Romāna "Veģetāriete" autore Kana Hana
 
Aktualitātes
18.05.2016

Bukera Starptautisko balvu saņem dienvidkorejietes Kanas Hanas romāns "Veģetāriete"

Komentē
1

Pirmdien, 16. maijā, paziņots, ka Bukera Starptautisko balvu literatūrā saņēmis dienvidkorejietes Kanas Hanas romāns "Veģetāriete" par meiteni, kas vēlējās noliegt cilvēka brutalitāti un pārstāja ēst gaļu, informē britu mediji.

Bukera Starptautisko prēmiju 50 000 mārciņu apmērā romāna "Veģetāriete" (The Vegetarian) autore – 45 gadus vecā radošās rakstniecības pasniedzēja Kana Hana (Han Kang) – dalīs uz pusēm ar romāna tulkotāju, 28 gadus veco Deboru Smitu (Deborah Smith), kas korejiešu valodu sākusi mācīties tikai 21 gada vecumā. Par balvas saņēmēju lēma žūrija piecu cilvēku sastāvā.  

Angļu valodā romānu izdevis britu apgāds "Portobello Books", un tas ir pirmais Hanas romāns, ka tulkots angļu valodā, savukārt Hana ir pirmā dienvidkorejiešu rakstniece, kura saņēmusi Bukera Starptautisko prēmiju.

Romāns stāsta par sievieti, kas nolemj kļūt par veģetārieti un tiecas sasniegt augam līdzīgu eksistences līmeni. Šis lēmums izraisa strīdus un neiecietību no viņas ģimenes puses, kā rezultātā sieviete patiešām sāk sapņot par pārvēršanos kokā. Romāns vēsta par mūsdienu Dienvidkoreju, kā arī par kaunu, vēlmēm un mūsu nedrošajiem mēģinājumiem saprast citam citu.

Bukera Starptautisko balvu (The Man Booker International Prize) pasniedz par grāmatu, kas tulkota angļu valodā, prēmiju 50 000 mārciņu apmērā sadalot vienlīdzīgi starp grāmatas autoru un tulkotāju. Tas nozīmē, ka šo balvu (atšķirībā no Bukera balvas literatūrā (Man Booker Prize for Fiction), ko pasniedz par romānu, kas sarakstīts angļu valodā) pavisam reāli iespējams saņemt arī kādam no latviešu rakstniekiem vai rakstniecēm, kura romāns tiktu iztulkots angļu valodā. Abas balvas tiecas apzināt un apbalvot labāko mūsdienu literatūru. 

 

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!