Foto: Alise Zariņa
 
Redakcijas sleja
20.10.2017

Iepazīstieties – Betija

Komentē
3

Pēdējo gadu laikā Latvijā un pasaulē arvien aktuālāki kļūst dažādi sociālā taisnīguma jautājumi – mēs esam piedzīvojoši "olšūnu karus", pirms pāris gadiem Rīgā notika "Eiropraids", esam centušies risināt patvēruma meklētāju jautājumu, bet tieši šobrīd notiek seksuālās varmācības upuru atklāšanās akcija #MeToo jeb #EsArī. Vai tiešām sabiedrība mainās? Vai esam gatavi mainīt savus priekšstatus par taisnīgumu, vienlīdzību, cilvēktiesībām? Vai protam iekļaut sabiedrībā tos, kas dažādu iemeslu dēļ bijuši apspiesti, izstumti, aizmirsti un neievēroti?

Ar Betiju mēs iepazināmies vairāk nekā pirms gada. Viņa atsūtīja garu vēstuli: lauciņā "Subject" bija rakstīts "Potenciālā sadarbība", bet lejā izklāstīts plāns par "YouTube" kanālu, kurā tiktu risināti sociālā taisnīguma jautājumi. Uzaicinājām viņu uz tikšanos. Lai gan viņas rakstīšanas stils bija neierasti pacilājošs, pa īstam pārsteigta es biju, kad Betija ieradās mūsu redakcijā. Varbūt tie bija viņas varavīksnes krāsas mati (tā nav metafora), rozā pūkainais mētelis un tirkīzkrāsas zeķubikses, kas, protams, atšķīrās no man ierastās un ērtās rudens pelēko džemperu kolekcijas. Tomēr galvenokārt tā bija Betijas enerģija (drīzāk ar šo vārdu domājot jaudu, nevis kādu ezotērisko substanci) – viņa apbūra (šo gan drīkst lasīt arī kā paranormālu parādību). Viņa bija gatava mainīt pasauli un vispār nebaidījās. Mēs sapratām, ka gribam viņu iepazīstināt arī ar citiem! Tagad, vairāk nekā pēc gada, beidzot to darām.

Betijas profesija ir aktīviste un izglītotāja, viņa ir studējusi antropoloģiju un arheoloģiju Daremas Universitātē, Anglijā, kur paralēli mācībām vadījusi kampaņu pret seksuālo vardarbību skolās. Šoreiz sadarbībā ar "Satori" Betija uzrunās Latvijas auditoriju, savā "YouTube" kanālā "Betija runā", saistošā veidā skaidrojot iecietīgas un atvērtas sabiedrības idejas. Pirmās astoņas šī cikla video dienasgrāmatas būs veltītas tādām tēmām kā kopdzīves likums, seksisms, rasisms, izvarošanas kultūra un upuru vainošana, vardarbība ģimenē, garīgā veselība, kā arī uzdos jautājumu: "Kāpēc ir nepieciešamas pārmaiņas?" Betija ir gatava sarunai ar saviem skatītājiem, veidojot atbildes video uz interesantākajiem viņai uzdotajiem jautājumiem. Tāpēc komentējiet vai rakstiet Betijai uz [email protected]. Un galvenais – skatieties!

Elizabete Lukšo-Ražinska

Elizabete Lukšo-Ražinska ieguvusi maģistra grādu Latvijas Kultūras akadēmijā un šobrīd cenšas iegūt vēl vienu. Mācās spēlēt garmošku un braukt ar mašīnu. Patīk iet pārgājienos un kāpt kalnos.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
3

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!