kuģis
pirms 6 gadiem
"Kāds varētu vaicāt: bet ko Madridei darīt? Izlikties par beigtiem vai pieglaimoties separātistiem taču arī nebūtu pareizi. Un te, lūk, sākas lielā politikas māksla šaurās un bīstamās vietās. Vilkt garumā. Iesaistīt starpniekus ar lielu starptautisko autoritāti – pāvestu, Kofi Ananu, jebkuru citu, cik vien fantāzija atļauj. Staigāt ar šīm neatkarības deklarācijām pa tiesām, sūdzēt un pārsūdzēt, veidot "augsta līmeņa darba grupas" ar labskanīgiem nosaukumiem un neskaidru mandātu, piesieties procedūrām, izstrādāt labus uzmanības novēršanas manevrus – cerībā, ka visi, vēlāk kādā rītā pamostoties, pēkšņi sapratīs: viss referenduma populistiskais šarms ir izplēnējis un turpinās tā pati pelēki garlaicīgā Spānijas ikdiena."

Šeit principā Ījaba kungs beidzot (!) atklāja savas īstās domas par parlamentāri liberālās valsts birokrātisko, mūžīgās pļāpašānas un "diskusijas" vai institucionalizētā "dialoga" kodolu, turklāt ļoti labi zinādams, kā Latvija un daudzas citas patreizējās Eiropas valstis ir ieguvušas un vēlāk atguvušas neatkarību tieši tādas pašas secesijas ceļā, noliedzot faktu, ka īstā politika sākas nevis letarģiskā snauduļošanā un bezgalīgās kabinetu, komisiju, bla bla sēdēs, bet gan drosmē izšķirties un pieņemt lēmumu, un rīkoties (kas šeit norakstīt kā 'voluntārisms', gribu nezkāpēc pretstatot prātam it kā abi būtu savstarpēji izslēdzoši). Un katalonieši ir ļoti drosmīgi šai vispārējās politiskās kultūras letarģizēšanās un neitralizēšanās laikmetā, tieši tāpēc jo lielāka deguna raukšana un akmens, pie kā piedauzīties anestētisko junkeru kabinetos.

Taču satraucošs drīzāk ir kas cits: no vienas puses Ījaba viedoklis ir tikai nomaļas valsts komentariāta daļa, bet no otras puses šokējošākais ir tas, ka vienā elegantā paragrāfā ir iespiesta visa eirokrātu mentalitāte, proti, funkcionāri, kuri domā kā Ījabs šajā komentārā, sēž un šajā pašā brīdī atrodas pie svirām, kas ietekmē Eiropas tautu nākotni. Lūk, tas ir baisi. Jo no citētās pasāžas izriet, ka gan Baltijas valstu, gan Balkānu valstu, un jo sevišķi kurdu neatkarība un pašnoteikšanās ir tikai "populistisks šarms", ko jau laikus būtu vajadzējis apslāpēt ar bezgalīgām diskusijām, kabinetu sēdēm, vidutāju paneļiem, pārsūdzēšanām utml demokrātijas fikcijām jeb mīkstinājumiem. Un ja ES vada cilvēki, kuri ne vien netic, bet ir pat fundamentāli pret demokrātisku tautu pašnoteikšanos, visus kaut cik aktīvākos nokristījot par "bīstamiem populistiem", tad mums ir liela problēma. Labi, ka briti šo kontinentālo savādību jau laikus ievēroja, ļaujoties "populistiskam šarmam".

Edge
pirms 6 gadiem
Loģiski, ka tikai,-tāpēc jau raksts sākas ar anekdotes par čapajevu piesaukšanu, nevis atsauci uz lielo auseklīšu draugu, nevardarbīgās pretošanās teorētiķi, Alberta Einšteina institūta (ASV) profesoru Džīnu Šārpu.
Liela problēma ir tiem, kuriem nav vismaz viena gruntīga sponsora. Auseklīšiem tāds bija, arī britiem un katalāņiem. Ko nu darīs ES sponsori?
p.s. Noder pameklēt internetā informāciju par Ķīnā notiekošo Kompartijas kongresu. Nebūtu brīnums, ka Ķīna ar sponsorēšanu nodarbojas, ja paziņo par pretenziju uz globalizācijas procesa vadīšanu.

dzimmijs13
pirms 6 gadiem
"tieši tā jau ir profesionāla politiķa atbildība – nevis kurināt naidu un kultivēt utopiskas vīzijas, bet gan atraut valsti no tās bezdibeņa malas, pie kuras tā ir pavisam demokrātiski nonākusi." - Piekrītu pa visiem
simt. Gan iespējams ka Madridē nav tādu politiķu (starp citu, šķiet ka tādu paliek aizvien mazāk - varbūt "laiks tāds"?) īsti neatrast. Savādāk neizprotu, kāpēc viņi referenduma dienā rīkojās tik... prognozējami. Kā Nikolajs "Asiņainajā svētdienā" - vien bez līķiem. Esam tomēr civilizētāki. Kā savādāk? Bet tāpēc taču tur noteikti ir vesela čupa, vai čupu čupas "Salamankas bakalauru", bet neko citu nespēj izdomāt kā vienīgi atkal "pārģērbties par bruņinieku lai sakautu... ē, sapņotāju, teiksim tā". Vien sapņotājs arī var notriekt bakalauru...

dzimmijs13
pirms 6 gadiem
"tieši tā jau ir profesionāla politiķa atbildība – nevis kurināt naidu un kultivēt utopiskas vīzijas, bet gan atraut valsti no tās bezdibeņa malas, pie kuras tā ir pavisam demokrātiski nonākusi." - Piekrītu pa visiem simt. Gan iespējams ka Madridē nav tādu politiķu (starp citu, šķiet ka tādu paliek aizvien mazāk - varbūt "laiks tāds"?) īsti neatrast. Savādāk neizprotu, kāpēc viņi referenduma dienā rīkojās tik... prognozējami. Kā Nikolajs "Asiņainajā svētdienā" - vien bez līķiem. Esam tomēr civilizētāki. Kā savādāk? Bet tāpēc taču tur noteikti ir vesela čupa, vai čupu čupas "Salamankas bakalauru", bet neko citu nespēj izdomāt kā vienīgi atkal "pārģērbties par bruņinieku lai sakautu... ē, sapņotāju, teiksim tā". Vien sapņotājs arī var notriekt bakalauru...
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!