"Koperniks"
 
Aktualitātes
19.08.2017

"Cafe Film Noir" bez maksas būs skatāmi laikmetīgās operas iestudējumi

Komentē
0

Sākot ar 20. augustu, katru otro svētdienu "Cafe Film Noir" laikmetīgo operu cikls "LULU" bez maksas izrādīs laikmetīgu operu iestudējumus pieaugušajiem.

Pirms katra iestudējuma demonstrācijas ievadstāstījumu populārzinātniskā izklāstā sniegs zinoši lektori: komponiste Gundega Šmite, komponists un mūzikas žurnālists Andris Dzenītis, režisors Viesturs Meikšāns un muzikoloģe Baiba Kurpniece, iekrāsojot būtisko kanādieša Pola Vivjēra, britu Harisona Bērtvistla un Džordža Bendžamina, kā arī amerikāņa Džona Adamsa operās un uz skatuves notiekošajā. Norises laiks un vieta – svētdienās plkst. 18.00 kinoteātra "Splendid Palace" "Cafe Film Noir" zālē.

"LULU" sezonu 20. augustā plkst. 18:00 atklās Kloda Vivjēra (Vivier) opera "Koperniks" ("Kopernikus"). Vivjērs tiek uzskatīts par izcilāko Kanādas skaņradi, savukārt Ģērģs Ligeti reiz izteicies, ka Vivjērs esot labākais savas paaudzes franču komponists. Karlheinca Štokhauzena māceklis, spilgta rokrasta īpašnieks, kam raksturīgas modālas melodijas sarežģītā harmoniskā ietērpā, skaniskie meklējumi spektrālisma un minimālisma virzienos, un kas iedvesmota no tautas mūzikas, popmūzikas un ceļojumu iespaidiem uz Tālajiem Austrumiem. "LULU" piedāvātā opera "Koperniks" ir kā ēna un gaisma, dāvājot skatītājam sapņainu, pusnomoda stāvoklim tuvu rituālistisku pieredzi. Mītiski un mistiski tēli, hinduisma ieteikme, arhetipiska un pirmatnīga simbolika. Pjēra Odī (Audi) iestudējums Reinberta de Lēva (de Leeuw) vadībā ar teicamiem solistiem un instrumentālām vienībām "Asko Ensemble" un "Schönberg Ensemble" no Nīderlandes operas, par ko vairāk stāstīs komponiste Gundega Šmite.

Divas nedēļas vēlāk, 3. septembrī – Harisona Bērtvistla (Birtwistle) opera "Mīnotaurs" (Minotaur). No sengrieķu mītiem pazīstamais tēls, kurš ir pa pusei cilvēks, pa pusei vērsis, ir iesprostots Krētas labirintā un ilgojas atrast pats sevi. Reizi deviņos gados Atēnas Krētai upurē septiņus nevainīgus jauniešus. Šoreiz to vidū ir arī drosminieks Tēsejs, Aitras un Egeja dēls, kurš apņēmies briesmoni nonāvēt un šo asiņaino tradīciju izbeigt. Ariadne, jauneklī ieskatījusies, tam pie ieejas dāvā dzijas kamolu un sniedz padomus, kas palīdzētu Tēsejam īstenot viņa nodomu un dotu Ariadnei iespēju atgriezties Atēnās. Skatuviski spilgts Stīvena Lengridža (Langridge) iestudējums un vienlaikus – pasaules pirmizrāde no Londonas Karaliskās operas maestro Antonio Papāno (Pappano) vadībā. Mītiskajā pasaulē ievadīs komponists un mūzikas erudīts Andris Dzenītis.

Savukārt 17. septembrī "LULU" piedāvā Džordža Bendžamina (Benjamin) operu "Written on Skin", kas pirmoreiz dienasgaismu ieraudzījusi Eksanprovansas (Aix-en-Provance) festivālā 2012. gadā, un gadu vēlāk ar gandrīz nemainīgu muzikālo sastāvu izrādīta Londonas Karaliskajā opernamā. "Written on Skin" ir neparasts un sarežģīts darbs, kurā 21. gadsimta eņģeļi nolemj atgriezties 13. gadsimtā, lai radītu un piedalītos cilvēces dzīves procesos. Viduslaiku sabiedrība, par savu ietekmi pārliecināts vīrietis labākajos gados, viņa krietni jaunākā sieva Agnese un Puika, kurš patiesībā ir viens no eņģeļu pulka. Mīlas trijstūris, atriebība, profānās un sakrālās pasaules sadursme – to visu mūzikā spēcīgi ilustrējis Bendžamins, veidojot plašu krāsu spektru no meditatīvas līdz nepanesami spēcīgai un pat agresīvai skaniskai izteiksmei. 2013. gada Keitijas Mičelas (Mitchell) iestudējums no Londonas Karaliskās operas komponista vadībā ar izcilu solistu ansambli, to vidū Barbara Hanigena (Hannigan). Vairāk stāstīs režisors Viesturs Meikšāns.

"Written on Skin"

Savukārt 1. oktobrī – amerikāņu minimālista Džona Adamsa (John Adams) uz vēsturiski politiskajiem notikumiem balstītā opera "Nixon in China". Tā ir trīs cēlienu opera, kuras sižeta pamatā ir ASV prezidenta, par anti-komunistu dēvētā Ričarda Niksona (Nixon) Ķīnas apmeklējums 1972. gadā. 15 gadus vēlāk, režisora Pītera Selarsa (Sellars) mudināts, Džons Adamss rada mūziku Alises Gudmenas (Goodman) rūpīgi radītajam libretam, ko papildina Marka Morisa (Moriss) horeogrāfija. Muzikāli darbs raksturojums kā eklektiska kolāža, kurā dominē minimālisma ietekmes, taču turpat saklausāmi arī vēlīnā romantisma, neoklasicisma, džeza un bigbenda tradīcijas iespaidi. Stilistiskie akcenti dinamiski mainās, ilustrējot sižetiskās līnijas pavērsienus. Vērosim Ņujorkas Metropolitēna operas 2011. gada veikumu oriģināltandēma – Pītera Selarsa režija un Džons Adamss pie diriģenta pults - interpretācijā. Rūpīgāku ieskatu un ceļavārdus pirms operas demonstrēšanas sniegs muzikoloģe Baiba Kurpniece.

"Nixon in China"

Ieeja visos seansos – bez maksas. Projekts tiek īstenots ar Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālo atbalstu.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!