Marsels Prusts
 
Aktualitātes
16.02.2017

Atklāti kinokadri, kuros, iespējams, redzams Marsels Prusts

Komentē
0

Kanādiešu literatūras profesors apgalvo, ka uzgājis kinokadrus, kuros, iespējams, redzams franču rakstnieks Marsels Prusts, vēsta "The Guardian".

Melnbaltie kinokadri uzņemti kāzās 1904. gadā. Tajos uz īsu mirkli redzams ap 30 gadu vecs vīrietis ar koptām ūsām, katliņu galvā un pelēku uzvalku mugurā. Viņš viens pats ātrā solī kāpj lejup pa kāpnēm.

Žans Pjērs Siruā-Treāns (Jean-Pierre Sirois-Trahan), profesors Lavālas Universitātē Kvebekā, uzskata, ka filma, ko viņš atradis Kanādas Nacionālā kinocentra arhīvā, satur vienīgos zināmos kinokadrus, kuros redzams izcilais franču rakstnieks Marsels Prusts.

Siruā-Treāns apgalvo, ka filmā redzamas Elēnas Grefijē, grāfienes Grefijē meitas, kāzas. Grāfiene Grefijē bija tuva Prusta draudzene un iedvesmas avots Oriannas de Germontas tēlam romānā "Zudušo laiku meklējot".

Prusta speciālists Luks Fresē laikrakstam "Le Point" atzinis, ka nešaubās – kinokadros redzams tieši Prusts. "Mēs zinām katru detaļu no Prusta dzīves, un vairāki avoti liecina, ka tajā laikā viņš nēsājis katliņu un pērļu pelēku uzvalku. Ir satraucoši zināt, ka mēs esam pirmie pēc Prusta laikabiedriem, kas viņu redz."

Savukārt Sorbonas Universitātes profesors un Prusta pētnieks Žans Īvs Tadī laikrakstam "Le Point" teicis: "Es vienmēr esmu domājis, ka agri vai vēlu mēs redzēsim viņu kinokadros. Sejas forma, apģērbs, viss sasaucas ar citām liecībām, un doma, ka tas varētu būt viņš, šķiet diezgan pārliecinoša." Viņš piemetināja: "Ir pārsteidzoši, ka līdz šim neviens nav meklējis Prustu Grefijē filmu arhīvos. Tas pierāda, ka jauni atklājumi joprojām ir iespējami, pat attiecībā uz rakstnieku, kurš jau šķiet pilnībā izpētīts."

Tomēr pats Siruā-Treāns saglabā šaubas par savu atklājumu. "Viss liecina, ka šis varētu būt Prusts, taču mums nekad nebūs simtprocentīga apstiprinājuma. Jebkurā gadījumā tā ir vērtīga liecība no pasaules, kas attēlota romānā "Zudušo laiku meklējot"."

Marsels Prusts nomira 1922. gadā 51 gada vecumā. Viņa slavenākais darbs "Zudušo laiku meklējot" tika publicēts pa daļām laikmposmā no 1913. gada līdz 1927. gadam.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!