Alvis Hermanis. Foto: Ģirts Raģelis
 
Aktualitātes
26.09.2014

Alvis Hermanis iegūst Baltijas Asamblejas balvu mākslā

Komentē
0

Ceturtdien, 25. septembrī, Saeimā, vērtējot Baltijas Asamblejas (BA) balvas kandidātus, starptautiska žūrija nolēma 2014. gada balvu mākslā piešķirt Jaunā Rīgas teātra režisoram Alvim Hermanim par radošajiem sasniegumiem, uzvedot virkni izrāžu, jo īpaši par lugu "Oblomovs".

BA balvu literatūrā saņems igauņu rakstnieks Pēters Sauters (Peeter Sauter) par noveli "Neatstāj mani vienu" (Ära jäta mind rahule, 2012). Savukārt balva zinātnē tiks habilitētajam profesoram Dr. Jozam Vidam Gražulevičam (Juozas Vidas Gražulevičius) no Lietuvas par augstiem sasniegumiem materiālķīmijā un inženierzinātnēs, kā arī par aktīvu sadarbību ar pārējo Baltijas valstu zinātniekiem izpētes projektu izstrādē un īstenošanā.

Plānots, ka balvas laureātiem pasniegs gadskārtējā BA sesijā, kas norisināsies 24. un 25. oktobrī Igaunijas galvaspilsētā Tallinā. Katras balvas apjoms ir 5000 eiro. Žūrijas sastāvā bija deviņi literatūras, mākslas un zinātnes eksperti no Igaunijas, Lietuvas un Latvijas.

Līdztekus uzvarētājiem BA balvai mākslā šogad bija izvirzīti: starpdisciplināra māksliniece Merike Estne (Merike Estna) no Igaunijas nominēta par pēdējo gadu izstādēm; lietuviešu diriģents Modests Pitrens (Modestas Pitrėnas) nominēts par radošajiem centieniem, kas stiprina Baltijas valstu kultūru radošo mijiedarbību, neskaitāmām uzstāšanās reizēm vairākās koncertvietās un teātros Latvijā, Lietuvā un Igaunijā;

BA balvai literatūrā tika izvirzīti arī: rakstnieku grupa "Orbīta" no Latvijas par mūsdienīgu un interaktīvu literatūras prezentāciju radošajos projektos, izceļot sabiedrībā starpkulturālo dialogu; lietuviešu prozaiķis un dramaturgs Romualds Granausks (Romualdas Granauskas) par īsajiem stāstiem "Izraidītie" (The Expulsed, 2013), garo stāstu "Svēto dzīves" (Lives of Saints, 2013) un garo stāstu un esejām "Trešā dzīve" (Third Life, 2014).

Savukārt zinātnes nozarē vēl viens BA balvas nominants bija igauņu vēsturnieks Killo Arjakass (Küllo Arjakas) – par monogrāfiju "Kad mazs bija liels. Baltijas ceļam 25" (When Small Were Big.Baltic Way 25, 2014).

BA balva ir dibināta 1994. gadā, un to ieguvuši daudzi pazīstami kultūras, zinātnes un mākslas jomas darbinieki. 2013. gada BA balvu zinātnē saņēma Renāte Blumberga no Latvijas. Balva literatūrā tika piešķirta lietuviešu dzejniekam, esejistam un prozaiķim Donaldam Kajokam (Donaldas Kajokas). Savukārt balva mākslā tika komponistam Pēteram Vehi (Peeter Vähi) no Igaunijas.

Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991. gadā. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12–20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienaskārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!