Redakcijas sleja
05.08.2013

Kā tikties ar vajadzīgajiem cilvēkiem

Komentē
0

Aizvien biežāk mūsu ikdienu veido dzīve internetā – par to, kas notiek ar mums pazīstamiem un nepazīstamiem cilvēkiem, mēs uzzinām no ziņu portālu virsrakstiem un ierakstiem sociālajos tīklos. Tas noteikti ir paplašinājis mums pieejamo informācijas telpu, taču vienlaikus ir izraisījis arī zināmu uztveres noplicināšanos. Ziņu virsraksti, kas alkatīgi un neizvēlīgi atkārto vienas un tās pašas tekstuālas klišejas, cenšoties radīt iespaidu par katras konkrētās ziņas unikalitāti un svarīgumu, kļūst aizvien tukšāki, cieš ne tikai latviešu valoda, bet arī mūsu domāšanas struktūras, kas sāk nepievērst uzmanību tai vai citai aplamībai, pārspīlētam vai klaji melīgam apgalvojumam.  Par to, ka plašsaziņas līdzekļos strādājošiem žurnālistiem ir arī profesionāls vai ētisks pienākums iedziļināties, izsvērt un pārdomāt pausto ziņu saturīgumu, šodienas rakstā "Kritiskā žurnālistika" runā Reinis Lazda.

Bet ir vēl kāds svarīgs un iedarbīgs instruments, kas ļauj pretoties informācijas laikmeta pārsātinājumam, dodot iespēju izvēlēties alternatīvu un cilvēcīgu sociālās saziņas veidu – nepastarpināta tikšanās ar cilvēkiem, kas aizvien biežāk viesojas Latvijā notiekošajos teātra, mūzikas un mākslas festivālos. Arī šonedēļ Latvijā notiek vairāki festivāli, kas piedāvā plašu kultūras programmu – teātris, cirks, ielu māksla, mūzika, kas nojauc robežas ne tikai starp valstīm un kultūrām, bet arī starp mākslas žanriem un paaudzēm. Valmierā no 7. līdz 10. augustam notiks teātra festivāls bērniem un jauniešiem "NoMadI", šī festivāla programma Rīgā būs apskatāma no 13. līdz 16. augustam. Par festivāla programmu un tajā pārstāvētajiem māksliniekiem mēs jūs informēsim ne tikai kultūras kalendāra sadaļā, bet arī intervijās un rakstos. Nedēļas nogalē startēs jauns ielu mākslas un pasaules mūzikas  festivāls "Re Re Rīga!", kas ar bezmaksas programmu būs pieejams Rīgā – Operas skvērā , uz AB dambja un Esplanādē. Šī festivāla veidotāji mēģinās ar dažādu mākslu sintēzi atjaunot publisku izrāžu tradīciju, piesakot iniciatīvu, kas iekļausies arī nākamgada Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā.

Patriks Elmnerts un Vess Pedens, zviedru žonglieri

Maziem, nekomerciāliem un alternatīviem teātra projektiem ir raksturīgs ne tikai nomadisks dzīvesveids, kas tos padara atkarīgus no spējas rast cilvēcīgu kontaktu ar ikvienu skatītāju, bet arī plašāks redzesloks – ceļojot un komunicējot iegūtas zināšanas, tolerance un multikulturālisms, izdzīvošanas un saprašanās prasmes, kas lieti noderēs arī mums. Un tas ir vēl viens iemels atrauties no datora, lai dotos pilsētā pie vajadzīgajiem cilvēkiem.

Ilmārs Šlāpins

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!