Raksti
29.05.2017

Ardievu, Ugunsgrēk!

Komentē
1

Grūti noticēt, ka tas patiešām ir noticis. Pēc astoņiem gadiem ar krāšņu ballīti un kopīgu pēdējās sērijas noskatīšanos kinoteātrī "Splendid Palace" ir noslēdzies seriāls "Ugunsgrēks". Kad mana draudzene savai četrgadīgajai meitai pavēstīja, ka "Ugunsgrēku" vairs nekad nerādīs, viņa uzdeva āķīgu pretjautājumu: "Bet kad atkal rādīs?" Meitene šo situāciju joprojām nav pieņēmusi. "Ugunsgrēks" taču ir bijis visu viņas dzīvi. Tas būtu tāpat, kā man pateikt, ka Latvijā vairs nevarēs nopirkt divlitrīgās alus pudeles.

Ja tradicionāli gandrīz katra "Ugunsgrēka" sezona beidzās ar teikumu "viesnīcā atskan šāviens", tad šoreiz skatītāji par ilggadējo uzticību tika atalgoti ar laimīgām beigām. Viesnīcas lapenē notika dubultkāzas, kuru laikā neviens neuzsprāga un pat netika sašauts. Tiesa, savulaik arī Leona (Ģirts Ķesteris) ceturtajās kāzās vienīgais niecīgais starpgadījums bija viņa nule avārijā cietušās un asiņojošās meitas Ieviņas (Inga Tropa) ierašanās. Bet ilgi skatītājiem priecāties nebija lemts, jo nabaga meitene ātri vien kļuva par galveno varoni un bija spiesta ieraudzīt īsto dzīvi ar visām tās blaknēm – salauztu sirdi, atņemtu naudu, cietumu un regulāriem nāves draudiem.

Seriāls ir uzticīgi sekojis līdzi dažādām ikdienas aktualitātēm – varoņu ikdienu krāšņojis gan deju šovs, gan pašvaldību vēlēšanas, gan tautas skaitīšana, parādījies pat viens homoseksuāls varonis. Tomēr visas seriāla pastāvēšanas laikā centrā ir risinājušās divi galvenie sižeta motīvi. Pirmkārt, tur vienmēr visa centrā ir kāds pāris, kas nekādi nevar būt laimīgi kopā, jo viss ir pārāk sarežģīti. Otrkārt, kāds cenšas atņemt viesnīcu tās īpašniekam. Vairāk sižeta attīstībai uzmanības neveltīšu, jo gan jau visi to tāpat ir izlasījuši tikko iznākušajā speciālizlaidumā – seriāla "Ugunsgrēks" avīzē.

Patiesībā šī seriāla fenomens nav tā garais mūžs. Ir daudz seriālu, kam tas ir vēl garāks. Drīzāk apbrīnojami ir tas, ka "Ugunsgrēks" ir tik ilgi noturējies televizora ekrānos par spīti tam, ka pilnīgi neviens to neskatās. Pat paši seriāla aktieri īsti nezina, kur filmējas. Varētu jau likties, ka atsevišķi seriāla tēli latviešu tautas apziņā kļuvuši tikpat arhetipiski kā Romeo un Džuljeta, Bonija un Klaids vai Edgars un Kristīne – nav pat jābūt redzējušam seriālu, lai zinātu, ka Leons (Ģirts Ķesteris) ir siržu lauzējs un Zenta (Regīna Devīte) ne sevišķi inteliģenta baumotāja. Bet nē! Ja kāds tomēr pieminēs Leonu, viņa teiktais tiks apcirpts kā ar nazi: "Es to seriālu neskatos!" Grūti iedomāties, ka tad, ja sarunā tiktu lietota atsauce uz Boniju un Klaidu, kāds uz to atbildētu: "Es to filmu neesmu redzējis un vispār par šo leģendu neko nezinu! Tā kā – nesaprotu, par ko tu runā."

Taču pastāv konspirācijas teorija, ka eksistē cilvēki, kuri, noslēpušies pagrabā aiz vecām ragavām, ābolu kastēm un pašbrūvēta vīna kannām, tomēr ir skatījušies šo seriālu. Vēl trakāk – pat redzējuši vairākas sezonas. Viena no plašākajām seriāla auditorijām esot bērni. Laikam tāpēc, ka viņiem šķiet – to skatīties nav īsti labi, jo tur dzer, kaujas un šauj cits citu nost. Arī pieaugušie seriālu skatījās, jo tas nav īsti labi. "Man ir sajūta, ka skatīšanās laikā es palieku arvien stulbāks," šo aizliegto augli centās aprakstīt kāds mans draugs. Pārējie iemesli jau ir otršķirīgi. Atslēgties no darbā piedzīvotā stresa, paralēli ēdot vakariņas. Iespēja sašust, cik muļķīgi vai neprofesionāli rīkojas kāds varonis. Ar gandarījumu konstatēt – kāds ir daudz stulbāks par tevi. Un, protams, apsmiet Latvijas aktierus. To spilgti apliecināja arī skatītāji "Splendid Palace" kinozālē, kas gardi smējās, kad Eva (Ieva Pļavniece), ļauni glūnot, zagās noslīcināt vannā aizmigušo Danu (Līga Zeļģe). Nu, un vēl var arī no sirds just līdzi seriāla notikumiem. Jo varbūt "Ugunsgrēkā" norit tā dzīve, ko mēs visi patiesībā gribētu dzīvot, bet tā arī neesam uzdrīkstējušies. Tāpēc, atvadoties no "Ugunsgrēka", esmu apkopojusi 12 atziņas, ko esmu guvusi no šī seriāla.

  1. Izdarot vienkāršas matemātiskas darbības, var nonākt pie aprēķina, ka, piemēram, bārmenim Gunāram (Egils Melbārdis) ir aptuveni 120 gadu. Bet viņš nebūt neguļ zārkā, tieši otrādi – entuziastiski šiverē aiz bāra letes, audzina mazu bērnu un koķetē ar jaunām meitenēm. Lūk, kā vajag dzīvot!
  2. Jābūt ļoti uzmanīgam, jo jebkuru sarunu kāds var noklausīties. Nē, ne jau ar modernu tehnoloģiju palīdzību, bet vienkārši, stāvot aiz stūra. Ja pašam kaut ko gribas noskaidrot, ir tikai jāiziet no savas dzīvesvietas – viesnīcas istabas. Kāds pie baseina vai kafejnīcā jau noteikti trin par šo tematu mēli.
  3. Nevajag izplatīt baumas par velti. Labāk pārdot katru baumu par vismaz pieciem eiro. To mums visiem iemācījusi Zentiņa.
  4. Ja tev kāds nepatīk, stāv ceļā vai dara pāri, viņš ir jānogalina. Katrs otrais šeit ir kādu noslepkavojis vai vismaz mēģinājis to izdarīt. Tas nav nekas sevišķs.
  5. Laba slepkavošanas metode ir indēšana. Viens no variantiem ir ielikt indi upura sejas krēmā vai lūpukrāsā un noskatīties, kad viņš pats sevi lēnām nogalina. Ja upuris lūpas krāso pārāk reti, jānorāda, ka viņam ir pārāk bāla sejas āda un jāiesaka uzturā vairāk lietot bietes. Viena no labākajām seriāla indētājām bija Solveiga (Anita Kvāla) ar savām īpašajām tējiņām, bet arī Eva ar domubiedri Megiju (Karina Lučiņina) pēdējā sezonā bija uzdevumu augstumos.
  6. Cilvēki mainās. Ja kāds ir ļoti vardarbīgs un ļauns, tas nenozīmē, ka pēc pāris gadiem viņš nevar kļūt par jaukāko cilvēku, ko gadījies sastapt.
  7. Ja kāds grib paskaidrot notikušo, nekad nevajag viņā klausīties. Ir ļoti maza iespēja, ka tas varētu izrādīties pārpratums. Vislabāk pārstāt komunicēt ar cilvēku un neko nekad nepaskaidrot. (Piedot var vienīgi gadījumā, ja viņš ir mēģinājis izdarīt pašnāvību.) To mums mācīja gan Leons ar Martu (Dita Lūriņa), gan Leons ar Elizabeti (Maija Doveika), gan Ieviņa ar Ediju (Artūrs Dīcis), gan Ieviņa ar Viesturu (Ivars Kļavinskis) un vēl daudzi citi mīlas pāri.
  8. Alkohols ir sabiedrotais jebkurās nedienās (to gan es zināju jau iepriekš!). Magda (Daiga Gaismiņa), Silvija (Ilze Pukinska), Helēna (Zane Daudziņa), Ramona (Ieva Aleksandrova-Eklone), Kriss (Ivars Lūsis) un Zentas nelaiķa vīrs Jānītis ir tikai daļa no varoņiem, kas cīnījušies ar nopietnām alkohola problēmām.
  9. Īstas jūtas pārvar jebkādus šķēršļus. Var mierīgi gadīties, ka piedzīvo romantikas pilnas kāzas ar kādu, kurš iepriekš mēģinājis tevi izvarot un draudējis nošaut. To mums sezonas beigās apliecināja Gatis (Mārtiņš Brūveris) ar Danu. Tāpat tas, ka kāda ir ielikusi tavā gultā indīgu čūsku, nebūt nenozīmē, ka vēlāk nevarat būt labākās draudzenes, kā tas notika ar Danu un Helēnu (Zane Daudziņa).
  10. Seriālā nav jābaidās no atkārtošanās. Ja skatītājs jau vienreiz kādu faktu ir uzzinājis, tas nenozīmē, ka seriāla laikā viņš negribēs dzirdēt, kā šo pašu informāciju cits citam pārstāsta vēl pieci varoņi.
  11. Ja esi nosaucis sievu par mauku, visu var labot, no virtuves nozogot un uzdāvinot viņai kāda cita tikko uzcepto torti. To mums ir mācījis Fēlikss (Ģirts Ķesteris).
  12. Un pats svarīgākais – ja visi par tevi smejas vai pat saka, ka nekad mūžā nav tevi redzējuši, galvenais ir pacelt galvu un vienkārši iet uz priekšu. Sēriju pa sērijai. To mums apliecinājuši seriāla veidotāji. Paldies viņiem!

Varu nomierināt tos nepilnus divus miljonus Latvijas iedzīvotāju, kuri nekad nav redzējuši "Ugunsgrēku". Jums viss vēl priekšā! TV3 tagad bez maksas piedāvā noskatīties visas tūkstoš sērijas.

Anete Konste

Anete Konste ir pabeigusi kultūras menedžmenta maģistra studijas, bet šobrīd pārsvarā ir aizņemta ar visplašākā spektra rakstu darbiem. Augsta taisnības izjūta un detaļu valdzinājums jaunībā raisījis ...

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!