Aktualitātes
16.06.2017

Cirkā savvaļas dzīvniekus vairs nevarēs izmantot

Komentē
0

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstījusi grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas paredz aizliegt savvaļas dzīvnieku izmantošanu atrakcijās un cirkos.

Lēmumu atbalstīja 54 deputāti, četri bija pret, un 17 atturējās.

Sēdē tika apspriests Jūlijas Stepaņenko ("Saskaņa") ierosinātais un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas iesniegtais priekšlikums atļaut cirkā izmantot atsevišķas dzīvnieku sugas, kuru sarakstu apstiprinātu valdība. Stepaņenko priekšlikumu aizstāvēja, sakot, ka dzīvnieku aizstāvju biedrība "Dzīvnieku brīvība" ir šaura interešu grupa, kas izdara spiedienu uz deputātiem un ir drauds valsts drošībai.

Ierosinājums atbalstu neguva – pret to iestājās, piemēram, Andrejs Judins ("Vienotība"), kurš norādīja, ka jautājums ir nevis par to, kādiem dzīvniekiem būt cirkā, bet par to, vai dzīvniekiem cirkā vispār ir vieta. Savukārt deputāts Kārlis Seržants ("Zaļo un zemnieku savienība") aicināja tos, kuriem liekas, ka dzīvnieki ir laimīgi cirkā, ielūkoties sociālajā tīklā "Youtube" pieejamajos dzīvnieku dresēšanas video. Gala balsojumā par priekšlikumu iestājās 30 deputāti, pret – 47.

Pirms sēdes pie Saeimas nama notika arī aktīvi dzīvnieku aizstāvju protesti.

Likumprojekts paredz papildināt likumu ar jaunu pantu, nosakot, ka gan savvaļas, gan nebrīvē audzētus dzīvniekus aizliegts apmācīt un izmantot kā atrakciju dzīvniekus. Tas attieksies galvenokārt uz ceļojošajiem cirkiem gan no Eiropas Savienības, gan no trešajām valstīm. Tas nozīmē aizliegt dzīvnieka izmantošanu un apmācīšanu, liekot tam veikt pretdabiskas darbības, kaitējot dzīvnieka veselībai un radot tam ciešanas, teikts likumprojekta anotācijā.

Plānots, ka izmaiņas stāsies spēkā šī gada 1. jūlijā. Savukārt attiecībā uz "Rīgas cirku" tās būs spēkā no 2018. gada 1. janvāra.

Ar iniciatīvu aizliegt savvaļas dzīvnieku izmantošanu cirka izrādēs 2015. gadā pēc sarunām ar dzīvnieku aizsardzības biedrībām klajā nāca Pārtikas un veterinārais dienests.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!