Lekcijas
21.11.2015

Dzīvnieku un vides ētika. 1. lekcija

Komentē
0

Sadarbībā ar projektu "LU Open Minded" piedāvājam jums apgūt lekciju kursu "Dzīvnieku un vides ētika", ko 2014. gada oktobrī – dzecembrī nolasīja LU Vēstures un filozofijas fakultātes Praktiskās filozofijas katedras lektors Artis Svece.

Artis Svece: "Šajā lekciju sērijā vēlos pievērsties dzīvnieku un dabiskās vides tēmai ētikas kontekstā. 20. gadsimta otrajā pusē sāk būtiski mainīties priekšstats par to, kāda izturēšanās pret dabu ir ētiski pieļaujama un vienkārši saprātīga. Izvēršas diskusija, kura vēlaizvien turpinās un kurā aktīvi piedalās arī filozofi. Lekcijās aplūkosim vairākas ietekmīgas dzīvnieku un vides aizstāvības teorijas, ieskaitot dzīvnieku atbrīvošanas, dzīvnieku tiesību, posthumānisma, zemes ētikas, biocentrisma un ekofeminisma teorijas, analizēsim to pieņēmumus, problēmas un iespējas. Mans mērķis nav aizstāvēt kādu noteiktu dzīvnieku tiesību vai vides ētikas doktrīnu, bet gan aicināt kritiski izvērtēt mūsu pieņēmumus par dzīvniekiem, dabu un to ētisko vērtību."

1. lekcija. Praktiskā ētika: dzīvnieku un vides ētikas specifika

Pretēji izplatītajam priekšstatam dzīvnieku aizstāvības ētika un vides ētika būtiski atšķiras savos pieņēmumos un nostādnēs. Tomēr tām ir arī daudz kopīga – abas aicina reflektēt par cilvēka vietu dabas pasaulē un būtiski mainīt cilvēku paradumus, sociālās prakses un dzīvesstilu. Abas tiek pieskaitītas filozofijas nozarei, ko dēvē par praktisko ētiku. Atbilstoši nākas uzdot jautājumu – kādā ziņā dzīvnieku aizstāvības ētika un vides ētika ir praktiskas?

Ieteicamā literatūra:

1. Callicott J. B. Animal Liberation: A Triangular Affair // Environmental Ethics Vol. 2, 1980. Pp. 311-338.

(Grāmata pieejama elektroniski:
http://philpapers.org/rec/CALALA
http://faculty.smu.edu/jkazez/ar13/callicott.pdf)

2. Varner, G. Can Animal Rights Activists be Environmentalists? // Armstrong S. J., Botzler R. G., eds. The Animal Ethics Reader. London: Routledge, 2003. Pp. 410 – 421.

(Grāmata pieejama Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) un Latvijas Universitātes bibliotēkā (LUB))

3. Callicott J. B. “Animal Liberation and Environmental Ethics: Back Together Again” // Between the Species 4, 1988. Pp. 163-169.

(Grāmata pieejama elektroniski:
http://digitalcommons.calpoly.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1703&context=bts)

Artis Svece

Artis Svece ir filozofs, publicists, Latvijas Universitātes Filozofijas un ētikas nodaļas docents, viņa pētnieciskais lauks aptver dzīvnieku studijas, ekokritiku, sociālo filozofiju un kritisko domāša

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!