Aktualitātes
02.08.2017

Iznākuši laikraksta "konTEKSTS" un žurnāla "Rīgas Laiks" augusta numuri

Komentē
0

Žurnāla "Rīgas Laiks" augusta numurs pārsteidz ar drosmīgu vāka attēlu, savukārt literatūras laikraksta "konTEKSTS" jaunākais numurs veltīts nacionālajai identitātei un tautu, īpaši Baltijas tautu, vienotībai.

"Rīgas Laika" augusta numurā lasāma Arņa Rītupa saruna ar Viljamu Čitiku, kura rūpīgais darbs ar Ibn Arabī un Džalāladīna Rūmī tekstiem sakņojas interesē par sūfismu kā islāma sirdi. "Man bail no tā, ko es ieraudzīšu, kad būšu miris," Čitiks intervijā saka.

Toms Džuno žurnālā raksta par vienu no slavenākajām fotogrāfijām cilvēces vēsturē, kura uzņemta 2001. gada 11. septembra rītā pie Dvīņu torņiem ASV: "Šī vīra pozā ir kas teju vai dumpīgs – it kā viņš, apjēdzis nāves nenovēršamību, būtu izlēmis pats doties tai pretī; it kā viņš būtu raķete vai šķēps, kas domā tikai par mērķi."

Uldis Tīrons žurnālā sarunājas ar ģeogrāfu, kultūrainavas atklājēju Vladimiru Kaganski. "Kad ceļoju, es esmu domājošs un kustīgs ainavas sabiezējums. Bet ne ainavas daļa. Un atšķirībā no tūrista es nemeklēju piedzīvojumus un adrenalīnu. Man ir izzināšanas motīvi," stāsta Kaganski.

Tāpat žurnālā lasāmas rakstnieka Gora Vidala atmiņas par režisoru un aktieri Orsonu Velsu: "Kad bijām tikuši galā ar politiku, literatūru un cepto zivi, Orsons izstāstīja man smieklīgu stāstu par erotisku piedzīvojumu Dienvidslāvijā Kafkas "Procesa" uzņemšanas laikā. Kā Orsons veikli nocēla jaunu un ieinteresētu sievieti viņas pavadonim bārā, no kura tumšas, čīkstošas kāpnes veda uz Orsona istabu, un tad…?"

Savukārt Uldis Tīrons sarunājas ar mākslinieku Vitalijs Komars, kura izgudrotais socārta žanrs ir dzirkstoša un nikna parodija par padomju ideoloģisko vizualitāti: "Mauzolejs vispār ir interesants padomju konceptuālās eklektikas paraugs. No iekšpuses kičs, no ārpuses avangards."

Visbeidzot rubrikā "Komentāri" Ivars Ījabs par politiķiem un meliem, Una Bergmane par paradoksiem, kas saistīti ar nacionālo jautājumu, un Ivars Austers par to, ka, iegūstot varu, mēs par to maksājam ar savu miesu.

Latvijas Rakstnieku savienības izdotā literatūras laikraksta "konTEKSTS" augusta numurā Inga Žolude sarunājas ar Annu Auziņu, kura stāsta par sevi, savu dzimtu un ir visnotaļ atklāta savos uzskatos par latviešu valodu. Savukārt Inga Žolude jūnija sākumā piedalījās Eiropas Autoru padomes ģenerālajā asamblejā, tādēļ redaktora slejā "Autoru solidarizācija" ir stāstīts tieši par to.

Pēc ilgu gadu pārtraukuma tikko Tallinā norisinājušās konstruktīvas sarunas par Latvijas un Igaunijas Rakstnieku savienību sadarbības iespējām. Vasaras beigās, iesaistot arī Lietuvas kolēģus, šāda tikšanās iecerēta Rīgā. Par to vairāk lasāms Arno Jundzes reportāžā.

Laikrakstā lasāmās Paula Bankovska esejas "Laika kodi" ierosmes avots ir Alvja Hermaņa pārdomas par laika kodiem teātrī, kas Bankovski ierosinājis uz pārdomām – vai literatūrā ir līdzīgi?

Šajā numurā dzejas lapas piepildītas ar vīrišķu ieelpu / izelpu Andra Ogriņa un Eināra Pelša dzejā, savukārt prozas sadaļā stāstu pirmpublicējumos manāmi paaudžu kontrasti: pieredzējušā prozaiķa Ērika Kūļa stāsts "Vēlais zvans" un jaunās autores Alises Redviņas stāsts "Atmiņu zagle".

Šovasar apgādi sarūpējuši grāmatas, kas atgādina par Latvijas kultūras un cilvēku mentalitātes fenomenu un kas apliecina vārda un mūzikas simbiozes spēku – emocionālo, garīgo, arī politisko norišu ietekmējošu enerģētiku. Rubrikā "Saruna par tekstu" laikraksts "konTEKSTS" runā ar Janīnu Kursīti, Rūtu Muktupāvelu par Gunta Šmidchena fundamentālo darbu "Dziesmu vara. Nevardarbīgā nacionālā kultūra Baltijas dziesmotajā revolūcijā" ("Mansards").

Plaša ir kritikas un procesu sadaļa. Ingrida Zemzare ir iedziļinājusies Valda Muktupāvela pētījumā, savukārt Austras Gaigalas redzeslokā nonācis Ievas Tihovskas pētījums par Latvijas minoritāti čigāniem jeb romiem. Bārbala Simsone veidojusi Daugavpils Universitātes akadēmiskā apgāda "Saule" izdevumu apskatu, savukārt Sandra Ratniece aplūkojusi folkloras un novadpētniecības ekspedīciju grāmatas.

Numurā pievērsta uzmanība arī oriģinālprozai: Kristīne Ilziņa par Kristīnes Ulbergas romānu "Tur" (Dienas Grāmata). Itin kā pieticīgā apjomā, taču kodolīgi un precīzi Guntis Berelis īsrecenzijā izstāsta par ielu muzikantu, Eva Mārtuža par Sergeja Brauna smeldzīgo atmiņu grāmatu, Kristīne Ilziņa iedziļinājusies Ludviga Sējas dienasgrāmatu apkopojumā un memuāros. Kā vienmēr, laikrakstā atvēlēta telpa arī tulkotajai literatūrai (Violetas Tiltas un Tāļa Eižena recenzijas) un atdzejai (Jāņa Elsberga skatījums par Guntara Godiņa atdzejoto Haso Krulla dzejas kopojumu).

Sadaļā "Literatūra bērniem un pusaudžiem" lasāma Andreja Vīksnas saruna ar vācu rakstnieci Aneti Mīrsavu. Rubrikā "Vērtē lasītājs" savu viedokli par Sanitas Reinsones un Kristīnes Jurjānes kopdarbu "Kus mul patarei! Kā Igaunijas leļļi bēga uz Latviju" izsaka Alberts Roze (12 gadi), savukārt Austra Gaigala gan izvērtējusi jauno Laura Gundara tekstu bērniem "Sveiks, Vali!", gan veidojusi tulkoto grāmatu apskatu.

Laikraksta pēdējā lappusē, kā jau ierasts, Guntis Berelis ielūkojas autoru radošajā procesā, šoreiz rubrikā "Darbistabā" par un ar Tomu Treibergu, bet rubrikā "Es lasu" par literatūru, sportu un spēka zīmēm stāsta bobsleja un skeletona saimes kūrētājs Zintis Ekmanis.

LRS laikraksta "konTEKSTS" Nr. 5 (2017. gada augusts) nopērkams visos lielākajos grāmatnīcu tīklos, cena: 1.50 eiro.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!