Bukera starptautiskās balvas literatūrā 2015 laureāts Lāslo Krasnahorkai
 
Aktualitātes
21.05.2015

Bukera starptautisko balvu saņem ungāru rakstnieks Lāslo Krasnahorkai

Komentē
0

19. maijā sestajā Bukera starptautiskās balvas literatūrā (The Man Booker International Prize) pasniegšanas ceremonijā Viktorijas un Alberta muzejā Londonā prestižo apbalvojumu, kā arī prēmiju 60 000 sterliņu mārciņu (82 000 eiro) apmērā saņēmis ungāru rakstnieks Lāslo Krasnahorkai (László Krasznahorkai).

Ceremonijā 61 gadu vecais literāts sacīja, ka viņa iedvesmas avoti esot rakstnieks Francs Kafka, mūziķis Džimijs Hendrikss un Japānas pilsēta Kioto, kā arī piebilda, ka ar Bukera balvas palīdzību cer atrast jaunus lasītājus angliski runājošajā pasaules daļā.

Lāslo Krasnahorkai vislabāk pazīstams Ungārijā un Vācijā. 1985. gadā iznāca viņa romāns "Satantango" ("Sātantango"), pēc kura motīviem tika uzņemta filma. Viņa slavenāko darbu vidū ir "Az ellenallas melankoliaja" ("Pretošanās melanholija") un "Seiobo jart odalent" ("Seiobo tur, apakšā").

Bukera starptautiskās balvas prēmija katru otro gadu tiek pasniegta vienam rakstniekam, kura daiļliteratūras darbi sarakstīti vai tulkoti angļu valodā. Bukera starptautiskā balva atšķiras no Bukera prēmijas (The Man Booker Prize), jo ar to apbalvo rakstnieka jaunradi ilgākā laika posmā, tās attīstību un vispārējo ieguldījumu daiļliteratūrā.

Bukera starptautiskā prēmija pirmo reizi piešķirta 2005. gadā. Balvas iepriekšējo gadu laureātu vidū ir tādi rakstnieki kā amerikāņi Lidija Deivisa un Filips Rots, kanādiete Alise Manro, nigērietis Činua Ačebe un albānis Ismails Kadare.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!