Jānis Stikāns
pirms 6 gadiem
“Kristīgās vērtības” ir politizēts jēdziens un kristiešu vaina šī jēdziena potitizēšanā ir tikai daļēja. Kristīgo vērtību jēdzienu politizēja šobrīd valdošā varas ideoloģija.

Garīgā prakse tiešām ir tālu no varas spēlēm, bet kristīgā mācība apgalvo, ka ne politiskā, ne ekonomiskā, ne miesīgā, ne kāda dzīves formas nav atdalāmas, bet ir viena realitāte, tāpēc sirdsapziņas konflikts ar Baznīcas institucionālo formu var rasties un daudziem rodas Baznīcas mācības nezināšanas dēļ.

Kristietība tiešām aizstāv vājākos un nabagos, bet vai pie tādiem ir pieskaitāma homoseksuālā ideoloģija, kas ir radīta varas un naudas mašīnas darbināšanai?

Kristietība nenosoda tikai homoseksuālās prakses, bet visu, kas ir nešķīstība, un homoseksuālie sakari ir nešķīstība. Prostitūcija ir pastēvējusi vienmēr, tāpat kā homoseksualitāte un Baznīca tās vienmēr ir saukusi par grēku, kā, Jūs, to savā rakstā brīnišķi parādāt, bet mūsdienu varas ideoloģija šādu attieksmi sauc par homofobiju.

Baznīca ne tikai nosoda nešķīstās dzīves amorālo dabu, bet rūpējas par tikumības un īpaši ģimenes, kā Dieva gribētas kopienas starp vīrieti un sievieti saglabāšanu. Ļoti nekorekti un homofobi ir tas, ka, Jūs, dzejniec, to savā rakstā pat nepieminat, pasakot pret ko Baznīca cīnās, bet nesakot, ko tā aizstāv. Apzināti?

Baznīca nav Kristus dibināta, lai “tikai garīgi palīdzētu cilvēkiem”. Turpiniet lasīt to pašu Katoļu katehismu, kuru savā rastā pieminējāt! “Dzīvā baznīca” ir Jūsu idealistiska koncepsija, kas kristietībā neeksistē, bet gan tikai dažu pseidokristiešu prātos.

Mācība par to, ka “Dievs nav izzināms un izsakāms cilvēciskos jēdzienos” nav apofātija, bet gan agnostika. Apofātijas jēdziens ir daudz plašāks nekā, Jūs to rasturojāt. Paldies par darbu un diskusijas rosināšanu par kristietību. Cerēsim, ka latvieši kristietību kādreiz apgūs.


nazis
pirms 6 gadiem
Cik liela jēga īr meklēt atbildes uz mūsdienu jautājumiem tik senā pagātnē? Laulība mūsdienās ir divu cilvēku līdzvērtīga savienība, lai arī baznīca varbūt saka ko citu. Tāpat arī homoseksuālas attiecības nav vairs varas izrādīšana un pazemotā izsmiešana. Tas viss vairs nekam neder.

Circus Maximus
pirms 6 gadiem
Atļaušos provokatīvu domu. Kristietība, kā zināms, radās kā vergu reliģija. Līdz ar to tā lika lielu uzsvaru uz sociālo taisnīgumu. Saprotamu iemeslu dēļ ar impēriju un tās oligarhiem par šo tēmu varēja konfrontēt tikai līdz zināmai robežai. Līdz ar to taisnīguma alkas nācās novirzīt uz kādu mazāk bīstamu pretinieku. Un te nu nonāca pie atziņas, ka tas taču ir baigi netaisni – vieniem par gultas priekiem jāmaksā, sūri un grūti audzinot bērnus, bet otriem tas viss pienākas par velti. Vieni var visus resursus novirzīt izpriecām, otriem pašiem bieži vien jādzīvo pusbadā, lai būtu ar ko bērnu mutes piepildīt. Un tad nu vecais jūds no Tarsas postulēja, ka malaki un vīriešu piegulētāji debesu valstību neiemantos. Jo kaut kādam taisnīgumam taču jābūt vismaz aizkapa dzīvē. Varam šo atziņu nedaudz modificēt 21. gadsimta vajadzībām – kāpēc maniem bērniem būtu jāpelna pensijas gan priekš manis, gan priekš kāda, kurš vispār nevienu bērnu nav radījis/audzinājis? Līdz ar to viss vairāk vai mazāk savelkas uz vēdera zonu, kā to norādīja cits vecs jūds, šoreiz no Trīras...

Circus Maximus
pirms 6 gadiem
Baznīca (Romas katoļu Baznīca) ir hierarhiski pārskatāmi saprotama, darbotiesspējīga, inkluzīva struktūra, kas aktīvo dalībnieku skaita un ietekmes ziņā pārspēj transnacionālās korporācijas un to manipulētās valdības, mēdijus un "nevalstiskās organizācijas".

Viss jau būtu skaisti. Tikai šajā inkluzīvajā institūcijā pēdējo desmit gadu laikā 3500 amatpersonas ir tikušas pieķertas nesmukumos ar jauniem puisēniem...Tie ir tikai pašas baznīcas sniegtie dati, t.i. tā aisberga redzamā daļa, kuru nu nekādi neizdevās noslēpt savā iekšējā virtuvē...Linku uz attiecīgu publikāciju nedošu, bet par to pāris mēnešus atpakaļ rakstīja viens no pasaules vecākajiem un cienījamākajiem medijiem.

Peteris Bankovskis 1
pirms 6 gadiem
Kristietība nav viena no garīgajām praksēm ( kā joga, TV seriālu skatīšanās, "eneagrammas", budisms u.c.), tā nav arī labdarības biedrība vai debašu klubs, bet fundamentāla norāde ikvienam, kā sevi, pirmām kārtām sevi, sagatavot dzīves ceļa beigām un tam, kas sekos pēc tam. Ļaušanās dziņām un patēriņam, tostarp, vienalga kādas seksualitātes akcentēšana un padarīšana par identitātes stūrakmeni šajā ceļā nevis palīdz, bet traucē.

Varas spēles kopš 1968. gada nekārtību saasināto "seksa revolūciju" un pirms tam jau aizsākušās "dekolonizācijas" laika centīgi īsteno nevis tradicionālā Baznīca, bet gan visdažādākās "minoritātes". Niknos uzbrukumus un pret Baznīcu vērstās insinuācijas mūsdienu pasaulē izsauc galvenokārt neērtā patiesība, ka Baznīca (Romas katoļu Baznīca) ir hierarhiski pārskatāmi saprotama, darbotiesspējīga, inkluzīva struktūra, kas aktīvo dalībnieku skaita un ietekmes ziņā pārspēj transnacionālās korporācijas un to manipulētās valdības, mēdijus un "nevalstiskās organizācijas".

"Homofobija" ir vārds bez jelkādas jēgas un satura, ideoloģiska klišeja.

Apustuli Pāvilu, protams, ir interpretējuši dažādi. Tomēr priekšroka šajā un citos teoloģiskos jautājumos dodama koncilu dokumentiem, arī tiem, kas te citēti, un Baznīcas tēvu mācībai, nevis viena vai otra Vatikāna II koncilu pārpratuša mūka daiļradei.


Naivais
pirms 6 gadiem
Sakiet, vai tā kāda jauna tendence - dzeja ar izmantoto avotu sarakstu?

Edge
pirms 6 gadiem
Jo tālāk saredzi pagātni, jo tālāk spēsi saskatīt nākotni.
Labāk saprotot kristietības izplatīšanās panākumus pagātnē, veiksmīgāk varēs veidot nākotni bez kristietības, jo,pirmkārt, "geju" vērtības tiek izmantotas kā izkārtne politiskajās cīņās par varu.
Globalizācija/amerikanizācija turpinās - turpinās tās mērķtiecīga vadīšana vēlamajā virzienā...

dzimmijs13
pirms 6 gadiem
Paldies autorei par interesanto vēsturisko apskatu. Vien "daudzās Āzijas un Āfrikas zemēs joprojām tiek praktizēti Vecās Derības principi, kamēr vairumā Rietumu valstu, kurās ilgstoši dominējusi kristīgā kultūra, tagad pastāv demokrātija, kurā augstu tiek vērtētas cilvēktiesības" - neesmu pārliecināts ka demokrātija tieši sasaistāma ar kristietību, galu galā, tā taču piedzima antīkajā vidē (šoreiz abstrahēsimies no izvērtējuma "laba", vai "slikta"). Labi zinām ka vēsturē kristīgās kultūras ietvaros bijušas visdažādākās pārvaldes formas, un domāju ka ikvienā laikmetā atradušies cilvēki, kuri apgalvo ka tobrīd vadošā monarhija, vai tāda un tāda tipa autoritārisms lūk esot visatbilstošākais kristietībai. Nav tik vienkārši.
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!