Anna R
pirms 6 gadiem
Atkārtojās garās runas par krievu apspiešanu un agresīvais runas veids ir tas, kas raksturoja autori jau studju laikā.
Ieteiktu autorei atvērt acis un ieraudzīt ne tikai ''sliktos'' latviešus, kas apspiež ''nabaga'' krievus, bet arī ieraudzīt Latvijā dzīvojošo krievu aroganto attieksmi, nespēju un nevēlēšanos iemācīties valsts, kurā tie dzīvo valodu, nemaz nerunājot par sadzīvisku cieņu pret latviešu kultūru, valodu un valsts simboliem. Ja nav vēlme iekļauties un integrēties tad vienmēr ir iespēja doties uz savu etnisko mītnes zemi, dzīvot pārtikušajā, liberālajā un nerasistiskajā Krievijā vai kādā no bijušajām Padomju Republikām, kur krievu valodai vēl aizvien ir dominējošais raksturs.

Konrāds Bušs
pirms 6 gadiem
Raksts ir atrauts no realitātes. Autorei būtu vismaz nedaudz jaiedzilinas tēmā, lai rakstītu.

nazis
pirms 6 gadiem
Pirms runāt par integrāciju, mums ir jāvienojas, ko tas īsti nozīmē. Visbiežāk mēs jaucam integrāciju ar asimilāciju. Bēgļi nekad nebūs latvieši, arī tad, ja viņi iemācīsies latviešu valodu. Kā piemēru varu minēt čigānu jeb romu tautu, kas dzīvo Latvijā un ir integrējušies latviešu sabiedrībā. Tāpat arī būs ar bēgļiem. Iz vairāk vismaz pirmajos gados ir maz cerību.

Circus Maximus
pirms 6 gadiem
Runājot par integrāciju...visa cilvēces vēsture ir nepārtraukta migrācija un vieniem reģioniem uz citiem. Reizēm miermīlīga, parasti gan vardarbīga. Grūti, protams, teikt, kāpēc, bet lielākoties - virzienā no austrumiem uz rietumiem. Laikam ar domu - sekosim saulei. Parasti migrācija rezultējas ar resursu pārdali tādā vai citādā veidā. Jo ēst gribas visiem, bet strādāt - reti kuram. Tātad? Ģermāņi aizpildīja panīkušās Romas impērijas brīvās zemes, Eiropieši kolonizēja Ameriku, arābi un turki divas reizes (7. un 17. gs. gandrīz iekaroja Eiropu, mongoļi kolonizēja Krieviju utt. Kāpēc lai 21. gadsimtā šādi procesi nenotiktu? Notiks. Kā teica Šlesers - Cieti! Un cietīsi vēl!

unb
pirms 6 gadiem
Nepārliecinošs raksts, kura galvenā tēze pamatota ar pieņēmumiem autores galvā. Nešķiet, ka abstraktas Latvijas sabiedrības un tās uzskatu, attieksmju konstruēšana kaut mazākajā mērā palīdzēs cīnīties ar rasistiskām, diskriminējošām izpausmēm un praksēm. Simptomātisks ir autores stils, izmantojot ciešamo kārtu: 'tiek apgalvots', 'tiek kritizēts', 'tiek teikts' - kurš, kad, kāpēc, ko saka, tiek palaists garām. Tas acīmredzot nav svarīgi, jo secinājums par Latvijas sabiedrības neiecietību, ksenofobiju un rasismu (autore, protams, nav papūlējusies izdarīt kaut kādu nebūt nošķīrumu) jau ir gatavs iepriekš.

Jocīgi, bet visspēcīgākā anti-rasisma pote Latvijā ir vajadzīga pašiem 'apspiestajiem':

APTAUJA: BĒGĻU UZŅEMŠANU VISVAIRĀK NEATBALSTA CILVĒKI PUSMŪŽĀ UN CITTAUTIEŠI
http://lat.mixnews.lv/lv/sabiedriba/41654_aptauja-beglu-uznemsanu-visvairak-neatbalsta-cilveki-pusmuza-un-cittautiesi

martell
pirms 6 gadiem
Un vēl. Mazliet gribētu pieskarties ekonomikas klasikai. Resursu ir tik, cik ir. Cilvēku paliek aizvien vairāk, un ironiski - teritorijās, kur resursu ir mazāk. Līdz ar to starp "bēgļiem" veidojas konkurences spiediens, kuru tie nespēj pārvarēt. Plus nedraudzīgi režīmi, kas neļauj izplesties viedtelefonu dāvātajai "brīvībai". Šajā brīdī "bēgļi" pieņem racionālu lēmumu migrēt uz teritorijām, kur resursu ir vairāk. Pie tam "bēgļu" mērķis attaisno līdzekļus - tiem jānonāk Eiropā pat par dzīvības cenu. Nu kā? Kā jūs grasaties šādus cilvēkus ar šādu pārliecību integrēt?

martell
pirms 6 gadiem
Turku integrācija Holandē - 2000.gads
Tā kā es personīgi dzīvoju Roterdamas turku kvartālā veselu gadu, tad ir viedoklis par integrāciju attīstītajā Eiropā pirms 15 gadiem. Ļoti spilgti palicis atmiņā kāds piektdienas vakars. Bija futbola mačs Turcijas izlase pret Beļģijas izlasi (nevis Holandes!). Neatminu rezultātu, bet centra krodziņā skatījos spēli un tā bija tik tiešām intriga līdz pat mača beigām, kurās turki tomēr dabūja izšķirošos vārtus. Īsi pēc spēles beigām ar draudzeni devāmies uz savu dzīvesvietu turku kvartālā. Pilsētas centru bija apsēduši auto (pamatā BMW :), kuriem pa logiem un lūkām karājās laukā turku jaunieši vicinot pilna izmēra Turcijas karogus, signalizēšana, klaigāšana un vispārēja jautrība par godu uzvarai futbolā. Tā nu mēs ar tramvaju aizbraucām līdz savam kvartālam, turklāt sarkano karogu ņudzeklis uz ielas un automašīnās sāka kļūt aizvien blīvāks. Pamatā jaunu vīriešu pulcēšanās uz teju katras ielas stūra. Tā nu nonācām netālu savam dzīvoklim, kas bija nost no centrālās ielas, paralēlajās guļamrajona ieliņās. Uz kvartāla centrālās ielas troksnis pieņēmās spēkā, cilvēku klaigāšana, ieskanējās pa kādai policijas sirēnai, auto signalizācijai. Un tad sākās. Demolēšana, "bezpriģels",'nēsāšanās ar mašīnām un motocikliem. Uz ielu stūra sāka birt laukā stikli, mēs pielikām soli, lai ātrāk tiktu dzīvoklī. Tuvākajā krustojumā vēl bira laukā stikli, ieslēdzās sirēnas sāka kaukt riepas, ruporos sāka kliegt policija. Ap ielas stūri izdrāzās ~20 vīriešu kājām bēgoša grupa, kas acīmredzami mēģināja izklīst pa rajonu, tūlīt aiz tiem parādījās specvienības bruņumašīna-busiņš, un apmēram tikpat daudz karavīru bruņuvestēs, ķiverēs ar stekiem. Pierāvāmies pie sētas lai nejauši neiekļūtu šī notikuma epicentrā. Uz nākošā krustojuma kādi trīs lēnākie bēdzēji tika noķerti, dažu sekunžu laikā pamatīgi "atskaldīti", iemesti bruņu busiņa aizmugurējā nodalījumā, un visa rota turpināja ķeršanu.
Nākošajā rītā vietējais ziņu kanāls rādīja postažu un skaitīja zaudējumus pilsētai miljonos guldeņu.

Tāda lūk integrācija, tāda lūk līdzāspastāvēšana. Es silti iesaku - nē es pat īstenībā gribu pieprasīt - visiem politiķiem un žurnālistiem, kas uzmetušies par aizstāvjiem musulmaņu pasaules "bēgļiem". Aizbrauciet ilgāku laiku padzīvot kaut tās pašas Stokholmas lakatu kvartālos. Garantēju, ka sāksiet dziedāt citu dziesmu.
Man pat dažkārt šķiet, ka cilvēku trafika lobijs ir viens no spēcīgākajiem Briselē. Varbūt varenie sāk saprast, ka verdzības iekārtai joprojām ir neizsmeļams potenciāls.

Mežameita Mežameita
pirms 6 gadiem
"vajadzētu uzaicināt nozares ekspertus, kuru dzimtā valoda nav valsts valoda" - bet kuri runā saprotamā līmenī valsts valodā, vai ne. Tāpēc Abu Meri ir most welcome eksperts vienmēr.

Pag, un kas tās par mistiskām prasībām visiem mazākumtautību iedzīvotājiem nodrošināt izglītību viņu mazākumvalodās? Tieši kurās valstīts vēl tā ir? Latviešu emigranti Amerikā un Kanādā pretendēja uz izglītību dzimtajā valodā? Nē, viņi paši organizēja svētdienas skolas, kurās viņu bērniem brīvajā laikā tika uzturēta latvietība - tiem, kuru vecāki vēlējās, lai viņu bērni ne tikai integrētos, bet arī saglabātu un koptu savas saknes.

Un vispār - silti iesaku aiziet uz Nacionālo bibliotēku - tur ir tāda maza ekspozīcija par pēckara bēgļu ierašanos Kanādā - ar kādiem noteikumiem viņi tika uzņemti un kādas fīčas viņiem tika piedāvātas... Un tā ir atšķirība no mūsdienām, kad visi klusē par gaidāmo haosu bailēs no kriminālā soda par "etniskās grupas nomelnošanu".

kuģis
pirms 6 gadiem
Assereckovas kundze!
Tā vien šķiet, ka pretēji kreisajiem raksturīgai kritiskai un skeptiskai attieksmei, jūs esat gatava apsveikt status quo, to pat veicinot. Tā vietā, lai problematizētu lielo nepilsoņu un krievvalodīgo skaitu Latvijā (kas ir agresīvas okupācijas varas ārkārtas stāvokļa radīts problemātiskais rezultāts un mantojums), jūs pieņemat nepilsoņus un krievvalodīgos kā pamatpieņēmumu, izejas stāvokli, attiecībā pret kuriem tad vainīgiem un problematizētiem tieši vajadzētu justies teritorijas pamatiedzīvotājiem. Dīvaini.
Tas pats ar jaunajiem bēgīem - tā vietā, lai problematizētu visu šo bēgļu kustību klasiskās marksistu kategorijās (ekonomika, neoliberālisms, imperiālisms, utt - un tas viss attiecas uz pašreizējo bēgļu krīzi Eiropā, kā arī uz Eiropas nevēlēšanos šo krīzi adekvāti risināt), jūs bēgļus Latvijā pieņemat kā nenovēršamu status quo, pamatpieņēmumu, pret kuriem tad nu lokālajai populācijai vajadzētu atbilstoši attiekties un salāgoties. Proti, problematizēti tiek šejienieši, tie otri tiek pieņemti kā status quo.
Cik ne-kreisi, Assereckovas kundze!

kuģis
pirms 6 gadiem
Turklāt, Assereckovas kundze, ja reiz jāpievērš uzmanība detaļām, jūs piesaucāt skaitli 38,6 %, no kuriem t.s. krievvalodīgie, jeb etniskie krievi ir tikai viena daļa, diemžēl, šīs minoritātes dēļ termins "krievvalodīgie" tiek attiecināts teju uz visiem šiem 38,6%, kas, lieki piebilst, ir absurds. Tāpat lieki piebilst, ka no šiem 38,6% lielāka nosliece problēmām ar integrāciju un vispār, ar visu, ir tieši slavenajiem 26%, kurpretī Ukrainas krīze nāca kā realitātes duša un latiņa, lai piepeši izrādītos, ka nelatvieši Latvijā nav viendabīga un amorfa masa, pēkšņi izrādījās, ka ir ukraiņi, tāpat kā reiz pēkšņi izrādīsies, ka ir baltkrievi, un lielākā svētība, kas šai apjausmai konkrētajai minoritātei nāk līdzi, ir apjausma, ka "lielā abižotība" drīzāk ir raksturīga viena konkrēta etnosa impēriskās mentalitātes nesējiem, nevis pārējiem, pār kuriem šis viens etnoss nez kāpēc vēlas uzņemties kādu tēvišķu gādību cīņā pret ļaunajiem fašistiem, arogantajiem latviešiem. Liels ir dažādo minoritāšu atvieglojums, nokratot "krievvalodīgā" statusu un tam līdzi nākošās klapes uz acīm, uzzinot, ka tāda latviešu fašisma un arogances nemaz nav. Ar laiku, domājams, visas minoritātes nokratīs šīs klapes, atliek tikai jautāt, kas notiks ar slavenajiem 26%.

dzimmijs13
pirms 6 gadiem
Hm, vai tas ka latvieši var un prot runāt dažādās valodās, arī "mazākumtautības" krievu, neskaitās "mainīšanās"? Un jā, arī kritizētā runātāja teiktajam atliek vien piekrist - labi, apzīmējums "narkomāni" varbūt arī bija lieks, bet ja viņš lietotu vārdu "treniņbikšotie", tad viss būtu realitātei atbilstoši. Diemžēl. Jā, jā, zinu ka tas no sērijas "kad mēs augām, tā nebija", bet nu...
Un par "bēgļiem" - tieši tur jau ir tā sāls, ka neticu ka viņi spēs un gribēs mainīties un pielāgoties. Kāpēc lai viņi to darītu? Pielāgoties atkal vajadzēs tikai mums. Kāpēc lai viņi to darītu? Nav laika meklēt, bet arī cienījamais Lato Lapsa, cilvēks kurš daudz zinošāks, daudz vairāk redzējis par tādu "dīvāntupētāju" kā muļķa dzimmijs13, skaidri un gaiši pateica - nē, bēgļi neintegrēsies latviešu sabiedrībā. Tas ir pašapmāns.

dzimmijs13
pirms 6 gadiem
Par integrāciju, lūk arī cilvēks, kurš daudzkārt gudrāks un zinošāks par mani - http://www.la.lv/ari-tresa-paaudze/
Un galvenais, zināmu iemeslu pēc Frankam Gordonam tā ka pagrūtāk piekārt birku ar uzrakstu "latviešu rasists"...

Viestards
pirms 6 gadiem
Kurš te kur integrēsies.... kā ar aritmētiku? Āfrikā 1+ miljards, Ķīnā 1+ miljards, Āzijā 1+ miljards, Indijā 1+ miljards, muslimi ~1.3 miljardi.

Ieva An
pirms 6 gadiem
Man liekas, ka autore ir savu personisko emociju dēļ visu sajaukusi vienā katlā: zupu ar rozīnēm. Es noteikti piekrītu autorei, ka vispār rasisms dažādās formās Latvijā IR problēma. Diemžēl arī esmu novērojusi ja ne pārākuma apziņu, tad zināmu neiecietību, aizspriedumus pret citas ādas krāsas cilvēkiem. Sākot ar to, ka joprojām daudzi viņus sauc par "nēģeriem", un beidzot ar visādi citādi labdabīgu vecākas paaudzes cilvēku nepamatotu bažīgumu, ja kaimiņos ievācas dzīvot kāds eksotiskāka izskata cilvēks. No otras puses, to galīgi nav pamata jaukt kopā ar it kā "rasismu pret krieviem". Pats šis jēdziens, pirmkārt, ir pilnīgi neloģisks, jo rasisms tomēr tradicionāli ir neiecietība pret citas ādas krāsas/ izskata cilvēkiem. Attieksmē pret krieviem, lielākais, varam runāt par etnisku neiecietību. Un diemžēl tā ir savstarpēja. Cik Latvijas krievu televīziju un laikrakstu "paneļos" tiek aicināti latviski runājošie? Un vai tiešām ir novēroti gadījumi, kad kādu ekspertu neaicinātu tikai tāpēc, ka viņš ir krievs? Ļoti šaubos. Drīzāk ir jautājums, vai ir pietiekami daudzi etniskas krievu izcelsmes iedzīvotāji, kas var tekoši un bez problēmām paust savu ekspertīzi latviešu valodā. Piemēram, jomā, kur es darbojos - tiesību zinātnēs, tādi ir, taču noteikti mazāk kā 33%, kas būtu etniskā proporcija. Minu, ka drīzāk 10-15%. Daudzi krievu jaunieši neizvēlas studēt tiesību zinātnes normālās augstskolās, jo diemžēl nespēj nokārtot latviešu valodas pārbaudījumu. Arī, pasniedzot augskolā, esmu novērojusi, ka pat tiem, kas pārbaudījumu nokārtojuši, nereti ir problēmas tekoši atbildēt uz semināra jautājumiem latviski, un tekoši izklāstīt savu viedokli. Tā kā diemžēl problēma joprojām ir, un liela, mazākumtautību pamatizglītībā un vidējā izglītībā, kas nenodrošina tiešām LABU latviešu valodas apguvi. Daudzi mani kolēģi (krievi) ir skolas laikā papildus apmeklējuši privātskolotājus, lai valodu apgūtu.
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!