Lekcijas
12.12.2015

Dzīvnieku un vides ētika. 4. lekcija

Komentē
0

Sadarbībā ar projektu "LU Open Minded" piedāvājam jums apgūt lekciju kursu "Dzīvnieku un vides ētika", ko 2014. gada oktobrī – decembrī nolasīja LU Vēstures un filozofijas fakultātes Praktiskās filozofijas katedras lektors Artis Svece.

4. lekcija. Dzīvnieku tiesības

Mūsu sabiedrībā ir pieņemts uzskatīt, ka ikvienu indivīdu aizsargā tiesības, piemēram, tiesības uz dzīvību un brīvību. Man ir pienākums ievērot citu tiesības, un citiem – manas. No dzīvniekiem šādas savstarpējas cieņpilnas attiecības mēs negaidām, tomēr vai tas nozīmē, ka dzīvniekiem nav tiesību? Bet ja atzīstam dzīvnieku pamattiesības, kādas būtu šī lēmuma konsekvences? Kā mainītos cilvēku un dzīvnieku dzīve, ja dzīvnieki vairs nevarētu būt īpašums? Kam būtu jādod priekšroka, ja kritiskā situācijā jāizvēlas starp cilvēka un dzīvnieka dzīvību?

Literatūra:

1. Beauchamp T. L. Rights Theory and Animal Rights // Beauchamp T. L., Frey, R. G., eds. The Oxford Handbook of Animal Ethics. Oxford: Oxford UP, 2011. Pp. 198 - 227.

(Grāmata pieejama:RSU un LLU bibliotēkās)

2. Regan T. The Case for Animal Rights. Berkeley, California: University of California Press, 1983. Pp. 232 – 329 (7. un 8. nodaļa).

(Grāmata pieejama:LUB un elektroniski http://www.animal-rights-library.com/texts-m/regan03.pdf )

3. Francione G. Animals – Property or Persons // Sunstein C. R., Nussbaum M. C., eds. Animal Rights: Current Debates and New Directions. Oxford: Oxford UP, 2004. Pp. 108-142.

(Grāmata pieejama: LUB)

4. Scruton R. Animal Rights and Wrongs. London: Demos, 2000. Pp. 27-38, 79-122 (2. un 7. nodaļa).

(Grāmata pieejama: LNB un elektroniski http://www.demos.co.uk/files/Animalrightsandwrongs2nded.pdf?1240939425 )

Artis Svece

Artis Svece ir filozofs, publicists, Latvijas Universitātes Filozofijas un ētikas nodaļas docents, viņa pētnieciskais lauks aptver dzīvnieku studijas, ekokritiku, sociālo filozofiju un kritisko domāša

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!