abi cietušie ar traumām nogādāti slimnīcā. Pēc medicīniskās palīdzības sniegšanas bērns no slimnīcas palaists mājās.

Savukārt Rīgā, Alises ielā, automašīna «Renault Master» notrieca gājēju, 1936.gadā dzimušu sievieti, kura ar lūzumiem nogādāta slimnīcā.

Kopumā pagājušajā diennaktī Latvijā reģistrēti 68 ceļu satiksmes negadījumi, kuros cietuši 11 cilvēki. Rīgas reģionā reģistrētas 38 avārijas, kurās cieta astoņi cilvēki.

Ceļu policijas darbinieki pagājušajā diennaktī Latvijā aizturēja 24 transportlīdzekļu vadītājus, kuru organismā alkohola koncentrācija pārsniedza atļauto normu. No tiem 14 bija autovadītāji, desmit - velosipēdu un motorolleru vadītāji. Rīgas reģionā par braukšanu reibumā aizturēti septiņi transportlīdzekļu vadītāji - pieci autovadītāji un divi velosipēdu un motorolleru vadītāji.

Spīdola
pirms 6 gadiem
Bankovski, tas ir glumi un gļēvi. Ja esi publicists - tad tā nedrīkst, tad ir jābūt konkrētai un tiešai attieksmei. Nenosodīts noziegums rada jaunus noziegumus.

Spīdola
pirms 6 gadiem
Izbanotais, tu kaunu šorīt brokastīs apēdi vai kā?
Bankovski - Tu beidz šito locīšanos. Tas nav rakstnieka un publicista cienīgi. Man ne tikai šķiet,ka man ir tiesības, bet tas ir katra adekvāta cilvēka pienākums - nosodīt tos,kuri ir potenciālie slepkavas un sakropļotāji. Pat ja Drulle rakstītu vai dziedāti skaitāk par maija lakstīgālām - es saku nē -viņa rīcības ir citu apdraudošas.

Spīdola
pirms 6 gadiem
Bankovski, nē! Neizlokies, fuj!

Spīdola
pirms 6 gadiem
Ļoti tieši un konkrēti, Bankovksi. Tu raksti komentāros,ka izcils atmiņu tēlojums. Ignorējot "izcilā tēlojuma" saturu - braukšanu dzērumā, bezatbildīgu drāšanos ar riteni - apdraudot sevi un citus.
Pastarpinātā veidā tādējādi Tu izmantodams savu publicitāti atbalsti ķīļveidīgo pofigismu, visatļautību, noziedzību.
Kura vieta, kas tieši vēl nav skaidrs, Bankovski? !!!!

Spīdola
pirms 6 gadiem
Es atkal par to pašu veco - par egoismu un bezatbildību.
Man ir dziļš riebums un naids pret tādiem cūkām kā eksministrs Ķīlis.
Es neesmu skaitījusi, man nav statistikas datu - bet pasekojiet līdzi ziņās - ik pa laikam ir informācija par nevainīgu satiksmes dalībnieku upuriem.
Manā vērtējumā Ķīlim bija jāsāk ar atvainošanos sabiedrībai par savu bezatbildību, ar atvainošanos par tiem potenciālajiem upuriem, ar kuru dzīvībām viņš riskēja.
Tagad preses varonis - ķīlis , vai zemiskāk var būt? Elle un Indija - izliec ķīli savu bērnu tādam riskam - iedzērušu šoferu bezatbildībai un tad pavērosim reakciju!!!
Un Tu Bankovski vārda tiešā nozīmē esi nozieguma līdzzinātājs. Var iesaiņojamo papīru izrotāt ar dimantiem, bet ja tur iekšā būs sūds tad tas tik un tā paliks sūds, pat ja visi Latvijas vīrieši korī teiktu, kā nē taču - nepārspīlē.

Spīdola
pirms 6 gadiem
Bet ko es saku - negrib un nespēj!

Pa Uzvaras parka apkārtni vari garlaikoties cik gribi,galvenais pa trasi nedauzies. Lai pārpratuma dēļ vēl neieskatos tevī. Pasaule ir viltus pilna, tas gan tiesa.

Spīdola
pirms 6 gadiem
Labi, strīdēties tu nespēj, piekrist maniem pārliecinošiem argumentiem tu negribi, tad paliek vienīgā cerība, ka vismaz novērtēsi Druļļa trakos gājienus un tos neatkārtosi. Stipri ceru, ka Tu neesi riteņbraucējs, vai riteņbraucēja.

Spīdola
pirms 6 gadiem
Gloaming - beidz lūdzu mani kaitināt. Kā var ieskriet kokā prātīgi braucot? Paskaidro.

Spīdola
pirms 6 gadiem
nu, beidz! Kas tā pa runu - tevi iespundēsim,jo dzīve notiek. Manis pēc - lai notiek jo krāšņi, bet ne mani un citus apdraudot.
Tāpēc jau šumeri pirmos likumus kala akmenī,ka vieni prata citus respektēt un ar tiem rēķināties, bet tie citi nē.
Man tāpat dzīve notiek un kā vēl notiek. Bet ne jau citus apdraudot.

Spīdola
pirms 6 gadiem
Redzi, gloaming. Ar visu savu sievietes prātu, un kā saka - nešpetnību - es paredzu to, ka var tāds mazs ezītis no nekurienes uzrasties, es rēķinos ar varbūtību -ka traucoties milzīgā ātrumā, es varu kādu apdraudēt.
Lūk, autors raksta, ka dzīvo Juglā. No turienes ne tik tālu ir visas tās kartingu un kādas tur tik ne trases - kur problēma drāzties pa tām ar nekontrolētu ātrumu?
Šo trulo egoismu, nespēju rēķināties,ka pasaule ir pilna ar citiem cilvēkiem, citām būtnēm , tu tagad nosauc par neparedzamību? Apstākļu sakritību? Nepareizi!!
Dažreiz mēdzu aizbraukt uz uzvaras parku - ja nav laika garākiem kruīziem. Man ļoti tur patīk skatīties uz vīriešiem. Zini, tie skrituļotāji un slēpotāji ir ar ļoti skaistiem augumiem. Un vienreiz tā uz vienu skatoties, gandrīz no kājām notriecu nez no kurienes uzradušos vecu krievu tantiņu. Tas tantuks uz mani kliedza, es uz viņu - tā arī pateicu - babuļja - eto mesto dļja sportsmenov - što vi tut djelaitje. Po bistromu ubiraitjes. Bet - galvenais, es tomēr kontrolēju ātrumu, nesabraucu to tantiņu. Jo - man tomēr ir atbildība. Un mans egoisms ir līdzsvarā ar apkārtējo pasauli.


Spīdola
pirms 6 gadiem
Mana ome teiktu - Dulls , kas dulls. Tā kā omīte jau mirusi, tad es uzņemos šo pienākumu pateikt par Drulli , dulls,kas dulls.
Viena lieta - pļēguro pa krogiem, pēc tam brauc dzērumā apdraudot sevi un citus.
Cita lieta, vienreiz jau smagi cietis negadījumā, bet nē - drāžās ar to riteni pa mežu kā vells ar krustu. Un ja tur uz tā ceļa būtu gadījies nevis koks, bet teiksim ogotāju, sēņotāju ģimene? Kas notiktu,ja tiem cauri izdrāztos tāds trakais mākslinieks? Viena lieta,ka salasītais aiziet postā, bet ar cilvēkiem? Ar cilvēkiem,kas būtu noticis? Vai ja tur kāds stirnu bērns uz ceļa gadītos, vai mazs ezītis?
Trula, prasta bezatbildība - pret sevi, pret citiem, pret dabu!!! Un tas viss pamatots aiz mākslinieka maskas - sak, es lūk, tāds, citādāks.
Viesturs Rudzītis raud,ka tuvojoties matriarhāts un būšot ļoti slikti. Bet neticu,ka vēl slitkāk kā ar šādu patriarhātu. Viens maskulīns bezatbildīgi ārdās un citi tādi paši ar Bankovski to bezatbildīgi apjūsmo.
Es ar riteni visbiežāk braukāju uz Jūrmalu un pavisam noteikti varu apgalvot,ka tur ir pilns ar neprātīgiem vīriešu sugas riteņbraucējiem, kuri apdraud sevi un mani un citus!

Antonija
pirms 6 gadiem
kādreiz es neticēju pilmēness iedarbībai uz trakajiem, bet velti...
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!