Ilustrāciju žurnāla "Popper Magazine" atvērums
 
Aktualitātes
23.11.2017

Izglītojošais cikls "Vārds dizainam" sāk sesto sezonu

Komentē
0

Trešdien, 29. novembrī, plkst. 17:00 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Skārņu ielā 10/20, Rīgā) atklās izglītības programmu cikla "Vārds dizainam" sesto sezonu, kas ietvers četru veidu aktivitātes: Dizaina sarunas un Dizaina darbnīcas pieaugušajiem, Dizaina domnīcas pedagogiem un Dizaina nodarbības skolēniem.

"Vārds dizainam" mērķis ir izglītot sabiedrību dizaina jautājumos, iepazīstināt ar Latvijas labākajiem jomas pārstāvjiem, rosināt viedokļu apmaiņu starp speciālistiem un sabiedrību, veicināt nozares tālāku attīstību.

Dizaina sarunas

Katrā no pasākumiem būs iespēja uzzināt dizaina jomas pārstāvju pieredzes stāstus 15–20 minūšu garās prezentācijās. Dalībnieki tiks aicināti atklāt viena projekta tapšanas gaitu, ļaujot klausītājiem uzzināt stāstu, kas parasti paliek sabiedrībai apslēpts. Sarunas moderēs un izvirzītās tēmas komentēs pieaicinātie speciālisti: sociālantropologs, pētnieks un dizaina teorētiķi.

Iesākot cikla sesto sezonu, 29. novembrī plkst.17:00 DMDM norisināsies pirmais pasākums – "Dizaina sarunas", kas būs veltīta tēmai "Mediju dizains. Drukāts vai virtuāls?". Dalībnieki: Krišjānis Šteins (dzīvās kultūras medijs "Veto"), Elizabete Lukšo-Ražinska (interneta žurnāls "Satori"), Andrejs Lavrinovičs (ilustrāciju žurnāls "Popper"), grafikas dizaineris un pētnieks Matīss Kūlis.

Elizabete Lukšo-Ražinska prezentācijā stāstīs par "Satori" identitātes maiņu, izaicinājumiem un grūtībām, lietojot veco dizainu. Sniegs ieskatu jaunā dizaina analīzē. Andrejs Lavrinovičs dalīsies novērojumos par alternatīvo mediju telpu un atklās, kā top ilustrāciju žurnāls "Popper". Drukāts vai virtuāls? Matīsam Kūlim šajā jautājumā ir atziņas – par sašķobīto dizaina izpratni un lomu mūsdienu tehnloģizētajā sabiedrībā.

31. janvārī plkst. 17:00 norisināsies saruna "Arhitektūra cilvēkam". Dalībnieki: arhitekti Austris Mailītis (arhitektūras un dizaina grupa "Mailitis Arhitects"), Pēteris Bajārs (arhitektu birojs "OUTOFBOX"), Zigmārs Jauja (Arhitektu birojs "NRJA") un sociālantropologs, pilsētpētnieks Viesturs Celmiņš.

28. februārī plkst. 17:00 izglītojošo ciklu turpinās saruna "Notikumu dizains". Tajā sarunāsies Rīgas Starptautiskā kino festivāla (RIGA IFF 2017) identitātes autore, dizainere Daniela Treija (dizaina studija "Associates, Partners et Sons"), Rīgas starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle (RIBOCA) izpilddirektore Anastasia Blokhina, Somijas kultūras institūta izstādes "100 objekti no Somijas" koordinatore Anna Laine un mākslinieks Krišs Salmanis.

29. martā plkst. 17:00 paredzētās sarunas tēma būs "Interaktīvais dizains", un tajā piedalīsies dizaineris Aigars Mamis (zīmolu dizaina studija "Overpriced"), dizaina biroja "H2E" radošā direktore Ingūna Elere, jauno mediju kultūras centrs RIXC, programmu autori Rasa Šmite un Raitis Šmits, kā arī dizaina domātāja, lektore un publikāciju autore Jeļena Solovjova.

Ieeja visos cikla "Dizaina sarunas" vakaros ir bez maksas, iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama. Video ieraksti no visiem cikla "Dizaina sarunas" vakariem apskatāmi DMDM "Youtube" kanālā.

Ieeja visos cikla "Dizaina sarunas" vakaros ir bez maksas.

Dizaina darbnīcas pieaugušajiem

Pieaugušajiem, studentiem un citiem interesentiem arī bez iepriekšējām zināšanām dizaina jomā ir iespēja iepazīt Latvijas dizaineru radošās darbības "virtuvi". Tā 17. janvārī ar pieredzi mākslas procesos dalīsies Jānis Mitrēvics (Radošā studija "DDstudio"), 14. februārī darbnīcu vadīs modes zīmola "Talented" dizainere Indra Komarova. 21. martā par darbnīcas vadītāju kļūs reklāmas aģentūras "ABNORMAL" līdzdibinātājs un radošais direktors Raimonds Platacis, bet 4. aprīlī – darbnīcu vadīs zīmola "Baiba Ripa" radītāja, dizainere Baiba Ripa.

Dalības maksa: 5 eiro no personas. Vietu skaits ierobežots. Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni (+371) 67 830917 vai e-pastu [email protected].

Dizaina domnīca pedagogiem

"Dizaina domnīca" ir programma vispārizglītojošo skolu pedagogiem, kas motivēs un iedvesmos skaidrot dizaina nozīmi jauniešu auditorijai. Nodarbības vadīs dizaina jomas speciālisti, kuri ar stāstu un radošu uzdevumu palīdzību sniegs pedagogiem iespēju papildināt zināšanas un pieredzi.

Pirmā "Dizaina domnīca" notiks 15. janvārī, kad par tēmu "Sinerģija – vide.cilvēks.daba" runās arhitektūras kritiķe Ieva Zībārte un studijas "Sampling" arhitekte un dizainere Liene Jākobsone. 12. februārī Ekonomikas ministrijas Ārvalstu investīciju piesaistes nodaļas vecākais referents Rūdolfs Strēlis un dizainere Ieva Pastare aicinās pievērsties tēmai "Sociālatbildīgs dizains un nākotnes dizaina funkcija". Domnīcas cikls noslēgsies 12. martā, kad no teorijas puses par tēmu "Materiālu inovācijas. Zinātne un dizains" runās dizaina un arhitektūras kritiķe Kristīne Budže, bet ar pieredzi dalīsies "Anatomy Next" līdzdibinātājs, mākslinieks un tēlnieks Uldis Zariņš.

Video ieraksti no Dizaina domnīcām apskatāmi DMDM "Youtube" kanālā.

Dalības maksa: ieeja visās "Dizaina domnīcās" ir bez maksas. Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni (+371) 67 830917 vai e-pastu [email protected].

Dizaina nodarbības skolēniem

Nodarbības paredzētas 5.–9. klašu skolēnu grupām un rosinās dalībniekus meklēt atbildes uz jautājumu "Kas ir dizains?". Pieaicinātie dizaineri sagatavos praktisku uzdevumu, kā arī stāstījumu par pārstāvētās nozares specifiku, savukārt muzeja pedagogs iepazīstinās ar dizaina piemēriem muzeja kolekcijā. 

Par skolēnu sarunu biedriem kļūs dizaineri, arhitekti un animatori, to vidū Alberts Viegliņš (lokalboards.com), Matīss Zvaigzne (matisszvaigzne.com), Sabīne Skarule (sabineskarule.com), Brigita Bula (bula.lv), Laura Selecka (sofialark.com), Māra Viška (viska.lv), Dagnija Smilga (hosoyaschaefer.com), Artūrs Analts (variantstudio.com), Edmunds Jansons (atomart.lv) un Nauris Cinovics (nauriscinovics.com).

Mērķauditorija: 5.–9. klašu skolēnu grupas. Dalības maksa: 0,50 EUR no personas. Grupas vadītājam ieeja bez maksas. Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni (+371) 67 830917 vai e-pastu [email protected]. Piesakot klasi nodarbībai, lūgums norādīt skolēnu skaitu un vecumu.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!