Komentārs
28.04.2012

Godājamo lasītāj!

Komentē
0

Jūs taču būsiet ievērojuši, ka dzīvē gadās tādi brīži, kad piepeši un negaidīti jūs saprotat un skaidri redzat to, ko ne pirms tam, ne, diemžēl, arī vēlāk vairs nespējat? Reizēm ir tā, ka tu ej tālā un nogurdinošā ceļojumā, uzkāp kādā kalna virsotnē, pēdējiem spēkiem izslejies, lai paskatītos uz pārpasaulīgo ainavu, un viss "saslēdzas" – kalni, saule, lejā palikusī upe un ciemats, debesīs lidojošais putns un tu. Un pēkšņi gluži kā iesit pa galvu – tas taču viss ir par tevi un viss ir vienots! Vai, piemēram, tu pamosties no rīta sāpošu galvu, ar grūtībām atceries, kas noticis vakar un kā tevi sauc, tu pienāc pie loga, atver to un pamani pretējās mājas logā sēdošā kaķa skatienu. Uz īsu brīdi tas viss – tu, kaķis, svaigais gaiss, kas ieplūst istabā, mašīnu troksnis uz ielas un kāda garāmejoša cilvēka nejauši izmesta frāze – tas kaut ko ļoti svarīgu paskaidro un pasaka, un tu saproti, kas tu patiesībā esi un kāpēc esi.

Vai arī pavisam vienkāršā situācija - lasot grāmatu, tu pazūdi tajā, ko lasi, izšķīsti varoņu, tēlu un notikumu virpulī, tu aizgūtnēm šķir vienu lappusi pēc otras un piepeši apstājies – jo tas, ko tu nupat izlasīji, pareizāk sakot, tas, ko tu padomāji tajā brīdī, bija kaut kas tāds, ko tu nebūtu izdomājis pats, un arī grāmatas autors to nebūtu izdomājis, un katrā ziņā tas nav tur uzrakstīts ne tajos vārdos, ne starp rindiņām. Tas notika kaut kur pa vidu – starp tevi, grāmatu, vārdiem un to, par ko tu tajā brīdī iedomājies. Šādu pēkšņu un negaidītu "saprašanu" un "ieraudzīšanu" japāņu valodā sauc par satori.

Dzenbudismā tas ir viens no svarīgākajiem reliģiskajiem mērķiem – panākt to, lai piepeša "apskaidrība", "pamošanās" un "izpratne" palīdzētu cilvēkam saskatīt lietu patieso stāvokli pasaulē. Cits vārds, kas tiek lietots kā sinonīms vārdam "satori" ir "kensho", kur "ken" nozīmē redzēt, bet "sho" – daba jeb būtība. Dažādās budisma skolās ir atšķirīgi priekšstati par to, kā šo lietu patieso būtību iespējams aprakstīt vārdiem un vai vispār ir iespējams aprakstīt, taču vienā jautājumā nav domstarpību – cilvēks, kurš piedzīvo satori, ierauga to, ka nav nekāda "es un viss pārējais", ka viss ir viens un tikai šādi uzlūkojams. Reizēm ir iespējams sasniegt nejaušu satori, ir iespējams piedzīvot vairākus "mazos satori", taču lielais un īstais satori ir mērķis, kuram ir vērts veltīt visu savu dzīvi.

Mēs uzskatām, ka viss šajā pasaulē ir saistīts – brīžiem skaidri saredzamām, bet brīžiem gluži netveramām saitēm. Saites, kas vieno cilvēkus un viņu domas, plašākā nozīmē tiek dēvētas par kultūru. Interneta žurnāls Satori cenšas būt par starpnieku iespējami lielākam savstarpējo saišu un kopīgu domu skaitam, lai stiprinātu un veidoti vidi, kurā mēs visi – rakstošie un lasošie, domājošie un runājošie cilvēki spētu savu kultūru turēt un nostiprināt, lai redzētu (varbūt pat pavisam nejauši) to, cik cieši viss ir savā starpā saistīts.


Mums ir tapis jauns logotips – Satori nosaukums, ko caurvij dažādos virzienos pavērstas līnijas. Līnijas, kas ik brīdi savieno mūs visus. Internets, tīmeklis, globālais tīkls, sociālie tīkli – tas viss jau gadus divdesmit būtiski ietekmē mūsu dzīvi, ikdienu, savstarpējās saites un arī mūsu domāšanu. Nekas neliecina par to, ka šāda kultūras tīklošanās varētu nākotnē mazināties, drīzāk jau tikai pieaugt. Interneta žurnāls Satori ir medijs, kas tapis un eksistē šāda tīkla kontaktu punktos un brīžos, kad cilvēki saprot, sadzird un saskata viens otrā kaut ko svarīgu un nozīmīgu. Mēs uzskatām, ka tikai saskares punktos dzimst tas, ko var dēvēt par kultūru.

 

Jaunā logotipa autors ir mākslinieks Olafs Abzalons. Attēlā ar rokraksta fragmentu izmantots Rūdolfa Blaumaņa dzejoļa faksimils no LNB Reto grāmatu un rokrakstu nodaļas krājuma.

Tēmas

Ilmārs Šlāpins

Ilmārs Šlāpins ir latviešu publicists, filozofs, tulkotājs, dramaturgs, dzejnieks un pasaules mūzikas dīdžejs. Brīvajā laikā dara to pašu.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!